Economic

Este posibilă o societate fără bani lichizi?

Ziarul de Vrancea
16 oct 2016 1298 vizualizări
Dreptul asupra banilor este bun atata timp cat poate fi exercitat, iar într-o lume fără numerar orice tranzacţie trebuie să treacă printr-o instituţie financiară, arată o analiză Bloomberg

Este amuzant să ne imaginăm o lume fără cash, în care oamenii, eliberaţi de inconvenientele banilor fizici, ar face cumpărăturile prin simpla folosire a dispozitelor mobile. Fiecare tranzacţie ar fi protejată de fraude, ar primi puncte de recompensă şi ar fi înregistrată în timp şi spaţiu. Acest univers exclude însă un aspect fundamental al civilizaţiei umane, acela că o lume fără cash este o lume fără bani, se arată într-o analiză publicată de Bloomberg. Evidenţa tranzacţiilor ar putea ajuta fiscul să încaseze taxele de miliarde de dolari pierdute din cauza veniturilor neraportate, inclusiv a celor 80 de dolari care pot fi obţinuţi prin vanzarea unui frigider vechi pe un site de specialitate. Traficanţii de droguri, neputincioşi în lipsa unui mediu al tranzacţiilor anonime, ar adopta profesii legale. El Chapo ar putea deveni inspector de asigurări. Aceasta este utopia descrisă de Nathan Heller în New Yorker şi de către un fost economist şef al FMI, Kenneth Rogoff, în cartea ”The Curse of Cash” (Blestemul Cash-ului). Dar din acest univers lipseşte un aspect fundamental al civilizaţiei umane. O lume fără numerar este o lume fără bani. Banii aparţin deţinătorului, într-un anumit moment. Nu contează dacă o bancnotă s-a pierdut sau a fost furată la un moment dat. Banii circulă. Un depozit bancar conferă însă băncii custodia banilor. Un cont nu înseamnă bani ci dreptul la acei bani. Este o distincţie importantă. Dreptul asupra banilor este bun atata timp cat poate fi exercitat, iar într-o lume fără numerar orice tranzacţie trebuie să treacă printr-o instituţie financiară. Băncile, fiind instituţii private, au dreptul să refuze tranzacţiile. Nu ne putem aştepta ca fiecare plată să se desfăşoare corect. Asta înseamnă că organizaţii politice nepopulare ar putea fi private foarte uşor de accesul la fonduri. Tentative din trecut de combatere a spălării banilor au blocat în mod incorect accesul la servicii financiare al unor persoane, companii sau organizaţii de caritate legale, iar eliminarea banilor fizici ar conduce fără îndoială la daune colaterale. Argumentele împotriva cash-ului, pentru combaterea criminalităţii, sunt exagerate. Anul trecut, o evaluare a riscurilor de spălare a banilor şi de finanţare a terorismului, efectuată de guvernul britanic, a constatat că instituţii reglementate precum băncile şi furnizori de servicii de contabilitate (cazul firmei panameze Mossack Fonseca), reprezintă riscuri mai mari de facilitare, stocare sau transfer de fonduri ilegale. Numerarul este abia pe locul al treilea. Folosind acest raţionament, mai întai ar trebui închise băncile şi firmele de contabilitate! Unul din beneficiile aduse de renunţarea la banii fizici în schimbul dreptului la bani este că acesta poate fi bonificat, anulat sau confiscat. Asta nu sună în beneficiul majorităţii oamenilor, dar este atractiv pentru cei care vor trimiterea dobanzilor în teritoriu negativ.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.