Bodega de la sat va plăti mai puţini bani decat barul din oraş
Anul viitor se va aplica un nou timp de impozit forfetar pentru activităţile din domeniul turismului, baruri, restaurante şi alimentaţie publică, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea adoptată de Parlament. Impozitul specific, aşa cum este denumit, se calculează în funcţie de mai mulţi factori, care ţin cont de amplasament, suprafaţă şi alţi indicatori. Activităţile pentru care se va aplica noul tip de impozitare sunt: 5510 – „Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”, 5520 – „Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”, 5530 – „Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere”, 5590 – „Alte servicii de cazare”, 5610 – „Restaurante”, 5621 – „Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”, 5629 – „Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”, 5630 – „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”. Impozitul se va aplica în funcţie de zonă. Împărţirea a fost făcute pe Bucureşti şi opt poli, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Sibiu, Timişoara. La acestea se adaugă alte municipii şi oraşe, staţiuni turistice de interes naţional, sate, comune şi staţiuni turistice de interes local. La restaurante, impozitul este calculat printr-o formulă în care contează impozitul standard, în valoare de 1.400 lei, variabila în funcţie de rangul localităţii, variabila în funcţie de suprafaţă, coeficient de sezonalitate şi coeficientul de ajustare pentru spaţiu tehnic unitate – locaţie de desfăşurare a evenimentelor. În cazul barurilor şi cafenelelor valoarea impozitului standard este de 900 lei. Proprietarul unui bar din mediul rural va plăti un impozit de câteva sute de lei. Singurul impozit fix este pentru vânzătorii ambulanţi de la tonetele de îngheţată sau la cărucioarele mobile pentru vânzare mâncare, precum şi pentru cei care prepară hrană la standuri în pieţe. Aceştia vor plăti 1.500 lei pe an. (Mihai BOICU)