Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Două companii din trei vor îngheţa angajările

Ziarul de Vrancea
13 sep 2016 1153 vizualizări
Un studiul al companiei Manpower arată că managerii au devenit mai precauţi odată cu apropierea alegerilor parlamentare


Încrederea angajatorilor romanilor privind crearea de noi locuri de muncă a scăzut în ultimele trei luni ale acestui an, faţă de trimestrul al treilea, iar 66% dintre reprezentanţii cpmapniilor nu anticipează nicio schimbare în ceea ce priveşte numărul de angajaţi, potrivit unui studiu al companiei de resurse umane Manpower, privind perspectivele angajării de forţă de muncă, publicat ieri. Cea mai mare nevoie de personal suplimentar este înregistrată de către firmele din Transilvania şi zona Capitalei. Doar 19% dintre cei 627 de angajatori intervievaţi din Romania prevăd creşteri ale numărului total de angajaţi, 13% prevăd reduceri, iar 66% nu anticipează nicio schimbare. „Este mai degrabă posibil ca proximele alegeri parlamentare, ce ar putea, aşa cum s-a mai întamplat, să ducă şi la schimbări de politici, să inducă o abordare mai precaută, de expectativă”, a declarat directorul de marketing al Manpower pentru Europa, Corina Gonteanu. Pe regiuni, cele mai mari intenţii de angajare pentru trimestrul al patrulea sunt ale companiilor din regiunea Centru (plus 18%), regiune care include şase judeţe din sudul şi estul Transilvaniei (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu) şi Bucureşti-Ilfov (plus 17%). În schimb, în regiunea Sud-Est (care include şase judeţe: Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea), cu un nivel mediu de dezvoltare în randul celor opt regiuni din Romania, sunt cele mai slabe perspective de angajare la finalul acestui an, cu nivel al previziunilor nete de -5%. ”Intenţiile de angajare slăbesc faţă de cele enunţate în trimestrul III din 2016 în şase din cele opt regiuni. Declinul cel mai notabil, de 19 puncte procentuale, este raportat în regiunea Sud, în timp ce Previziunile din regiunea Sud-Vest şi Sud-Est sunt cu 12, respectiv 11 puncte procentuale mai slabe decat în trimestrul trecut", se precizează în studiu. Pe sectoare, cele mai mari angajări sunt anunţate, pentru perioada octombrie-decembrie, în industrie. "Cea mai puternică piaţă a muncii se anticipează în sectorul industrie prelucrătoare, unde angajatorii raportează o Previziune Netă de Angajare robustă, de plus 32%. O creştere solidă în numărul de angajaţi se preconizează şi în sectorul Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, cu o Previziune de plus 25%, în timp ce angajatorii din sectorul Hoteluri şi restaurante prognozează la randul lor un ritm constant de angajare, raportand o Previziune de plus 13%. Planurile de angajare din sectorul Administraţie", remarcă autorii studiului. De asemenea, intenţii ridicate de angajare sunt în comerţ (plus 22%), hoteluri şi restaurante (plus 13%) şi administraţie publică (plus 20%). În alte două sectoare - energie electrică, apă, gaz şi construcţii - sunt de aşteptat reduceri ale numărului total de angajaţi, mai arată studiul. Ultimele date statistice arată că numărul de şomeri din Romania a ajuns în iulie la 546.291, iar rata şomajului a fost la 6,1%, aproape de nivelul minim de după 2008, atins în luna iunie.

Investiţiile străine directe în Romania au crescut cu 19%

Companiile străine au făcut investiţii directe în Romania în valoare de 2,339 miliarde euro în primele şapte luni din acest an, în creştere cu 18,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a Romaniei (BNR). În primele şapte luni ale anului trecut, investiţiile străine au fost de 1,97 miliarde euro, potrivit calculelor News.ro, pe baza seriilor revizuite ale BNR. "Investiţiile directe ale nerezidenţilor în Romania au însumat 2.339 milioane euro, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 2.060 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 279 milioane euro", a precizat Banca Naţională.   Potrivit seriilor lunare publicate de banca centrală, investiţiile străine au fost de 100,5 milioane euro în ianuarie, de 219,2 milioane euro în februarie, 534,6 milioane euro în martie, 253,1 milioane euro în aprilie, 555,6 milioane euro în luna mai şi 373,4 milioane euro în iunie.  Astfel,  în iulie, valoarea investiţiilor străine directe a fost de circa 302 milioane euro, arată calculele News.ro. De obicei, cifrele sunt revizuite, uneori chiar semnificativ, în lunile următoare de către banca centrală.  Anul trecut, investiţiile străine directe în Romania au crescut cu 25%, pană la puţin peste 3 miliarde de euro, de la 2,42 miliarde de euro în 2014. Investiţiile străine directe sunt considerate cele mai benefice investiţii realizate de companii străine într-o economie, deoarece sunt realizate pe termen lung şi au, de obicei, efecte pozitive asupra economiei ş salariilor.

Datoria externă a Romaniei a revenit în iulie peste 90 miliarde euro

Datoria externă a Romaniei, care include atat împrumuturile statului din străinătate, cat şi datoriile entităţilor private, a crescut în luna iulie cu 1,79 miliarde euro, la 90,05 miliarde euro, în special ca urmare a majorării împrumuturilor pe termen scurt din străinătate, o evoluţie în contrast cu cea din primele luni ale anului, cand s-a înregistrat o contracţie a datoriei externe, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a Romaniei. La finalul anului trecut, datoria externă totală a Romaniei a fost de 90,03 miliarde euro. În luna, datoria externă totală scăzuse pană la 88,02 miliarde euro, dar a revenit pe creştere în iunie, pană la 88,26 miliarde euro. Din totalul datoriilor înregistrate de Romania faţă de entităţi din străinătate la 31 iulie, datoriile pe termen lung reprezentau 69,38 miliarde euro (77% din total datorie externă), în scădere cu 1,3 miliarde euro faţă de finalul anului trecut, iar datoriile pe termen scurt însumau 20,668 miliarde euro, în urcare cu 1,3 miliarde euro sau 7%. Din datoria pe termen lung, suma de 31,6 miliarde euro reprezenta datorie publică, în stagnare faţă de finalul lui 2015. Datoria negarantată public, în special a băncilor şi firmelor către finanţatori din străinătate, însuma 36,55 miliarde euro la finalul lunii iulie, în scădere cu aproape 1,2 miliarde euro. Datoria autorităţii monetare, care reprezintă alocările de drepturi speciale de tragere (DST) de către Fondul Monetar Internaţional (FMI), considerată datorie a BNR faţă de FMI, s-a redus cu 139 milioane euro, la 1,235 miliarde euro. La finalul lunii mai, datoria totală externă ajunsese la un nivel minim din august 2010, cand s-a situate la 87,8 miliarde euro. De atunci, datoria a crescut puternic pană în martie 2013, cand s-a înregistrat nivelul maxim istoric al datoriei externe a Romaniei, de 101,1 miliarde de euro.

Twitter va accepta posturi mai lungi începand cu 19 septembrie

Twitter se pregăteşte să pună în practică una dintre cele mai importante schimbări privind modul în care sunt acceptate postările, de la înfiinţarea companiei şi pană în prezent. Limita de 140 de caractere face parte din ADN-ul Twitter, fiind practic una din aşa-numitele ”limitări frumoase” care a diferenţiat reţeaua socială condusă de Jack Dorsey şi a transformat-o în cea mai importantă sursă de informare din lume. La începutul acestui an, a circulat chiar informaţia că Twitter ar putea renunţa la această limitare şi ar urma să permită postarea unui număr nelimitat de caractere. Se pare că, în cele din urmă, s-a luat decizia de a contoriza doar textul propriu-zis în limita de 140 de caractere. Începand cu 19 septembrie, Twitter nu va mai lua în calcul elementele multimedia şi citatele atunci cand numără cele 140 de caractere. Astfel, fotografiile, clipurile video sau animaţiile cu link-urile aferente vor fi excluse de la numărătoare, făcand astfel loc mai multor caractere. De asemenea, numele de utilizatori plasate la începutul posturilor nu vor mai fi nici ele contorizate. Asta înseamnă că replicile dintre utilizatori vor beneficia de mai mult spaţiu de exprimare, adăugandu-se elementelor multimedia şi citatelor care nu sunt numărate şi numele de utilizatori, dar doar atunci cand sunt plasate la începutul mesajului (adică atunci cand este vorba despre un dialog). Limita de 140 de caractere vine din faptul că Twitter a luat naştere ca un mijloc de comunicare prin intermediul SMS-urilor. În ciuda evoluţiei şi mutării online, unde o astfel de limitare nu mai era necesară, Twitter a ales să rămană la decizia iniţiă. Succesul Twitter nu stă însă în celebra limită de 140 de caractere, ci în ordinea cronologică a posturilor din timeline. Spre deosebire de Facebook, care foloseşte un algoritm, posturile afişate pe Twitter sunt în ordine invers cronologică, făcand din această reţea socială o excelentă sursă de informaţii în timp real.

Împrumut de 10 milioane euro pentru finanţarea IMM-urilor

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a acordat firmei de leasing Garanti Leasing Romania, parte a grupului cu capital turc Garanti Romania, un credit de 10 milioane de euro pentru creşterea accesului la finanţare pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) din Romania, potrivit unui comunicat publicat marţi. Reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din Romania (CNIPMMR) au atras de mai multe ori atenţia asupra faptului că IMM-urile din Romania au acces foarte greu la finanţare, băncile preferand de multe ori să acorde credite marilor companii, considerate mai sigure. Garanti Leasing va folosi împrumutul de la BERD pentru a acorda IMM-urilor finanţări pentru achiziţia în leasing de echipamente, unelte şi autovehicule. Firma de leasing, parte din grupul financiar-bancar Garanti Romania, deţinut de Turkiye Garanti Bankasi AS (TGB), a doua cea mai mare bancă privată din Turcia, se concentrează pe finanţarea IMM-urilor şi deţine o cotă de 4,6% din piaţa romaneasca de leasing, potrivit reprezentanţilor companiei.



































































        





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.