Economic

Bodega de la sat va plăti mai puţini bani decat barul din oraş

Mihai Boicu
7 oct 2016 2560 vizualizări
Impozitul specific se aplică printr-o formulă de calcul în care contează locaţia, suprafaţa, dar şi alţi indicatori

Anul viitor se va aplica un nou timp de impozit forfetar pentru activităţile din domeniul turismului, baruri, restaurante şi alimentaţie publică, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea adoptată de Parlament. Impozitul specific, aşa cum este denumit, se calculează în funcţie de mai mulţi factori, care ţin cont de amplasament, suprafaţă şi alţi indicatori. Activităţile pentru care se va aplica noul tip de impozitare sunt: 5510 – „Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”, 5520 – „Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”, 5530 – „Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere”, 5590 – „Alte servicii de cazare”, 5610 – „Restaurante”, 5621 – „Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”, 5629 – „Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”, 5630 – „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”. Impozitul se va aplica în funcţie de zonă. Împărţirea a fost făcute pe Bucureşti şi opt poli, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Sibiu, Timişoara. La acestea se adaugă alte municipii şi oraşe, staţiuni turistice de interes naţional, sate, comune şi staţiuni turistice de interes local. La restaurante, impozitul este calculat printr-o formulă în care contează impozitul standard, în valoare de 1.400 lei, variabila în funcţie de rangul localităţii, variabila în funcţie de suprafaţă, coeficient de sezonalitate şi coeficientul de ajustare pentru spaţiu tehnic unitate – locaţie de desfăşurare a evenimentelor. În cazul barurilor şi cafenelelor valoarea impozitului standard este de 900 lei. Proprietarul unui bar din mediul rural va plăti un impozit de câteva sute de lei. Singurul impozit fix este pentru vânzătorii ambulanţi de la tonetele de îngheţată sau la cărucioarele mobile pentru vânzare mâncare, precum şi pentru cei care prepară hrană la standuri în pieţe. Aceştia vor plăti 1.500 lei pe an. (Mihai BOICU)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.