Economic

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din Romania a scăzut cu 50%

Ziarul de Vrancea
26 oct 2016 547 vizualizări
In prima jumătate a acestui an s-au înregistrat tranzacţii totale de 1,1 miliarde dolari

Piaţa romanească de fuziuni şi achiziţii a ajuns în primul semestru din acest an la o valoare de 1,1 miliarde de dolari, în scădere cu 50% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, arată un barometru realizat de compania de consultanţă şi audit EY, publicat ieri. Potrivit analizei EY, valoarea totală estimată a tranzacţiilor din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est pentru primul semestru din 2016 a fost de 14,1 miliarde de dolari, cu 14,3% mai mică decat în perioada similară din anul precedent. Scăderea a fost generată, în primul rand, de micşorarea numărului de tranzacţii mari, de peste 1 miliard de dolari, din această perioadă. Deşi volumul tranzacţiilor la nivel global a crescut în primul semestru 2016, cele mai multe ţări din regiune au înregistrat o scădere a numărului de fuziuni şi achiziţii, susţin analiştii EY. În prima jumătate a anului 2016 s-au încheiat 655 tranzacţii în regiune. Republica Cehă a fost cea mai activă ţară în termeni de tranzacţii, urmată de Turcia, Polonia şi Ungaria. Romania ocupă locul al cincilea, cu 56 de tranzacţii în primul semestru 2016, cu aproape 30% mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit barometrului EY. „Spre deosebire de aceeaşi perioadă a anului trecut, cand achiziţia Unicredit ţiriac Bank a fost cea mai mare tranzacţie din Europa Centrală şi de Sud-Est, în prima parte a lui 2016 am avut o perioadă de respiro, cu mult mai puţine tranzacţii de valoare mare anunţate. Există, însă, un număr de tranzacţii în aşteptare şi un interes în creştere, care vor inversa această scădere temporară”, a declarat şeful Departamentului de Asistenţă în Tranzacţii a EY Romania, Florin Vasilică. Ponderea investitorilor financiari a fost cea mai ridicată în Grecia, piaţă în care au cumulat 40% din tranzacţii, în clasament urmand Ungaria, cu 39%, şi Serbia, cu 33%. În Romania, doar 18% din investitori au fost de tip financiar. Piaţa de fuziuni şi achiziţii din Europa Centrală şi de Sud-Est a fost din nou dominată de tranzacţii interne în primul semestru din 2016. Cel mai mare procent al tranzacţiilor interne a fost înregistrat în Croaţia - 64% -, urmată de Romania, cu 61%, şi Bulgaria (45%). În Romania, cel mai atractiv sector a fost cel industrial, în timp ce în Republica Cehă, Polonia şi Bulgaria, sectorul cu cele mai multe achiziţii a fost IT-ul. În ceea ce priveşte originea capitalului străin investit în regiune prin fuziuni şi achiziţii, investitorii americani şi cei vest-europeni au continuat să deţină cele mai mari ponderi în regiune. În Romania, cei mai activi investitori străini în prima jumătate a acestui an au provenit din Germania, Franţa şi Polonia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.