Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Poşta Romană cumpără în leasing 100 de autoutilitare

Ziarul de Vrancea
22 sep 2016 691 vizualizări
Compania de stat Poşta Romană a lansat o licitaţie pentru preluarea în leasing a 100 de autoutilitare, la pachet cu servicii de asigurare CASCO pentru trei ani şi RCA pentru un an, valoarea estimată a contractului fiind de 8,58 milioane lei (1,93 milioane euro), potrivit unui anunţ publicat joi pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Compania a mai iniţiat în acest an două licitaţii care urmăreau cumpărarea unui număr de 50 de autoutilitare în leasing financiar, contracte estimate la 1,25 milioane de euro.Licitaţiile au fost anulate pentru că ofertele depuse au fost inacceptabile sau neconforme cu prevederile caietului de sarcini. Actualul anunţ vizează achiziţia autoutilitarelor prin leasing financiar pe o perioadă de 36 de luni, iar la final compania ar urma să-şi exercite dreptul de a deveni proprietara vehiculelor. ”Asigurarea CASCO încheiată pentru autoutilitare va acorda despăgubiri pentru avarii produse în staţionare sau în mers, cu franşiza zero, conform condiţiilor de asigurare pe teritoriul Romaniei”, se arată în anunţ. Poşta Romană este controlată de stat, prin Ministerul Comunicaţiilor, care deţine 75% din acţiuni, în timp ce Fondul Proprietatea are o participaţie de 25%. În primul semestru din acest an, Poşta a înregistrat un profit net de 15,8 milioane de lei (3,5 milioane de euro), în creştere cu 2,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2015. Compania estimează un profit brut de 4 milioane lei în 2016, de aproape cinci ori mai mic faţă de cel realizat anul trecut, pe fondul creşterii veniturilor cu 6,6%.

Conducerea Hidroserv ar putea decide vineri intrarea în insolvenţă

Consiliul de administraţiei al Hidroserv SA, filiala de mentenanţă a Hidroelectrica, se întruneşte vineri într-o nouă şedinţă în care va încerca din nou să aprobe intrarea în insolvenţă, climatul din companie fiind unul tensionat, în condiţiile în care sindicatele au transmis o scrisoare premierului Dacian Cioloş şi preşedintelui Klaus Iohannis în car cer să intervină pentur demiterea membrilor boardului companiei. Potrivit semnatarilor scrisorii, conducerea Hidroserv ar fi ales deja Casa de Insolvenţă Transilvania pentru a deveni administrator judiciar după intrarea în insolvenţă. Consiliul de administraţie al Hidroserv SA a luat în calcul şi luna trecută propunerea de intrare în insolvenţă a societăţii. Sindicatele au trimis o scrisoare preşedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloş şi ministrului Energiei, Victor Grigorescu, în care cer demiterea de urgenţă a membrilor consiliului de administraţie al Hidroserv. În scrisoare, intrată în posesia News.ro, sindicaliştii susţin că se fac presiun pentru intrarea în insolvenţă a Hidroserv, din partea celor trei membri din cinci ai consiliului de administraţie al societăţii care sunt şi salariaţi ai Hidroelectrica.“Solicităm demiterea de urgenţă a membrilor CA, care sunt şi salariaţi ai SC Hidroelectrica SA şi înlocuirea lor cu persoane din afara acesteia. Prin aceasta, viitorul C.A. nu va mai putea fi suspectat că doreşte maximizarea profitului SC Hidroelectrica prin reducerea aberantă a lucrărilor de mentenanţă, periclitand astfel siguranţa funcţionării hidroagregatelor din SEN (Sistemul Energetic Naţional, n.r.)”, se arată în scrisoarea intrată în posesia News.ro, semnată de Radu Nuţă, manager al Secţiei de Servicii şi Reparaţii (SSRSH) Porţile de Fier, şi de Dorin Rusescu, preşedinte al sindicatului Dunărea.

Federal Reserve a menţinut dobanda-cheie

Federal Reserve, banca centrală americană, a menţinut dobanda-cheie la şedinţa de două zile încheiată miercuri, dar a semnalat că ar putea creşte dobanzile pană la finalul acestui an, dacă piaţa muncii continuă să se îmbunătăţească, relatează Reuters. Preşedintele Fed, Janet Yellen, a declarat, după anunţarea deciziilor, că situaţia economică din Statele Unite este tot mai solidă şi că o majorare a dobanzilor va fi necesară pentru a evita supraîncălzirea economiei şi accelerarea inflaţiei. "Am considerat că există tot mai multe argumente pentru o înăsprire a politicii monetare, dar am decis să aşteptăm în acest moment", a afirmat Yellen. Preşedintele Fed a menţionat că se aştepată la o singură majorare a dobanzilor în acest an dacă piaţa muncii continuă să se îmbunătăţească şi dacă nu apar noi riscuri. Fed a menţinut dobanda-ţintă pentru împrumuturile overnight interbancare la 0,25-0,5%, nivel în vigoare din decembrie, cand Fed a majorat pentru prima dată dobanzile în ultimii aproape zece ani.

Statul s-a împrumutat la dobanzi în scădere

Ministerul Finanţelor a vandut joi obligaţiuni de stat în valoare de 500 de milioane de lei (112,4 milioane euro) scadente în 29 aprilie 2019, la un randament mediu anual de 1,39%, în scădere faţă de ultima emisiune de titluri cu aceeaşi scadenţă, pe fondul cererii puternice din partea băncilor, arată datele publicate de Banca Naţională a Romaniei (BNR). Băncile participante la licitaţie au oferit 2,77 miliarde lei, valoare de peste cinci ori mai mare faţă de cea împrumutată de stat. Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 2,5%. În urma licitaţiei, randamentul maxim oferit de către stat a fost de 1,40%, iar cel mediu - de 1,39% pe an, potrivit datelor BNR. În 4 şi 5 august, la precedenta licitaţie de titluri din aceeaşi serie, cu scandenţa în  29 aprilie 2019, Ministerul Finanţelor a luat de la bănci 575 milioane de lei, la un randamant mediu de 1,57% pe an. În luna septembrie, Ministerul Finanţelor vrea să împrumute 4,3 miliarde lei de pe piaţa internă prin vanzarea de titluri de stat, la care s-ar putea adăuga încă 420 milioane lei prin licitaţii suplimentare. Pentru acest an, programul de împrumuturi al Romaniei prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vanzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.

Cheltuielile cu biletele de avion s-au redus cu 10%

Turiştii romani au cheltuit în medie, în această vară, 270 de euro pe un bilet de avion dus-întors, cu 10% mai puţin decat anul trecut, iar oraşul Istanbul a rămas în topul destinaţiilor pentru romanii care au călătorit cu avionul în perioada iunie-august, în ciuda atentatelor şi turbulenţelor generate de tentativa de lovitură de stat, potrivit agenţiei de turism online Paravion. Alte oraşe aflate în topul destinaţiilor romanilor care au călătorit cu avionul în această vară au rămas Amsterdam, Paris, Munchen şi Viena. ”Un motiv evident sunt vacanţele specifice, dar dacă ne uităm la destinaţii şi la durata călătoriei, observăm că romanii călătoresc foarte des şi cu alt scop decat concediul. Una dintre cele mai traficate destinaţii de vară a fost Istanbul, care, în ciuda problemelor cu care s-a confruntat anul acesta, a rămas o destinaţie de afaceri importantă pentru romani”, a declarat directorul general al Paravion, Remus Vişan. Destinaţiile europene au fost preferatele turiştilor romani, iar 90% dintre călători au zburat din Bucureşti.












































































       




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.