Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Înmatriculările de autoturisme noi au săltat cu 19,6%

Ziarul de Vrancea
14 oct 2016 1041 vizualizări
In primele nouă luni au fost înmatriculate un număr de 67.997 autoturisme noi

Înmatriculările de autoturisme noi în Romania au crescut cu 19,6% în primele nouă luni luni, la 67.997 de unităţi, de peste două ori mai mare decat avansul Uniunii Europene, de 8%, în timp ce livrările Dacia au avansat la nivelul UE cu 11,2%, la 316.694 de unităţi, conferind mărcii romaneşti o cotă de 2,8%. În primele nouă luni din 2015, în Romania au fost înregistrate 56.839 de autoturisme. La nivelul Uniunii Europene, înregistrările de autoturisme noi au avansat în primele nouă luni cu 8%, la 11,24 milioane de unităţi, potrivit datelor publicate vineri de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). Între pieţele auto mari, înmatriculările din Spania au urcat în primele nouă luni cu 11,5%, iar cele din Italia cu 17,4%. Marea Britanie a consemnat o creştere de 2,6% a înmatriculărilor, Franţa de 5,7%, iar Germania de 6,1%. Piaţa din Olanda a scăzut cu 5,2%. În luna septembrie, înmatriculările auto din Romania au crescut cu 62,7%, de la 5.752 unităţi la 9.361 unităţi. La nivelul UE, avansul înregistrărilor de autoturisme noi a fost în luna septembrie de 7,2%, 1,45 milioane de unităţi. Înmatriculările de autoturisme Dacia la nivelul UE au crescut în primele nouă luni cu 11,2%, la 316.694 de unităţi, conferind mărcii romaneşti o cotă de 2,8%, în urcare de la 2,7%. În luna septembrie, înregistrările Dacia în UE au avansat cu 17,6%, de la 28.664 unităţi în intervalul similar din 2015 la 33.245 unităţi. Cota de piaţă a crescut cu 0,2 puncte procentuale, la 2,3%. Vanzările de maşini noi ale grupului Renault, al treilea mare producător la nivel european, care deţine şi marca Dacia, au avansat în primele nouă luni cu 12,9%, la 1,11 milioane unităţi, iar cota de piaţă a crescut la 10%, de la 9,5% în aceeaşi perioadă din 2015. În luna septembrie, înmatriculările grupului Renault au urcat cu 18,7%, la 128.934 de autoturisme, conferind o cotă de piaţă de 8,9%, faţă de 8% în urmă cu un an. Pe ansamblul anului trecut, înmatriculările de autoturisme noi în Romania au crescut cu 15,7%%, la 81.162 de unităţi, în timp ce livrările Dacia au avansat la nivelul UE cu 5%, la 377.165 unităţi.

Grupul Renault recrutează 300 de oameni 

Grupul francez auto Renault vrea să recruteze peste 300 de persoane la targul de joburi Angajatori de Top, care are loc Bucureşti, posturile fiind disponibile în Capitală şi la Titu şi Mioveni. Potrivit unui comunicat al producătorului auto, candidaţii trebuie să cunoască minimum o limbă de circulaţie internaţională (engleză, franceză, germană), să aibă cunoştinţe avansate de MS Office, aptitudini de comunicare, să fie interesaţi de activitatea de dezvoltare vehicule şi să dea dovadă de capacitate de lucru în echipă.  Compania caută specialişti cu experienţă de minimum doi ani în activitatea de inginerie, lanţul de aprovizionare şi post-vanzare. În plus, grupul are deschise posturi şi în domeniul fabricaţiei şi al activitaţilor suport, financiar şi achiziţii. În acelaşi timp, compania susţine şi dezvoltarea inginerilor, de aceea caută absolvenţi ai facultăţilor tehnice, în domeniul automobilelor (Automotive). Candidaţii interesaţi trebuie să cunoască sistemele de proiectare CATIA, sa aibă competenţe de calcul şi simulare numerică, să aibă  cunoştinţe despre tehnica automobilului şi experienţă de management de proiect.  Renault Servicii Romania, parte a Grup Renault Romania, caută oameni şi pentru echipele în domeniile supply chain (lanţul de aprovizionare), post-vanzare şi studii de piaţă. Absolvenţii de studii superioare tehnice sau economice care au cunoştinţe de digital şi customer service, pot contribui aplica pentru astfel de posturi. Pentru activitatea de fabricaţie vehicule (platforma industrială de la Mioveni) compania caută automatişti şi analişti calitate. Aceştia trebuie să fie absolvenţi de studii tehnice, în domeniul automatică, să fie familiarizaţi cu atmosfera industrială şi să aibă experienţă în procesele de automatizare şi în domeniul calităţii. În oferta grupului la Angajatori de Top există şi posturi în echipele departamentelor financiar şi achiziţii. Pentru acestea, sunt necesare preponderent studii tehnice, studii economice, competenţe de calcul, analiză şi sinteză, dar şi aptitudini de negociere. “În ultimii 14 ani, 1.800 de studenţi şi masteranzi din Romania au avut şansa de a se familiariza cu domeniul auto, de a descoperi meseriile Grupului Renault în Romania. 33% din cei 1.800 au fost angajaţi în urma stagiilor”, mai arată compania.

Investiţiile străine directe au urcat cu 19% 

Companiile străine au făcut investiţii directe în Romania în valoare de 2,741 miliarde euro în primele opt luni din acest an, în creştere cu 18,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate ieri de Banca Naţională a Romaniei (BNR). În primele opt luni ale anului trecut, investiţiile străine au fost de 2,31 miliarde euro, potrivit calculelor News.ro, pe baza seriilor revizuite ale BNR. "Investiţiile directe ale nerezidenţilore în Romania au însumat 2.741 milioane euro, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 2.379 milioane euro, iar creditele  intragrup au înregistrat valoarea netă de 362 milioane euro", a precizat Banca Naţională.   Potrivit seriilor lunare revizuite publicate de banca centrală, investiţiile străine au fost de 100,5 milioane euro în ianuarie, de 219,2 milioane euro în februarie, 534,6 milioane euro în martie, -19,9 milioane euro în aprilie, 986 milioane euro în luna mai, 303,8 milioane euro în iunie şi 215,1 milioane euro în iulie. Astfel,  în august, valoarea investiţiilor străine directe a fost de circa 401 milioane euro, arată calculele News.ro. De obicei, cifrele sunt revizuite, uneori chiar semnificativ, în lunile următoare de către banca centrală.  Anul trecut, investiţiile străine directe în Romania au crescut cu 25%, pană la puţin peste 3 miliarde de euro, de la 2,42 miliarde de euro în 2014. Investiţiile străine directe sunt considerate cele mai benefice investiţii realizate de companii străine într-o economie, deoarece sunt realizate pe termen lung şi au, de obicei, efecte pozitive asupra economiei ş salariilor.

Crescătorii de bovine vor primi subvenţii suplimentare

Crescătorii de bovine care au încasat sprijinul din partea UE în 2015 vor primi vineri banii în plus, după ce cuantumul pentru sprijinul cuplat din sectorul zootehnic a fost majorat cu sume cuprinse între 88 şi 93 de euro pe cap de animal, a anunţat Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat de presă.  APIA a informat că vineri efectuează plata diferenţei rezultate ca urmare a stabilirii noilor cuantumuri pentru sprijinul cuplat în sectorul zootehnic, specia bovine, categoriile bivoliţe de lapte, taurine din rase de carne şi metişii acestora şi vaci de lapte – Campania 2015. “Plafonul maxim de 113.356.500 euro, care se acordă pentru anul de plată 2015, pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, crescătorilor de animale din speciile prevăzute la art. 2 din Hotărarea Guvernului nr. 219/2015 privind stabilirea sectoarelor, culturilor şi speciilor de animale pentru care se acordă sprijin cuplat în perioada 2015 - 2020, repartizat astfel: 1.330.000 euro pentru specia bovine, categoria bivoliţe de lapte; 10.500.000 euro pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne şi metişii acestora; 76.999.500 euro pentru specia bovine, categoria vaci de lapte", arată în comunicatul transmis de APIA.

Producţia agricolă din Romania a scăzut cu 6,8% 

Producţia din agricultură a ajuns la 68,7 miliarde de lei în 2015, în scădere cu 6,8% faţă de 2014, în timp ce producţia vegetală s-a diminuat cu 10,7% în intervalul analizat, iar producţia animală crescut cu 1,5%, reiese din datele transmise, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS). “Valoarea producţiei ramurii agricole a fost în anul 2015 de 68,7 miliarde de lei, iar cele mai mari valori s-au înregistrat în regiunile: Sud-Muntenia, urmată de regiunile Sud-Est şi Nord-Est, iar cele mai mici în Bucureşti-Ilfov, regiune agricolă de mică importanţă”, reiese din datele INS. Producţia vegetală a înregistrat scăderi cuprinse între 18,6 %, în regiunea Nord-Est şi 4 % în regiunea Sud-Muntenia. În schimb, producţia animală a înregistrat creşteri cuprinse între 4,7 %, în regiunea Nord-Est şi 0,3% în regiunea Sud-Muntenia. Însă, au fost şi zone în care productivitate a scăzut, iar ajustările s-au situat între 4,4 % în regiunea Sud-Est şi 3% în regiunea Bucureşti-Ilfov. Structura valorii producţiei ramurii agricole în anul 2015 a fost asemănătoare cu cea din anul precedent, potrivit informaţiilor publicate de INS

Google va lansa două smartwatch-uri

Google va lansa anul viitor două smartwatch-uri produse în întregime de propriile divizii de hardware şi software. După ce la începutul acestei luni a prezentat Pixel, primul smartphone realizat 100% de proprii ingineri, următorul pas pentru Google este lansarea a două noi smartwatch-uri, un segment de piaţă pe care compania americană încă nu a reuşit să se impună cu al său sistem de operare Google Wear. Nume de cod Angelfish şi Swordfish, cele două gadgeturi urmează a fi lansate în primul trimestru din 2017, conform lui Evan Blass, celebru pentru nenumărate zvonuri care s-au dovedit de mai fiecare dată corecte. Angelfish pare a fi modelul de top. Nu doar că este mai mare, dar acesta va include suport 4G şi GPS. Asta înseamnă că va putea funcţiona autonom, fără a necesită o conexiune bluetooth la un smartphone. Cel de-al doilea model, Swordfish, nu va avea 4G şi GPS, dar va fi, în mod sigur, mai ieftin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.