Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni, aproape 466 de milioane de lei

Ziarul de Vrancea
18 sep 2016 625 vizualizări
Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile Albalact în valoare de 326,31 milioane de lei, Fondul Proprietatea în valoare de 45,60 milioane de lei şi Banca Transilvania-37,60 milioane de lei

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni realizate în această săptămană la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a urcat la 465,85 milioane de lei, pe fondul tranzacţiilor cu titlurile Albalact din oferta publică de cumpărare, fiind cu 2,94% mai mare faţă de săptămana precedentă, cand s-a realizat tranzacţia din cadrul ofertei Fondului Proprietatea, potrivit unei analize Puls Capital. În perioada analizată, schimburile totale s-au cifrat la 477,07 milioane de lei. Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile Albalact (ALBZ) în valoare de 326,31 milioane de lei, Fondul Proprietatea (FP) în valoare de 45,60 milioane de lei, Banca Transilvania (TLV) — 37,60 milioane de lei, BRD-SG (BRD) — 16,02 milioane de lei şi Romgaz (SNG) — 11,13 milioane de lei. Tranzacţiile cu produse structurate au cumulat 9,24 milioane de lei, cu obligaţiuni de 1,89 milioane de lei şi cu unităţi de fond de 0,09 milioane de lei. Indicii bursieri au consemnat evoluţii pozitive, cuprinse între minus 1,62% pe indicele ROTX (calculat pe baza preţurilor acţiunilor celor mai reprezentative societăţi listate la BVB — n.r.) şi minus 0,52% pe indicele BET — FI al Societăţilor de Investiţii Financiare  Un număr de 27 de titluri au avut evoluţii pozitive, 8 evoluţii stabile şi 41 au scăzut. Cele mai mari creşteri au fost consemnate pe acţiunile Stirom (STIB) — plus 20,56%, Uztel (UZT) — 18,85% şi Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO) — 17,38%. Cele mai importante scăderi au fost înregistrate pe titlurile Vrancart (VNC) — minus 14,53%, Electrocontact (ECT) — 9,91% şi Rompetrol Well Services (PTR) — 5,99%.  Potrivit analizei, scăderea de pe titlurile VNC apare în urma corectiei din data ex-dividend si ex-majorare de luni. Ajustata cu dividendul distribuit si cu majorarea de capital, evolutia titlurilor Vrancart este de plus 0,54%.

Vanzările de maşini electrice şi hibride s-au dublat în Romania

Romanii au cumpărat, în primele opt luni ale anului, 571 de maşini hibride şi electrice 100%, volum dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2015, relevă statistica Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA). Astfel, în perioada ianuarie — august, vanzările de autovehicule ecologice au reprezentat echivalentul a 0,8% din totalul autoturismelor noi comercializate la nivel naţional, în creştere de la 0,4%, comparativ cu datele consemnate în primele 8 luni din anul anterior.  De la începutul anului şi pană în 31 august au fost comercializate 571 de maşini electrice 100% şi hibride, mai mult cu 109,2% faţă de intervalul ianuarie — august 2015, cand se consemnaseră 271 de unităţi din această categorie. Statistica APIA arată că, numai la nivelul lunii august, s-au vandut 169 de maşini ecologice, în creştere cu 77,9%, în comparaţie cu luna precedentă, cand s-au înregistrat 95 de unităţi. În topul celor mai comercializate mărci auto 'verzi', din ianuarie pană în august, primul loc este ocupat, în continuare, de Toyota, cu 391 de unităţi (plus 118,4% faţă de primele 8 luni din 2015), urmată de Lexus (105 unităţi, plus 238,7%), BMW (23 unităţi, faţă de niciun exemplar vandut în perioada ianuarie — august 2015) şi Land Rover (11 unităţi,—26,7%).  Datele APIA relevă că, pe întreg anul 2015, numărul autovehiculelor electrice şi hibride noi vandute în Romania a fost de 495 de unităţi, mai mult decat dublu (110%), comparativ cu anul 2014, cand au fost comercializate 236 de unităţi. La nivel general, producţia naţională de autovehicule a înregistrat un total de 240.005 unităţi, în primele opt luni din acest an, în scădere cu 6,5%, faţă de acelaşi interval din 2015, în timp ce vanzările s-au încadrat pe un trend ascendent, pană la 87.447 unităţi (plus 16,1%).  În august, volumul vanzărilor de autovehicule a fost de 11.578 de unităţi, mai mare cu circa 25% faţă de luna similară a anului trecut, iar autoturismele au contribuit cu un plus de 14,8%, respectiv 9.324 exemplare.  Potrivit APIA, în ceea ce priveşte raportul persoană fizică/persoană juridică, principalul motor al vanzărilor pe segmentul de autoturisme îl reprezintă categoria persoanelor juridice, cu o pondere de 70% din total.  Pe de altă parte, în funcţie de tipul de combustibil, autoturismele diesel au ajuns la o pondere în total piaţă de 48,3%, în primele opt luni din acest an, faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, cand procentajul era de 54%.

Poliţele RCA pe o lună vor duce la creşterea preţurilor

Posibilitatea încheierii unor poliţe RCA pentru o lună ar putea duce la creşterea preţurilor în piaţă, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, care spune că autoritatea a acceptat pentru prima dată ca printr-o intervenţie a statului să se plafoneze preţurile, însă nu îşi doreşte să devină o practică pentru anumite grupuri de interese. "Partea negativă o constituie faptul că se merge pe contracte de foarte scurtă durată la persoane fizice. Ideea de a reduce de la minimum de şase luni, cum era înainte, la o lună riscă să scadă gradul de cuprindere, să fie mai puţine poliţe RCA şi să crească preţurile”, a afirmat Chiriţoiu, într-o conferinţă de presă la Sinaia. El a subliniat că autoritatea de concurenţă va evolua impactul acestei măsuri după un an. "Rămane problema strategică, am deschis Cutia Pandorei. Am acceptat pentru prima dată că ar fi posibilă ca printr-o intervenţie a statului să se plafoneze preţurile. Este foarte posibil ca, la RCA, să se ajungă la o plafonare pentru şase luni, un lucru care este permis de Legea Concurenţei. Sunt situaţii excepţionale", a precizat şeful autorităţii de concurenţă. El spune că cea mai bună soluţie este concurenţa între jucătorii din piaţă, pentru că, dacă statul ar stabili un preţ, există riscul ca însuşi statul să cartelizeze piaţa. "Nu am vrea să devină o practică, odată deschisă această posibilitate, poate să crească apetitul şi altor grupuri de interese din alte sectoare economice, să vină cu acest gen de propuneri. Este periculos”, adaugă Chiriţoiu. Preşedintele Consiliului Concurenţei afirmă că cea mai mare problemă a sectorului este că interesele cumpărătorului şi ale beneficiarului nu sunt aliniate.”Plătitorul poliţei RCA vrea un produs ieftin, nu neapărat unul care să despăgubească în mod corect victimele accidentului”, adaugă preşedintele Consiliului Concurenţei.

LafargeHolcim se va retrage din cateva ţări

LafargeHolcim, cel mai mare producător mondial de ciment, ia în considerare retragerea de pe cateva pieţe, ca parte a eforturilor de eforturilor de a face din megafuziunea de anul trecut un succes, a afirmat preşedintele Beat Hess într-un interviu acordat săptămanalului Sonntagszeitung, transmite Reuters. "Cu siguranţă vom fi prezenţi în mai puţine ţări. Vanzarea operaţiunilor în anumite state reprezintă o opţiune", a declarat Hess. Acesta a explicat LafargeHolcim generează 80% din profitul înainte de taxe, dobanzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) în 25 de ţări. "Există un potenţial semnificativ de îmbunătăţire a rezultatelor financiare în alte 25 de ţări. Ori reuşim să ne întărim operaţiunile prin investiţiile planificate, ori va trebui să vedem dacă alţi proprietari ar putea face asta mai bine", a afirmat preşedintele LafargeHolcim. Pe langă cele 250 de locuri de muncă desfiinţate ca parte a reorganizării pe plan global, LafargeHolcim va face şi alte concedieri la nivel local şi va închide mai multe fabrici. Pe pieţele mari, unde sunt prezente Lafarge şi Holcim, încă trebuie să ne ajustăm structurile, a apreciat Beat Hess.  În august, LafargeHolcim a anunţat extinderea vanzărilor de active pană în 2017, după îmbunătăţirea rezultatelor financiare în trimestrul doi din 2016. Profitul operaţional ajustat a urcat cu 2,6% în perioada aprilie — iunie 2016, la 1,71 miliarde de franci elveţieni (1,76 miliarde de dolari), peste nivelul de 1,65 miliarde de franci elveţieni estimat de analişti.  În iulie 2015, Lafarge şi Holcim au anunţat că au finalizat procesul de fuziune, la 15 luni de la anunţarea intenţiei de fuziune în luna aprilie 2014. Holcim a intrat în Romania în anul 1997, iar în prezent deţine două fabrici de ciment în Campulung şi Aleşd, o staţie de măcinare la Turda, 19 staţii ecologice de betoane, cinci staţii de agregate şi un terminal de ciment în Bucureşti. Compania are aproximativ 1.100 de angajaţi.

Ministerul Transporturilor şi-a cumpărat computere noi

Ministerul Transporturilor a achiziţionat 360 de computere de la firma romanească de IT Pragma Computers, pentru care va plăti 893.815 de lei (200.898 euro), cu TVA inclus, astfel că preţul unei bucăţi ajunge la 2.483 lei, potrivit unui anunţ publicat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).  Pragma Computers a mai caştigat, în acest an şi anul trecut, mai multe contracte cu Ministerul Apărării, Ministerul Muncii, Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Poliţiei Romane, Curtea de Conturi, Complexul Energetic Oltenia (CEO) şi Transelectrica, potrivit anunţurilor postate pe SEAP. Ministerul Transporturilor avea nevoie de acest contract pentru că cele mai multe computerea erau depăşite, potrivit răspunsului transmis de către reprezentanţii ministerului la solicitarea News.ro. ”S-au achiziţionat aceste computere, deoarece 95% dintre computerele de birou din dotarea Ministerului Transporturilor au durata de viaţă depăşită, au o configuraţie hardware ce nu permite instalarea de softuri noi, majoritatea lor nu permit instalarea decat a Windows XP”, se arată în răspunsul ministerului.





































































       





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.