Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Brexit: Microsoft scumpeşte produsele destinate companiilor britanice

Ziarul de Vrancea
24 oct 2016 707 vizualizări
Microsoft va mări preţurile produselor şi serviciilor destinate companiilor din Marea Britanie cu până la 22%, pentru a le ajusta la deprecierea lirei sterline, în urma votului de la referendumul din iunie pentru ieşirea din Uniunea Europeană, nsmite Bloomberg

De la 1 ianuarie, preţurile softurilor pentru companii vor fi majorate cu 13%, iar cele ale serviciilor cloud cu 22%, pentru a fi realiniate cu cele din contractele din zona euro, a anunţat compania. Preţurile softurilor şi serviciilor cloud destinate persoanelor fizice nu vor fi afectate.
Deprecierea lirei după votul pro-Brexit a dus la o serie de creşteri ale preţurilor pentru consumatori.
Britanicii au constatat în septembrie că trebuie să plătească cu până la 16% mai mult pentru cele mai recente modele iPhone, comparativ cu versiunile anterioare, diferenţa fiind mai mare comparativ cu cea suportată de cumpărătorii din Statele Unite sau Germania.
Lira sterlină s-a depreciat cu peste 16% faţă de dolar după referendumul britanic din 23 iunie şi a avut din nou probleme în această lună, în contextul discuţilor referitoare la accesul Marii Britanii pe piaţa unică europeană.

Program de upgrade pentru cei care au cumpărat smartphone-ul Note 7

Samsung începe un program de upgrade menit să determine utilizatorii care achiziţionaseră un smartphone Note 7 să rămână clienţi fideli al flagship-urilor companiei. Într-un comunicat transmis ieri, se arată cei care vor participa la acest program vor achiziţiona Galaxy S7 sau S7 edge la jumătate de preţ, urmând ca anul viitor să facă pasul la un Galaxy S8 sau un Note 8.
În primul rând, aici trebuie remarcat faptul că Samsung infirmă zvonurile care susţineau că se va renunţa la şifonatul brand Galaxy Note. Cum în comunicat se scrie negru pe alb că în cadrul programului utilizatorii vor putea face upgrade la Galaxy S8 sau Galaxy Note 8, este clar că se va folosi brandul actual în continuare. În al doilea rând, este evident faptul că programul celor de la Samsung funcţionează ca şi alte campanii de acest gen, pe principiu momeală-obligaţie. Momeala este că utilizatorii vor beneficia de actual flagship, Galaxy S7 sau S7 edge, la jumătate de preţ. Obligaţia survine din faptul că aceştia îşi iau angajamentul contractual de cumpăra anul viitor un vârf de gamă Samsung. Este, într-un fel, o semnătură în alb din partea utilizatorilor, care, dacă vor opta pentru acest program, vor fi nevoiţi să aleagă un vârf de gamă Samsung din 2017 indiferent de felul în care acesta va arăta sau de dotările tehnice pe care le va oferi. În plus, aceştia îl vor cumpăra imediat cum apare, adică la cel mai mare preţ pe care acel dispozitiv îl va avea pe întreaga durată a vieţii.
Deocamdată, noul program de upgrade este disponibil doar în Coreea de Sud. Reprezentaţii companiei au declarat că disponibilitatea programului în alte regiuni va depinde de condiţiile individuale ale fiecărei pieţe în parte.

Preţurile petrolului scad din cauza Irakului

Preţurile petrolului au scăzut la începutul tranzacţiilor de ieri, din cauza refuzului Irakului de a participa la orice fel de acord al producătorilor din cadrul OPEC pentru reducerea producţiei. Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la Londra, era în declin cu 0,4%, la 51,59 dolari pe baril.
Preţul petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, a scăzut cu 0,4%, la 50,63 dolari pe baril.
Traderii au spus că scăderile au loc în urma comentariilor din Irak, potrivit cărora autorităţile de la Bagdad vor ca ţara să fie exceptată de la măsurile de reducere a producţiei care urmează să fie stabilite la reuniunea OPEC de la sfârşitul lunii noiembrie.
OPEC intenţionează să reducă producţia la 32,5-33 milioane de barili de petrol pe zi, de la 33,39 milioane de barili pe zi. Obiectivul va fi mai greu de realizat dacă Irakul, al doilea mare producător din OPEC după Arabia Saudită, nu va participa. Irakul a anunţat duminică că produce 4,774 milioane de barili de petrol pe zi şi exportă 3,87 milioane de barili pe zi.

România, printre statele UE cu cel mai redus nivel al datoriei guvernamentale

Datoria guvernamentală a României se situa, la sfârşitul trimestrului doi din 2016, la 269,78 miliarde lei, sau 36,7% din PIB, în scădere cu 0,5 puncte procentuale faţă de nivelul de 267,208 miliarde lei, sau 37,2% din PIB, în precedentele trei luni, arată datele publicate ieri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Comparativ cu primul trimestru din acest an, 13 state membre UE au înregistrat în perioada aprilie — iunie 2016 o creştere a datoriei guvernamentale ca raport din PIB, în timp ce în 15 state membre (inclusiv în România) datoria guvernamentală a coborât.
Cel mai scăzut nivel al datoriei guvernamentale ca raport din PIB în trimestrul doi din 2016 s-a înregistrat în Estonia (9,7%), Luxemburg (22%), Bulgaria (29,4%) şi România (36,7%) iar cel mai ridicat nivel în Grecia (179,2%), Italia (135,5%) şi Portugalia (131,7%).
În Uniunea Europeană, nivelul datoriei guvernamentale a scăzut de la 84,5% din PIB în primele trei luni din acest an până la 84,3% din PIB în trimestrul doi din 2016. În cazul zonei euro, datoria guvernamentală a scăzut în perioada aprilie — iunie 2016 la 91,2% din PIB, de la 91,3% din PIB în primul trimestru din 2016.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.