Economic

Bancherii se aşteaptă ca Legea dării în plată să ieftinească locuinţele

Ziarul de Vrancea
21 sep 2016 679 vizualizări
Majoritatea şefilor de bănci se aşteaptă la o scădere moderată a preţurilor caselor

Bancherii din Romania estimează, în proporţie de peste 90%, că Legea dării în plată va avea ca efect reducerea creditării şi ieftinirea locuinţelor, arată sondajul Barometrul Bancar ARB & EY ediţia 2016, publicat ieri de Asociaţia Romană a Băncilor (ARB). Astfel, sondajul arată că 90% din bancherii din Romania se aşteaptă ca Legea privind darea în plată să afecteze negativ creditarea, iar 95% dintre şefii din bănci cred că actul normativ sva genera o scădere a preţurilor locuinţelor. Dintre bancherii care au participat la sondaj, 20% se aşteaptă la o scădere semnificativă a preţurilor, iar 75% estimează o ieftinire moderată, în timp ce doar 5% consideră că Legea dării în plată nu va influenţa preţurile imobiliare. Legea dării în plată se aplică din 13 mai, iar bancherii s-au opus vehement adoptării actului normativ pe motiv că, în acest fel, statul intervine în contractele încheiate între două părţi. Legea permite romanilor care au luat credite ipotecare să scape de toată datoria faţă de bancă dacă cedează creditorului locuinţa. De altfel, iniţiativele legislative din Romania sunt considerate, de către 88% dintre bancherii chestionaţi, ca avand în mare şi foarte mare măsură un efect negativ asupra sistemului bancar, în timp ce doar 28% dintre şefii din bănci cred că relaxarea politicii monetare de către Banca Naţională a Romaniei (BNR) în ani electorali afectează băncile. Cu toate acestea, 80% dintre bancheri se aşteaptă ca, în următoarele 12 luni, performanţele financiare ale băncilor din Romania să se îmbunătăţească. În privinţa creditării, 85% dintre şefii băncilor se aşteaptă ca împrumuturile ipotecare să aibă condiţii mai restrictive în următoarele 12 luni, în timp ce creditele personale, cele pe card de credit sau împrumuturile pentru afaceri ar putea avea condiţii similare sau ar putea avea chiar condiţii mai puţin restrictive. Barometrul Bancar ARB & EY este derulat anual cu membrii Asociaţiei Romane a Băncilor şi arată modul în care şefii din sistemul bancar romanesc privesc evoluţia mediului economic, legislativ şi de afaceri si implicaţiile asupra bancilor pe care le conduc. La acest sondaj au participat bănci cu o cotă de piaţă după active de circa 90%.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.