Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Vodafone scapă de o amendă de 100.000 de lei

Ziarul de Vrancea
21 oct 2016 782 vizualizări
Curtea de Apel Bucureşti a suspendat aplicarea măsurilor impuse de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), privind sancţionarea celui de-al doilea jucător pe piaţa de telefonie mobilă din Romania, Vodafone, pentru neaplicarea plafonului maxim la internet mobil în roaming.

La începutul lunii octombrie, ANCOM a anunţat că a amendat Vodafone Romania cu 100.000 de lei pentru că nu a aplicat un plafon financiar sau de volum maxim care să limiteze consumul de date în roaming la un cost implicit de 50 euro pe lună, fără TVA, sau la un alt nivel ales de utilizatori, aşa cum cere legislaţia europeană. Curtea de Apel Bucureşti a decis suspendarea acestei măsuri, pană la soluţionarea definitivă a cererii de anulare a deciziei ANCOM, potrivit comunicatului. ”Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea Vodafone Romania şi a dispus suspendarea aplicării măsurilor cu efect retroactiv impuse prin Decizia ANCOM nr. 1028/03.10.2016 privind sancţionarea neaplicării plafonului maxim la internet mobil în roaming, pană la soluţionarea definitivă a cererii de anulare a Deciziei ANCOM, ce face obiectul Dosarului nr. 6831/2/2016 aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti”, anunţă Vodafone. Instanţa a dispus suspendarea măsurilor impuse de ANCOM, printre care obligaţia de a restitui, la cerere, orice sumă achitată peste 60 de euro, TVA inclus, pentru serviciile de comunicaţii de date în roaming pe planuri alternative de roaming. Vodafone a argumentat instanţei de judecată că nu a încălcat regulamentul Uniunii Europene invocat de ANCOM şi că măsurile de remediere nu sunt permise de reglementările legale în vigoare. Potrivit ANCOM, sancţiunea s-a bazat pe un regulament al UE care stabileşte că utilizatorii care călătoresc în străinătate au dreptul să beneficieze de un plafon financiar implicit la utilizarea serviciului de date în roaming, inclusiv internet mobil. Dincolo de acest plafon, accesul la acest serviciu trebuie blocat automat, cu excepţia cazurilor in care clientul îşi exprimă explicit consimţămantul pentru continuarea utilizării serviciilor şi depăşirea plafonului. Plafonul maxim a fost stabilit pentru a-i proteja pe utilizatori de şocul unor facturi mari generate de consumul de date în roaming. ANCOM a derulat o acţiune de control în urma unei sesizări primite în cursul acestui an.

Fitch a confirmat ratingurile BCR, BRD, UniCredit Bank şi BT

Fitch Ratings a confirmat joi ratingurile pentru datoriile pe termen lung ale BCR, BRD Societe Generale şi UniCredit Bank la nivelul BBB şi cel al Băncii Transilvania (BT) la BB, în timp ce ratingul de viabilitate al BCR a fost îmbunătăţit cu o treaptă, la nivelul bb. Perspectivele BCR, BRD şi BT pentru calificativele datoriilor pe termen lung sunt stabile, iar cea a UniCredit Bank este negativă. Ratingurile privind viabilitatea BT şi cea a UniCredit Bank au fost confirmate la nivelul bb, respectiv bb-. ”Îmbunătăţirea ratingului referitor la viabilitatea BCR reflectă calitatea mai bună a activelor, datorită eficienţei strategiei de reducere a creditelor neperformante, pusă în practică în 2014, şi capitalizarea solidă, luand în considerare mai ales reducerea nivelului creditelor neperformante neacoperite”, se arată într-un comunicat al Fitch. Calitatea activelor băncilor din Romania rămane slabă, dar s-a îmbunătăţit în urma vanzărilor de împrumuturi neperformante, contribuind la un declin general al expunerili în sector la 11,3% la sfarşitul primului semestru, conform definiţiei EBA şi a datelor BNR. Profitabilitatea băncilor beneficiază de costul mai scăzut al provizionelor, parţial datorită recuperării datoriilor şi a revenirii creditării, în special a împrumuturilor destinate persoanelor fizice. Rezultatele bune din 2015 au permis BCR să îşi îmbunătăţească capitalul, iar BT şi UniCredit Bank să reia plata dividendelor în 2016. Fitch face referire şi la legea referitoare la conversia creditelor în franci elveţieni, adoptată în această săptămană de către Parlament. Versiunea finală a legii include amendamente care permit împrumutaţilor care au acceptat anterior conversia voluntară a împrumuturilor cu discounturi oferite de bănci opţiunea de a cere o nouă conversie, la cursul istoric al francului elveţian.

Suntem pe locul trei în UE în funcţie de cel mai scăzut deficit bugetar

Romania se află pe locul al treilea în Uniunea Europeană în funcţie de cel mai scăzut deficit bugetar în 2015, de 0,8%, deficite mai mici fiind înregistrate în Lituania, 0,2%, şi Cehia, 0,6%, potrivit datelor publicate vineri de biroul european de statistică, Eurostat. Austria se află pe locul al patrulea, cu un deficit bugetar de 1%. Un număr de şase state membre au consemnat anul trecut deficite bugetare care depăşesc limita maximă admisă de reglementările europene, respectiv Grecia (7,5% din PIB), Spania (5,1%), Portugalia (4,4%), Marea Britanie (4,3%), Franţa (3,5%) şi Croaţia (3,3%). Alte patru state ale UE au înregistrat excedente bugetare în 2015, şi anume Luxemburg (1,6%), Germania (0,7%), Suedia (0,2%) şi Estonia (0,1%). La sfarşitul anului trecut, cele mai scăzute ponderi ale datoriei publice în PIB au fost înregistrate în ordine de Estonia (10,1%), Luxemburg (22,1%), Bulgaria (26%), Letonia (36,3%) şi Romania (37,9%). Între cele 28 de state membre, 17 aveau la sfarşitul anului trecut ponderi ale datoriei publice peste limita de 60% admisă de legislaţia comunitară. Cele mai ridicate niveluri ale acestei ponderi sunt în Grecia (177,4%), Italia (132,3%), Portugalia (129%), Cipru (107,5%) şi Belgia (105,8%).

Soluţionarea alternativă a litigiilor bancare este în creştere

Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor Bancare (CSALB), instituţie creată în acest an cu scopul declarat de a oferi soluţii alternative în litigiile dintre clienţi şi bănci, a raportat în trimestrul al treilea al acestui an un număr de 172 de cereri, mai mult decat dublul celor înregistrate la 30 iunie 2016, cand erau raportate 79 de cereri. CSALB, care a început activitatea de soluţionare a litigiilor în martie, a raportat şi o triplare a numărului de hotărari pronunţate de conciliatori în ultimele trei luni, de la 5, cate erau în luna iunie, pană la 16 la finalul lunii septembrie. În plus, cererile clasate au crescut de la 42 în iunie, la 102 în septembrie. ”În continuare, cele mai multe cereri, peste 70% dintre ele, vin pe e-mail, 13% au fost transmise prin poştă şi 17% au fost aduse şi înregistrate de consumatori direct la sediul CSALB”, anunţă instituţia. Cele mai multe solicitări ale consumatorilor sunt, în continuare, legate de eliminarea şi restituirea comisioanelor, reducerea marjei dobanzii şi restituirea sumei ce a rezultat din mărirea marjei dobanzilor într-un mod considerat excesiv, îngheţarea cursului valutar la data încheierii contractului de credit în franci elveţieni şi diminuarea ratei lunare.

Preţurile petrolului sunt în scădere

Preţurile petrolului erau ieri în scădere, sub presiunea aprecierii dolarului şi a unor comentarii ale directorului general al Rosneft, Igor Secin, care sugerează că cel mai mare producător de petrol din Rusia ar putea majora producţia dacă cererea va justifica acest lucru, transmite MarketWatch. La bursa din New York, petrolul cu livrare în noiembrie este cotat în scădere cu 2,5%, la 50,36 dolari pe baril. Petrolul Brent, de referinţă la bursa din Londra, cu livrare în decembrie, este tranzacţionat în creştere cu 0,12%, după un declin de 0,21 dolari, la 51,17 dolari pe baril. Tranzacţiile cu petrol au loc în dolari, astfel încat aprecierea monedei americane măreşte costurile pentru traderii de ţiţei şi investitorii care operează cu alte monede. Wall Street Journal Dollar Index, care măsoară evoluţia dolarului faţă de un coş de valute, este în urcare cu 0,16%, la 88,49. Preţurile petrolului au scăzut în ultimele două şedinţe, după ce au atins miercuri un nou maxim al ultimului an. Declinul reflectă percepţia că creşterea din ultima perioadă este nesustenabilă din cauza ofertei excedentare din piaţă.

Nintendo lansează Switch, o consolă de jocuri hibridă

Nintendo a prezentat oficial noua sa consolă de jocuri, Switch - un produs hibrid care încearcă să mulţumească pe toată lumea. La 4 ani de cand a lansat Wii U, japonezii de la Nintendo prezintă o nouă consolă. Cunoscută în ultimul an sub numele de cod NX, Nintendo Switch este o consolă hibridă prin prisma faptului că poate fi folosită atat ca o consolă tradiţională, conectată la televizor, cat şi ca una portabilă, ce poate fi transportată şi folosită cu uşurinţă oriunde. Baza consolei are dimensiunile şi forma unei tablete de 7 inch, fiind flancată pe cele două laturi de două controllere de mici dimensiuni, ce pot fi detaşate. În mod static, adică atunci cand este folosită acasă, aceasta se poziţionează într-un aşa-numit dock, se conectează la televizor şi funcţionează asemenea unei console tradiţionale. În afară de controllerele de mici dimensiuni, cei care preferă, pot achiziţiona separat un controller standard, similar celor folosite pe PlayStation sau Xbox, numit Nintendo Switch Pro Controller.

























































































       





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.