Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Patronatul IMM-urilor se plange din cauza amenzilor prea mari

Ziarul de Vrancea
18 oct 2016 641 vizualizări
Proiectul de lege privind statutul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), votat deja de Camera Deputaţilor şi analizat în prezent de către comisiile din Senat, va acorda puteri prea mari acestei instituţii, inclusiv capacitatea de a acorda amenzi de pană la 10% din cifra de afaceri a unei firme, ceea ce ar putea duce la închiderea unor companii viabile şi la concedierea unui număr semnificativ de angajaţi, potrivit unui comunicat publicat marţi de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Proiectul de lege a fost adoptat în iunie de Camerei Deputaţilor şi a primit deja aviz favorabil din partea a două comisii din Senat, aceasta din urmă fiind cameră decizională. Potrivit uneia dintre măsurile prevăzute în proiect, ANPC poate sancţiona o firmă cu amendă de la 0,5% la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior, indiferent dacă a săvarşi fapta cu intenţie sau din neglijenţă. O astfel de măsură ar putea afecta grav companii profitabile, avertizează CNIPMMR. “Sancţiunile pe care ANPC le poate da sunt cuprinse între 0.5% - 10% din cifra de afaceri a întreprinzătorilor. Majoritatea firmelor nu realizează un profit de asemenea anvergură! Sancţiunile complementare sunt de tipul închiderii temporare de pană la 6 -12 luni a companiei sau închiderii permanente”, a afirmat preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu. CNIPMMR consideră că Senatul trebuie să respingă aceast proiect sau să adopte legea cu amendamentele propuse de patronat. Membrii CNIPMMR au criticat atribuţiile şi drepturile exagerate prevăzute pentru ANPC, care ar depăşi nivelul celorlalte autorităţi publice, inclusiv al instanţelor judecătoreşti. În plus, apatronatul IMM-urilor atrage atenţia că funcţia de prevenire şi informare nu este reglementată, iar instituţia riscă să se transforme într-una eminamente de control şi sancţionare. Patronatul IMM-urilor cere stabilirea unor limite clare ale amenzilor, iar cuantumul amenzilor să fie între unul şi 25 de salarii minime pe economie, adică maximum 12.500 lei.

Necesităţile de investiţii de pe site-urile ministerelor ar solicita 300% din PIB

Priorităţile de pe site-urile ministerelor din Romania constituie doar o listă de dorinţe, întrucat transpunerea lor în practică ar necesita, cumulat, circa 300% din podusul intern brut (PIB) al ţării, sau nouă bugete anuale, a declarat marţi economistul şef al Băncii Naţionale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, la conferinţa de risc de ţară organizata de Coface Romania. Anul trecut, produsul intern brut al Romaniei a fost de 160,4 miliarde euro. Economistul-şef al BNR a făcut referire la proiectul strategiei „Romania competitivă”, lansată oficial pe 5 iulie.”Incapacitatea administraţiei publice de a selecta unele proiecte şi de a renunţa la altele derivă dintr-o cultură a neasumării răspunderii, a imixtiunii politicului”, a spus Lazea. Economistul de la banca centrală a arătat că Romania se află într-o situaţie absurdă, în care toate proiectele sunt prioritare pe hartie, dar nici unul nu mai este prioritar cu adevărat. În plus, de multe ori decidenţii guvernamentali iau decizii în absenţa oricăror informaţii privind bugetele necesare sau a unor analize cost/beneficiu. În ceea ce priveşte strategia „Romania competitivă”, pornindu-se de la strategiile sectoriale afişate pe site-urile ministerelor, s-au identificat acele obiective care, în cadrul fiecărui domeniu strategic, serveau cel mai bine scopul creşterii PIB potenţial, cu un buget rezonabil şi fără o coloratură ideologică. Au rezultat, într-o primă fază, 41 de astfel de obiective. Fiecare obiectiv a fost împărţit în măsuri concrete, cu termene, cu responsabili instituţionali şi cu o estimare de buget, astfel că au rezultat 90 de măsuri cu un buget total estimat la 16,9 miliarde euro (circa 10,5% din PIB), cumulat pe perioada 2016-2020. Din suma de 10,5% din PIB necesară, circa două treimi se găseşte deja în bugetele ministrelor, fiind necesară doar o prioritizare a proiectelor. Pentru restul bugetului sunt necesare eforturi fiscale suplimentare, consideră economistul.

Adecco: Salariul minim din Romania ar trebui să urce la 500 de euro

Salariul minim actual din Romania nu îi motivează pe romani să se angajeze, iar o valoare motivantă al remuneraţiei minime ar fi de 500 de euro net, a declarat ieri managerul Adecco Romania, Florin Godean, în cadrul conferinţei cu tema ”PENSIILE PRIVATE. ştiu romanii cum să-şi asigure o bătraneţe liniştită?“, organizată de Agenţia de Presă News.ro, în parteneriat cu NN Romania. În prezent, salariul minim brut pe economie din Romania este de 1.250 lei, echivalent cu circa 277 euro, ceea ce corespunde unui salariu net minim de 917 lei (203 euro) pentru un angajat fără persoane în întreţinere. “Elementul principal care va schimba tot, inclusiv sistemul de pensii, este nivelul salarial minim pe economie brut. (...) Creşterea salariului minim cu 50 de lei brut nu va motiva oamenii să se angajeze. Pentru a stimula oamenii ar fi necesar un salariu minim 500 de euro net. Atunci vom fi atractivi ca şi stat, iar acest lucru va avea efecte pozitive şi asupra pensiilor”, a spus Godean. Specialistul în resurse umane consideră că piaţa muncii din 2016 este în aceiaşi parametri cca în 2009, adică nu se mai găsesc angajaţi. “Oricine îşi poate găsi de lucru, dar nu mai găsim oamenii care vor să-şi găsească de lucru”, a menţionat Godean. Reprezentantul Adecco, una din cele mai importante companii de resurse umane de pe plan mondial, ajutoarele sociale descurajează căutarea unui loc de muncă în Romania. “Mulţi vor să stea acasă şi să obţină 500 de lei, decat să meargă la lucru pentru 800 de lei pe lună. A fost adoptată recent o ordonanţă de urgenţă, care vrea să atragă cei care au ajutoare sociale şi să le ofere stimulente financiare”, a menţionat managerul Adecco. În prezent, şomajul a ajuns la cote foarte scăzute în cateva judeţe bogate din Romania, cum ar fi Timiş - 1,2% - sau Arad - 1,3%.  în aceste zone este nevoie de atragerea de forţă de muncă din alte judeţe. “Judeţele cu un şomaj scăzut au început o bătălie a salariilor. Începe să crească salariile pentru a atrage candidaţi”, a completat managerul Adecco
























































































       







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.