Economic

O treime din gospodăriile din Romania deţin maşină

Ziarul de Vrancea
21 sep 2016 709 vizualizări
Spre comparaţie, în 2004, doar 16% dintre gospodăriile din Romania deţineau un autoturism şi doar 4% un calculator

Gradul de înzestrare cu bunuri de folosinţă îndelungată a crescut în ultimul deceniu în Romania, astfel că anul trecut 35,5% dintre gospodării au ajuns să deţină un autoturism, iar peste jumătate un calculator, arată raportul "Condiţiile de viaţă ale populaţiei din Romania în anul 2015", de Institutul Naţional de Statistică (INS). Spre comparaţie, în 2004, doar 16% dintre gospodăriile din Romania deţineau un autoturism şi doar 4% un calculator, niveluri cu mult sub media europeană. Totuşi, în ciuda progresului din ultimul deceniu, Romania rămane de departe pe ultimul loc în privinţa înzestrării cu automobile. Datele Eurostat arată că, în 2013, Romania avea cea mai scăzută rată a motorizării din Uniunea Europeană, cu 235 de automobile la 1.000 de locuitori, faţă de 307 automobile/1.000 locuitori în Ungaria, ţara aflată pe penultimul loc, sau 314 automobile/1.000 locuitori în Letonia, următoarea în clasamentul ţărilor codaşe. Cele mai mari rate ale motorizării din UE sunt în Luxemburg (672 automobile/1.000 de locuitori), Italia (619 automobile/1.000 locuitori) şi Lituania (609 automobile/1.000 de locuitori). În Romania, cel mai mare grad de înzestrare cu maşini este înregistrat în familiile de salariaţi - 56% -, urmate de familiile de lucrători pe cont propriu sau patroni (53,5%). La polul opus, doar 17,4% dintre gospodăriile de şomeri aveau o maşină anul trecut. Raportul INS arată un grad de înzestrare mult mai ridicat în privinţa bunurilor de folosinţă îndelungată. Astfel, 98,3% dintre gospodăriile din Romania dispun de un televizor color, 90,5% au telefon fix sau mobil şi 84,7% au maşini de spălat rufe. "După statutul ocupaţional al capului gospodăriei, se constată o dotare superioară cu bunuri de folosinţă îndelungată în gospodăriile conduse de salariaţi, lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole (inclusiv patroni), comparativ cu gospodăriile conduse de persoane neocupate. (...) În cazul televizoarelor color, telefoanelor mobile sau fixe şi maşinilor de spălat rufe se poate vorbi de o dotare completă la gospodăriile de salariaţi", se arată în raport. Un raport mai vechi al INS arată că, în 2004, 92% dintre gospodăriile din Romania aveau televizor alb-negru sau color, 8% aveau maşini de spălat şi doar 16% dispuneau de o maşină. În ciuda progresului puternic din ultimii 11 ani, raportul INS arată că, în 2015, 28,7% dintre familiile de şomeri şi 30,7% din cele de agricultori nu-şi permiteau o maşină de spălat, 43,6% dintre gospodăriile de şomeri şi 36% din cele de agricultori nu aveau bani pentru un calculator, iar 55-60% dintre gospodăriile cu cele mai scăzute venituri nu îşi permit o maşină.

Caz unic în UE

Romania rămane în continuare un caz excepţional în randul statelor Uniunii Europene, în condiţiile în care 32,9% din gospodării nu aveau grup sanitar în 2015, iar 31,3% din familii nu beneficiau de baie sau duş, arată raportul "Condiţiile de viaţă ale populaţiei din Romania în anul 2015", de Institutul Naţional de Statistică (INS). Spre comparaţie, în ansamblul celor 28 de ţări din Uniunea Europenă, după Romania în clasamentul statelor cu cele mai slabe dotări sanitare se află Bulgaria, în care 20,6% din populaţie trăia în locuinţe fără baie în 2014, Letonia (14,7%), Lituania(14,5%) şi Estonia(7,2%). Principala cauză a numărului foarte mare de locuinţe care nu au toaletă este slaba extindere a sistemelor de canalizare şi apă curentă în mediul rural, în special. “Pe medii de rezidenţă, diferenţierile sunt foarte pronunţate la ambele tipuri de utilităţi, în principal din cauza slabei dezvoltări a sistemului public de alimentare cu apă şi a sistemului de canalizare şi epurare a apelor uzate în localităţile rurale, faţă de cele urbane”, reiese din raportul INS. Astfel, aproape 40% din gospodăriile rurale beneficiază de avantajele oferite de existenţa unei băi şi a grupului sanitar în interiorul locuinţei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.