Economic

Motoarele creşterii economiei vor fi agricultura şi sectorul auto

Ziarul de Vrancea
20 sep 2016 643 vizualizări
Estimarea îi aparţine lui Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză

Domeniile de activitate cu un potenţial încă neexplorat, în special agricultura şi sectorul auto, vor reprezenta motoarele creşterii economice în următorii cinci ani pentru economia Romaniei, iar cea mai mare vulnerabilitate o reprezintă dependenţa prea mare de zona euro în comerţul exterior, a declarat ieri preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), Ion Ghizdeanu. CNP, instituţie aflată în subordinea Ministerului Finanţelor şi pe care guvernul îşi bazează proiecţiile bugetare şi economice, a revizuit în urcare, de la 4,2% pană la 4,8%, estimarea oficială de creştere economică pentru acest an, după evoluţia mult peste estimări din prima jumătate a acestui an. ”În următorii cinci ani, motoarele creşterii vor fi activităţile tradiţionale cu potenţial încă neexplorat, în special agricultura şi auto. Sperăm să crească şi domeniul cercetării şi inovării la nivelul unde este acum domeniul IT”, a spus Ghizdeanu, în cadrul unei conferinţe organizate de Forbes Romania. Preşedintele CNP a atras atenţia că există şi multe vulnerabilităţi, avand în vedere faptul că economia Romaniei este una emergentă. ”Cea mai dificil de eliminat vulnerabilitate este faptul că există un export prea concentrat pe zona euro. Orice se întamplă în această zonă ne afectează foarte mult. Avem prea puţin export extra-UE”, a afirmat Ghizdeanu. El consideră că actuala creştere economică a Romaniei este una "destul de sustenabilă", argumentand că dinamica investitiilor este mai mare decat a consumului. În plus, în iulie şi iulie, deficitul comercial s-a redus. Pentru anii următori, CNP estimează o încetinire a creşterii economice la 4,3% în 2017, apoi o accelerare la 4,5% în 2018 şi la 4,7% în 2019. În 2019, Romania va depăşi pragul de 200 miliarde de euro ca valoare a PIB, ajungand la 919,6 miliarde lei (208,1 miliarde euro), ceea ce corespunde unui nivel de 10.734 euro/locuitor, anticipează CNP.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.