Economic

Accesul turiştilor la vacanţe ieftine, blocat de Ministerul Transporturilor

Ziarul de Vrancea
19 oct 2016 741 vizualizări
Un proiect de ordin al ministrului Transporturilor, care îşi propune să reglementeze transportul cu autocarul în Romania, va creşte costul transportului cu autocarul, va bloca accesul turiştilor cu bugete mici la vacanţe şi va îngreuna circulaţia turiştilor străini, a acuzat miercuri cel mai mare turoperator din Romania, Christian Tour.

În 10 octombrie, pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost publicat, pentru dezbatere publică, un proiect de ordin al ministrului Transporturilor prin care se doreşte reglementarea suplimentară a transportului cu autocarul. Proiectul a fost iniţiat de Autoritatea Rutieră Romană (ARR) şi are nevoie doar de semnătura ministrului pentru a fi pusă în aplicare, potrivit Christian Tour. Unul dintre articolele proiectului prevede că ”pe tot parcursul călătoriei, în cazul transportului de persoane prin servicii ocazionale, componenţa grupului trebuie să rămană aceeaşi”. Reprezentanţii Christian Tour subliniază că această prevedere va creşte semnificativ costurile turoperatorilor şi va restricţiona accesul la vacanţe al turiştilor cu buget redus. ”Cu alte cuvinte, dacă o agenţie de turism vrea să transfere turişti din zona Moldovei la Bucureşti pentru o cursă charter către Grecia sau Turcia, autocarului îi va fi interzis prin lege să oprească în oraşele prin care trece pentru a îmbarca turiştii. Astfel, un turist din Barlad va fi obligat să se urce într-o cursă regulată pană la Iaşi pentru a prinde autocarul de transfer către Bucureşti care, culmea, va trece prin oraşul său fară să poată opri”, se arată în comunicat. În plus, turoperatorii sunt obligaţi să completeze formularul de călătorie, cu lista completă a pasagerilor, cu 24 de ore înainte de începerea călătoriei. ”Dacă acest proiect, aflat acum în dezbatere publică, va fi aprobat de către Ministrul Transporturilor, autocarele care transferă turiştii de la aeroport la hoteluri, între staţiuni sau în circuite interne şi pelerinaje, nu îi vor mai putea îmbarca pe turiştii care s-au hotarat să

Cele mai căutate oraşe de către romani

Turiştii romani au devenit mai interesaţi de city break-uri în marile oraşe europene în această toamnă, iar vanzările de astfel de pachete au crescut cu 30% faţă de perioada similară a anului trecut, cele mai populare destinaţii fiind Praga, Roma, Milano, Amsterdam şi Paris, potrivit agenţiei de turism online Paravion. ”Aceste destinaţii cumulează, în prezent, 60% din totalul pachetelor de acest tip vandute de Paravion, lunile octombrie şi noiembrie fiind preferate de turişti pentru vacanţele de weekend”, arată compania, într-un comunicat. Vanzarea de city break-uri a început să crească semnificativ de la sfarşitul lunii august, potrivit agenţiei. Însă, unii turişti şi-au planificat concediile de toamnă cu mult timp în avans, achiziţionand pachete încă din primăvară. Romanii sunt tot mai dornici să descopere locuri cu o încărcătură culturală bogată, spun reprezentanţii agenţiei de turism, iar înclinaţia către diversitate se reflectă şi în topul destinaţiilor de city break alese, care se schimbă de la un sezon la altul. “Astfel, dacă în toamna anului trecut aveam o cerere crescută pentru Viena, Istanbul, Varşovia sau Munchen, acum au apărut noi destinaţii în clasament. Doar oraşul Amsterdam a ramas în topul preferinţelor turiştilor romani şi în acest an, ca şi în 2015”, a explicat directorul general al Paravion, Remus Vişan. Pachetele turistice de weekend vadute în acest sezon au fost achiziţionate preponderent de tineri cu varste pană în 35 de ani, aceştia reprezentand 60% din totalul clienţilor Paravion care au accesat city break-uri. În schimb, seniorii reprezintă 20% din totalul clienţilor companiei amatori de astfel de vacanţe. Anul trecut, veniturile Paravion s-au ridicat la 46 milioane euro în Romania, respectiv 21 milioane euro în Turcia.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.