Economic

Scăderea natalităţii va începe să producă efecte din 2030

Ziarul de Vrancea
18 oct 2016 927 vizualizări
Scăderea bruscă a natalităţii din Romania după 1990 va avea efecte dramatice, după 2030, asupra depopulării ţării şi a declinului demografic, care se va accelera, a declarat marţi directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Romane, Vasile Gheţău, în cadrul conferinţei cu tema ”PENSIILE PRIVATE. ştiu romanii cum să-şi asigure o bătraneţe liniştită?“, organizată de Agenţia de Presă

News.ro, în parteneriat cu NN Romania. Romania a înregistrat o ruptură bruscă de natalitate după 1990, odată cu relegalizarea avortului, interzis de Nicolae Ceauşescu în 1966. Astfel, dacă în 1989, în Romania s-au născut circa 369.000 de copii, în 1990 numărul s-a redus la circa 314.000, iar tendinţa a continuat în ritm accelerat, cu doar 275.000 de nou-născuţi în 1991 şi 260.000 în anul următor. Anul trecut, în Romania s-au născut doar în jur de 185.000 de copii. “Demograficul lucrează pe termen lung şi foarte lung. Unele evoluţii nu pot fi evitate, ele sunt înscrise în dinamica internă a construcţiei demografice. Deteriorarea structurii pe varste după 27 de ani de natalitate scăzută va avea consecinţe dramatice asupra dimensiunii declinului  demografic şi a depopulării ţării, îndeosebi după anul 2030, cand toţi copiii ţării vor proveni de la femei născute după anul 1990”, a spus Gheţău, unul dintre cei mai reputaţi specialişti în demografie din Romania.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.