Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Preţul petrolului este în scădere

Ziarul de Vrancea
29 sep 2016 487 vizualizări
Preţurile petrolului au inversat creşterile iniţiale şi au trecut pe scădere, investitorii întrebandu-se dacă acordul membrilor OPEC de reducere a producţiei, primul de acest fel după 2008, va fi suficient pentru a reechilibra piaţa, transmite Reuters.

Statele membre ale OPEC au convenit miercuri să reducă producţia la 32,5-33 milioane de barili de petrol pe zi, de la nivelul de circa 33,5 milioane de barili pe zi înregistrat în august. Cotaţiile ţiţeiului au urcat puternic în urma anunţului, influenţand pozitiv şi titlurile companiilor din sectorul energiei, la începutul tranzacţiilor de joi. Indicele european al acţiunilor din petrol şi gaze a avansat cu aproape 5%, iar indicele pan-european Stoxx 600 cu aproape 3%. Preţurile petrolului s-au retras ulterior din cauza scepticismului legat de acord, care i-a determinat pe investitori să marcheze profiturile. Petrolul Brent, de referinţă la bursa din Londra, este în declin cu 1,4%, la 47,99 dolari pe baril, după ce a atins un maxim al zilei de 49,09 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel de după 9 septembrie.

Astăzi este ultima zi pentru depunerea cererilor de rambursare TVA

Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, stabilite în Romania, care au efectuat anul trecut importuri sau achiziţii intracomunitare de bunuri/servicii în alt stat membru al Uniunii Europene, mai pot depune pană vineri, 30 septembrie, cererea pentru rambursarea taxei pe valoarea adaugată aferentă acestora, prin completarea formularului 318, a anunţat ieri ANAF. Pentru a obţine rambursarea TVA în statul membru de rambursare, persoana impozabilă stabilită în Romania  completează şi transmite statului membru respectiv,  pe cale electronică,  prin intermediul portalului electronic pus la dispoziţie de ANAF, formularul 318 “Cerere de rambursare a taxei pe valoarea adăugată pentru persoanele impozabile stabilite în Romania". Perioada de rambursare este de maximum un an calendaristic şi de minimum 3 luni calendaristice, însă cererile de rambursare pot viza o perioadă mai mică de 3 luni, în cazul în care aceasta reprezintă perioada rămasă pană la sfarşitul anului calendaristic. În cazul în care cererea de rambursare vizează o perioadă de rambursare mai mică de un an calendaristic, dar mai mare de 3 luni, cuantumul TVA pentru care se solicită o rambursare nu poate fi mai mic de 400 de euro sau echivalentul acestei sume în moneda naţională a statului de rambursare. În cazul în care cererea de rambursare se referă la o perioadă de rambursare de un an calendaristic sau la o perioadă rămasă dintr-un an calendaristic, cuantumul TVA nu poate fi mai mic de 50 de euro sau echivalentul acestei sume în moneda naţională a statului de rambursare. Cei interesaţi pot obţine formularul 318 “Cerere de rambursare a taxei pe valoarea adăugată pentru persoanele impozabile stabilite în Romania” prin utilizarea programului de asistenţă, care poate fidescărcat de pe portalul ANAF, secţiunea Info UE/Rambursări TVA din UE. Pentru transmiterea cererii, contribuabilii trebuie să deţină un certificat digital calificat obţinut de la furnizorii acreditaţi sau să benficieze de serviciile unui deţinător de certificat digital calificat.

Finanţele au atras încă 1 miliard de euro de pe pieţele externe

Ministerul Finanţelor a împrumutat miercuri de pe pieţele externe 1 miliard de euro, prin redeschiredea unei emisiuni de titluri denominate în euro scadentă în mai 2028, la un cost mediu anual de 2,15%, sub nivelul ţintă iniţial, de 2,3%, astfel că a ajuns la un nivel al finanţării de 3,25 miliarde euro de pe pieţele internaţionale, peste programul anunţat setat pentru acest an, de 3 miliarde de euro. Statul a redeschis emisiunea lansată în mai, cu maturitate de 12 ani şi cu un cupon de 2,875%. "Emisiunea a fost realizată la cel mai scăzut cost aferent unui împrumut al statului roman prin emitere de euroobligaţiuni, de doar 2,15%, mai redus cu 0,842%, faţă de cel obţinut în luna mai. Gradul de suprasubscriere, de peste 2,5 ori, demonstrează interesul solid al investitorilor care au participat printr-un număr de 130 de conturi", a anunţat Ministerul Finanţelor. Suprasubscrierea semnificativă venită din partea unor investitori pe termen lung a făcut posibilă reducerea succesivă a randamentului pană la nivelul de 2,15%, de la unul iniţial de 2,3%, prima de emisiune plătită de statul roman fiind foarte mică în condiţiile actuale de piaţă, de doar 0,03% (3 puncte de bază). Analiştii ING Bank apreciază că nivelul costului aferent împrumutului a venit pe fondul unei cereri solide într-un context global favorabil, avand în vedere că randamentele eurobond-urilor Romaniei nu sunt prea departe de minimele istorice atinse în septembrie. Sumele atrase de Finanţe au venit din SUA (18%), Romania (17%), Italia (17%), Marea Britanie (16%), Centrul şi Estul Europei (7%), Germania şi Austria (8%), alte ţări ale Europei (16%). În privinţa tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (70%), fiind urmaţi de bănci comerciale şi bănci private (17%), fonduri de pensii şi societăţi de asigurare (9%) şi bănci centrale (4%).

Averea lui Trump a scăzut cu 800 de milioane de dolari

Averea candidatului republican la preşedinţia americană Donald Trump a scăzut cu 800 de milioane începand din 2015, potrivit unei reevaluări a revistei Forbes, scrie BBC News. "Parte din frumuseţea mea este că sunt bogat", declara miliardarul newyorkez, însă el este mai puţin bogat decat cu un an în urmă, comentează postul britanic. Forbes estimează în prezent valoarea netă a averii magnatului în domeniul imobiliar la 3,7 miliarde de dolari. Potrivit publicaţiei, această scădere a fost cauzată în principal de o "încetinire" pe piaţa imobiliară a New Yorkului. Trump, care a scris o carte - intitulată "Midas Touch" -, a apreciat că Statele Unite au nevoie de un "dealmaker"-şef la Casa Albă. În dezbaterea prezidenţială de luni, cu contracandidata sa democrată Hillary Clinton, el a declart că "eu caştig enorm (...), a venit vremea ca această ţară să fie condusă de cineva care are o idee despre bani".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.