Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Cresc preţurile la carburanţi?

Ziarul de Vrancea
28 oct 2016 755 vizualizări
Oficiali ai OPEC au discutat ieri şi astăzi, la Viena, detaliile acordului de reducere a producţiei, despre care recunosc că de la zi la zi pare tot mai complicat, relatează Reuters.


La întalnirea Comitetului La Nivel Înalt participă în mare parte guvernatori ai OPEC şi reprezentanţi naţionali subordonaţi miniştrilor Petrolului. Statele OPEC au convenit luna trecută, la Alger, reducerea producţiei de petrol a organizaţiei la 32,5-33 milioane de barili pe zi, prima măsură de acest tip după 2008, pentru susţinerea preţurilor. Acordul riscă posibile piedici, provocate de cererea Irakului de a fi exceptat de la acord şi din partea unor state precum Iran, Libia şi Nigeria, a căror producţie a fost afectată de sancţiuni occidentale sau conflicte, iar acum vor să mărească livrările. ”Lucrurile se complică. În fiecare azi mai apare o problemă”, a spus un delegat al OPEC, înainte de începerea întalnirii de vineri. Chiar şi aşa, alţi oficiali ai OPEC, între care secretarul general Mohammed Barkindo, şi-au exprimat optimismul că se poate ajunge la un acord final.

Firmele din Romania estimează o creştere moderată a afacerilor

Directorii firmelor din Romania se aşteaptă la o creştere moderată a activităţii în toate sectoarele economice, cu excepţia construcţiilor, în perioada octombrie-decembrie şi la o scădere a numărului de salariaţi în sectorul de comerţ şi în construcţii, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Datele arată unele modificări faţă de raportul anterior privind tendinţele economice, publicat la finalul lunii trecute, care indica o creştere a activităţii în toate sectoarele, cu excepţia construcţiilor,  pentru perioada septembrie-noiembrie . Singura schimbare o reprezintă situaţia din comerţ, unde managerii aşteptau o deteriorare a situaţiei economice.  Cea mai mare creştere a activităţii, în intervalul octombrie-decembrie, este aşteptată în servicii, cu un sold conjuctural de plus 8%, comparativ cu plus 10% în intervalul anterior. Soldul conjunctural reflectă diferenţa dintre aşteptările pozitive şi cele negative exprimate de către managerii chestionaţi. Un sold pozitiv reflectă un număr mai mare de companii care au aşteptări de creştere a activităţii sau a comenzilor, în timp ce un sold conjunctural negativ reflectă aşteptări de scădere a activităţii în sectorul analizat. De asemenea, în industria de prelucrare şi în comerţ, managerii se aşteaptă la o creştere uşoară a activităţii în ultimele trei luni ale anului, cu un sold conjuctural de plus 6%, "Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice se va înregistra tendinţă de creştere mai semnificativă (sold conjunctural plus 31%), în timp ce pentru fabricarea băuturilor, tendinţa va fi de scădere (sold conjunctural -21%)", se arată în raportul INS. În cazul industriei, sector în care soldul era plus 14% în raportul anterior, s-a înregistrat o deteriorare a aşteptărilor, în timp ce anticipaţiile din comerţ s-au îmbunătăţit considerabil în ultima lună, în condiţiile în care, în raportul din septembrie, soldul conjunctural era de -26%. În schimb, managerii au aşteptări pesimiste în privinţa activităţii din construcţii, cu un sold conjunctural de -22%, situaţie obişnuită la finalul toamnei, cand activitatea din construcţii scade semnificativ.  Managerii prevăd o stabilitate a forţei de muncă în industrie şi servicii şi o scădere în comerţ şi mai ales în construcţii.

INS: 22,2 milioane de persoane au domiciliul declarat în Romania

Populaţia Romaniei după domiciliul declarat legal a scăzut cu 0,2% în ultimul an, pană la 22,215 milioane persoane la 1 iulie 2016, principala cauză fiind declinul demografic, care are ca efect şi îmbătranirea rapidă a populaţiei ţării, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Statistica oficială prezintă două tipuri de date privind populaţia: după domiciliu, care reprezintă numărul persoanelor cu cetăţenie romană şi domiciliul declarat pe teritoriul Romaniei, şi populaţia rezidentă, mult mai mică, care reprezintă estimarea numărului de persoane care locuiesc efectiv, în mod permanent, în Romania. Astfel, datele privind populaţia după domiciliu tind să supraestimeze numărul de locuitori, în cazul unei ţări afectate de o emigrare masivă precum Romania, deoarece mulţi dintre romanii plecaţi din ţară continuă să aibă acte care indică domiciliul din Romania şi nu declară autorităţilor faptul că şi-au stabilit reşedinţa în altă ţară.  Potrivit unor date publicate anterior de către INS, populaţia rezidentă în Romania număra doar 19,76 milioane persoane la 1 ianuarie 2016. Datele publicate vineri arată că 56,3% - 12,5 milioane persoane - din populaţia Romaniei trăieşte la oraşe, iar 51,2% din populaţie este de sex feminin. Principalqa tendinţă remarcată de demografi este îmbătranirea accelerată a populaţiei. "Procesul de îmbătranire demografică s-a adancit, comparativ cu 1 iulie 2015 remarcandu-se o scădere uşoară a ponderii persoanelor tinere (0-14 ani) şi o creştere de 0,3 puncte procentuale a ponderii populaţiei varstnice (de 65 ani şi peste). Indicele de îmbătranire demografică a crescut de la 104,7 (la 1 iulie 2015) la 107,7 persoane varstnice la 100 persoane tinere (la 1 iulie 2016)", arată raportul INS. Romania avea, la 1 iulie, circa 860.000 de locuitori cu varsta de cel puţin 80 de ani, pe fondul creşterii speranţei de viaţă în ultimii ani. Populaţia Romaniei este în declin acentuat după 1990 atat ca urmare a sporului natural negativ - numărul de decese este mai mare decat cel al naşterilor -, cat şi a emigraţiei.

Băncile nu prea mai vor să împrumute statul

Ministerul Finanţelor a vandut, la sesiunea suplimentară de titluri de stat de vineri, obligaţiuni de stat în valoare de doar 9 milioane lei, după ce la licitaţia de joi a împrumutat 600 de milioane de lei (133 milioane euro) prin obligaţiuni scadente în 25 februarie 2019, la un randament mediu anual de 1,22%, arată datele publicate de Banca Naţională a Romaniei (BNR). Cumulat, în urma licitaţiilor de joi şi vineri, Ministerul Finanţelor a plasat titluri de stat de 609 milioane lei, emisiunea fiind una nouă. Joi, băncile participante la licitaţie au oferit 1,53 miliarde lei, valoare aproape triplă faţă de cea împrumutată de stat, în timp ce la sesiunrea suplimentară de vineri oferta a fost slabă, de doar 9 milioane lei.  Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 1,35%. În urma licitaţiei, randamentul maxim oferit de către stat a fost de 1,25%, iar cel mediu - de 1,22% pe an, potrivit datelor BNR. În 22 septembrie, la o licitaţie de titluri de stat cu scandenţă apropiată - 29 aprilie 2019 -, Ministerul Finanţelor a luat de la bănci 500 milioane de lei, la un randament mediu de 1,39% pe an. În octombrie, Ministerul Finanţelor intenţionează să împrumute de la bănci 3,5 miliarde lei prin licitaţiile obişnuite de titluri de stat, la care s-ar putea adăuga 405 milioane lei prin licitaţii suplimentare, sumele fiind semnificativ mai mici faţă de cele programate în lunile anterioare. Pentru acest an, programul de împrumuturi al Romaniei prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vanzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.

Twitter renunţă la aplicaţia Vine

Compania Twitter Inc a anunţat că va renunţa la aplicaţia pentru dispozitive mobile Vine, dedicată distribuirii de materiale video, în contextul în care reduce cu 9% forţa de muncă la nivel mondial pentru a diminua costurile, după ce creşterea veniturilor a încetinit puternic în trimestrul al treilea, informează Reuters. Măsura de renunţare la aplicaţie vine după o încercare eşuată de a vinde Twitter, în timp ce reţeaua de socializare se luptă cu o stagnare a numărului de utilizatori şi o competiţie crescandă a altor platforme de socializare. Într-un mesaj comun publicat pe platforma de blogging Medium, Twitter şi Vine au transmis că site-ul Vine va rămane activ, chiar şi după ce se va renunţa la aplicaţia pentru dispozitive mobile, astfel încat utilizatorii să aibă şansa să îşi descarce şi să îşi salveze material video. Un purtător de cuvant al Twitter a declarat, pentru Reuters, că aplicaţia se va închide în următoarele luni, fără a specifica o dată.

Apple prezintă noul MacBook Pro

La 4 ani distanţă de la ultima versiune şi la 25 de ani de la primul său notebook, Apple lansează o nouă versiune de MacBook Pro. Cum era de aşteptat, noul MacBook Pro este cel mai uşor şi cel mai subţire produs de pană acum din această gamă. Versiunea de 13 inch măsoară 14,9 mm, ceea ce-l face cu 13% mai subţire decat MacBook Air, cel care, în mod tradiţional, era cel mai uşor şi mai subţire laptop Apple. Cu toate astea, cea mai interesantă noutate pe care Apple a adus-o la noul MacBook Pro este aşa-numita Touch Bar. Plasată exact deasupra tastaturii, aceasta nu este altceva decat un lung touchscreen care ia locul clasicului rand de funcţii. Rolul Touch Bar-ului este acela de a afişa funcţii legate de aplicaţia ori operaţiunea curentă. Spre exemplu, Photoshop poate afişa, atunci cand este folosit, funcţii precum decuparea sau selecţia. Orice dezvoltator de aplicaţii va putea ataşa propriului produs un set de instrumente care va fi afişat pe acest ecran. Utilizatorul poate schimba ordinea de afişare a butoanelor de pe Touch Bar şi, de asemenea, poate alege ca aceasta să afişeze clasicele funcţii. Tot aici a fost integrat şi sistemul TouchID, care foloseşte cel mai nou chip, T1.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.