Doar 40% din fermele din Romania pot exporta porci vii
Doar 40% din fermele din Romania vor putea exporta porci vii în condiţiile restrictive impuse de Comisia Europeană, după ridicarea interdicţiilor în ceea priveşte exportul de animale vii, în luna octombrie a acestui an. Romania va putea exporta porci vii în celelalte 27 de state membre ale Uniunii Europene din luna octombrie, după ce a fost votată în septembrie trecerea ţării în anexa I a Deciziei europene în Comitetul Permanent Veterinar al Comisiei Europene. În ultimii 70 de ani, Romaniei i-a fost interzis să exporte porci vii şi carne de porc din cauza problemelor cu pesta porcină. Exportul este posibil de acum înainte, însă Comisia Europeană impune cateva condiţii destul de restrictive. “Principala condiţie este aceea ca porcii să fie trei luni în fermă, după care pot fi exportaţi. În acelaşi timp, pentru o perioadă o lună, niciun alt porc nu trebuie să intre în întreaga fermă”, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc, Ioan Ladoşi. El a adăugat că doar 40% dintre fermele comerciale pot respecta în prezent aceste condiţii. Pentru celelalte ferme, soluţia este să-şi creeze unităţi separate pentru creşterea animalelor pentru export. Pană la intrarea Directivei în vigoarea, Ladoşi speră să mai fie lămurite cateva aspecte, precum modul în care vor fi efectuate analizele animalelor care vor fi exportate sau cine va acoperi costurile acestora. Analizele sunt necesare pentru a demonstra că animale nu au pesta porcină, potrivit lui Ladoşi. Ultimele focare de pestă porcină au fost înregistrate în 2007, la cateva ferme din judeţul Timiş. După aderarea Romaniei la Uniunea Europeană, în 2007, Comisia a prelungit pană la 31 decembrie 2009 interdicţia impusă firmelor romaneşti privind livrările de carne de porc, pe motiv că pesta porcină nu era ţinută sub control. Ulterior, în decembrie 2009, li s-a permis unităţilor de procesare a cărnii de porc din Romania să exporte în UE produse din carne de porc provenită din zonele oficial libere de pesta porcină clasică. Anul trecut, fermele din Romania au livrat 4 milioane de porci vii către abatoarele autohtone, potrivit unor informaţii furnizate de Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc.