Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Capacitatea de depozitare a cerealelor din Romania a crescut cu 34%

Ziarul de Vrancea
12 oct 2016 761 vizualizări
Jucătorii din agricultura romanească au făcut investiţii importante în spaţii de stocare a producţiei, astfel că, în ultimii cinci ani, capacitatea de depozitare a cerealelor a crescut cu circa 34%, pană la 23,3 milioane de tone în prezent, arată datele transmise de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), la solicitarea News.ro.


În 2012, capacitatea de depozitare a cerealelor din Romania a fost de 17,4 milioane de tone, astfel că, în medie, capacitatea de depozitare a crescut cu 7,4% pe an. Potrivit ministerului, judeţele cu cea mai mare capacitate de depozitare autorizată sunt Timiş, Constanţa, Călăraşi, Ialomiţa, Teleorman, Brăila şi Dolj. “În prezent la nivelul întregii ţări, există un număr de 4.874 depozite autorizate pentru seminţele de consum, cu o capacitate totală de 23.349.996 tone, din care 11.237.568 tone în silozuri şi 12.112.428 tone în magazii”, se arată în răspunsul formulat de MADR. Deşi spaţiul de depozitare a crescut în ultimii ani, fermierii susţin că acesta nu este nici acum suficient, din cauza dezechilibrului proprietăţii asupra spaţiilor de stocare. Astfel, deşi spaţiile de depozitare au crescut puternic şi par suficiente pentru a stoca întreaga producţie de cereale a Romaniei, în realitate mare parte din depozite aparţin traderilor şi doar o mică parte producătorilor. Cei mai mari traderi de cereale, care deţin cele mai mari depozite pentru grane din Romania, sunt ADM Romania Trading, Ameropa Grains, Cargill Agricultura, Nidera Romania, Glencore Protein Romania sau Brise Group. În 2015, grupul american ADM Romania Trading a înregistrat o cifră de afaceri de 536 milioane de euro, în creştere cu 3,4% faţă de 2014. Însă, anul trecut compania a înregistrat pierderi de 2,6 milioane de euro. Americanii deţin depozite de cereale în Bacău, Buzău, Caraş -Severin, Neamţ şi Olt.

Sectorul construcţiilor a căzut cu 5,3%

Lucrările de construcţii au înregistrat în august o scădere de 5,3% faţă de aceeaşi lună din 2015, cel mai mare declin din octombrie 2014 încoace, pe fondul reducerii activităţii la toate categoriile de construcţii, potrivit datelor publicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS). În iulie, lucrările de construcţii au crescut cu 1% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, ritm în încetinire faţă de lunile anterioare. Cumulat pe primele opt luni, construcţiile au avansat cu 2% faţă de perioada similară a anului trecut. Statisticile oficiale arată că, în luna august 2016, s-au înregistrat scăderi, comparativ cu a opta lună din anul trecut, la toate categoriile de construcţii. Lucrările la clădiri rezidenţiale au coborat cu 2,8% faţă de august 2015, cele la clădiri nerezidenţiale s-au redus cu 2,3%, iar cele de construcţii inginereşti - cu 7,1%. "Pe elemente de structură, s-au înregistrat scăderi la lucrările de reparaţii capitale cu 19,1% şi la lucrările de construcţii noi cu 0,9%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 1,5%", se arată în comunicatul INS. Faţă de iulie, lucrările de construcţii au crescut în luna august cu 1%, pe serie brută, dar au scăzut cu 2,8% pe seria ajustată în funcţie de variaţiile sezoniere. Anul trecut, lucrările de construcţii au crescut cu 10,4% faţă de anul precedent. Numărul de locuinţe terminate a crescut anul trecut cu 10,4% faţă de 2014, pană la 47.017, după şase ani la rand de scădere, dar rămane semnificativ mai mic decat nivelul de dinainte de criză. În 2008, an de varf pentru construcţiile din Romania, s-au finalizat 64.414 de locuinţe.

Toyota recheamă 340.000 de automobile Prius

Toyota Motor a anunţat miercuri că recheamă în service aproximativ 340.000 de automobile hibride Prius, în Japonia şi restul lumii, pentru remedierea unei probleme la frana de mană, relatează Reuters. Rechemarea se referă la modelele fabricate în perioada octombrie 2015-octombrie 2016 şi afectează circa 210.000 de vehicule în Japonia şi 92.000 în America de Nord, iar restul în Europa, Australia şi alte regiuni. Potrivit Toyota, în Japonia nu au fost raportate accidente legate de problema de la frana de mană, dar un purtător de cuvant al companiei a refuzat să comenteze dacă au avut loc accidente în străinătate.

Producţia de petrol a crescut la cel mai ridicat nivel

Producţia de petrol a OPEC a crescut în septembrie la cel mai ridicat nivel de după 2008, iar organizaţia a mărit estimarea referitoare la livrările statelor din afara sa, sugerand că surplusul din piaţă va creşte în 2017 în pofida acordului recent de reducere a ofertei, transmite Reuters. Statele membre ale OPEC au pompat luna trecută 33,39 milioane de barili de petrol pe zi, cu 220.000 de  barili mai mult faţă de august, potrivit raportului lunar publicat miercuri de organizaţie. OPEC a majorat totodată previziunea referitoare la producţia ţărilor din afara organizaţiei, anticipand pentru 2017 o creştere de 240.000 de barili de petrol pe zi, cu 40.000 de barili peste prognoza precedentă, citand estimările mai mari din Rusia. Reprezentanţii OPEC au convenit la o întalnire care a avut loc pe 28 septembrie, în Algeria, reducerea producţiei la 32.5-33 milioane de barili de petrol pe zi.

   




































































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.