Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: S-a modificat modul de soluţionare a litigiilor bancare

Ziarul de Vrancea
12 sep 2016 626 vizualizări
Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor Bancare (CSALB), instituţie creată în acest an cu scopul declarat de a oferi soluţii alternative în litigiile dintre clienţi şi bănci, a decis eliminarea limitei de 1.000 de lei sub care nu se demarau pană acum procedurile de soluţionare alternativă, după ce doar 144 de consumatori au depus cereri de soluţionare, la şapte luni de la demararea activităţii CSALB, potrivit unui comunicat publicat ieri. CSALB, care a început activitatea de soluţionare a litigiilor în martie, a decis să aducă schimbări în modul în care îşi desfăşoară activitatea

Astfel, pe langă eliminarea plafonului de 1.000 de lei, în privinţa procedurii finalizate cu propunerea unei soluţii, părţile au dreptul să aibă reprezentanţi legali sau mandataţi, iar consumatorii pot fi reprezentaţi şi de asociaţiile de consumatori. Totodată, în desfăşurarea procedurii, a fost introdusă o etapă de filtrare, derulată de secretariatul CSALB. ”Este faza în care dosarul este completat, ambele părţi acceptă să intre în procedură, iar conciliatorul este confirmat de părţi. Conciliatorului i se pune la dispoziţie dosarul complet care să-i permită analiza şi pronunţarea hotărarii de admisibilitate. Acesta este momentul în care începe, efectiv, procedura de conciliere”, se arată în comunicat. Pană acum, mediatorul se pronunţa numai pe cererea consumatorului, fără a avea informaţii de la bancă. În continuare, oricare dintre părţi se poate retrage din procedură în orice moment sau poate alege dacă acceptă sau nu soluţia propusă, iar implicarea în procedură nu exclude posibilitatea de a cere despăgubiri printr-o procedură judiciară. Hotărarea pe care mediatorul o pronunţă, ca urmare a acceptării de către părţi a soluţiei, dacă nu este atacată în termen de 15 zile, devine titlu executoriu.

Transportatorii cer Guvernului să îngheţe preţurile la RCA

Cinci asociaţii ale transportatorilor s-au arătat nemulţumite de proiectul de Ordonanţă de Urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor şi cer modificarea acesteia, prin introducerea unei prevederi care să îngheţe preţurile poliţelor de asigurare auto obligatorie (RCA) la valorile medii din raportul Milliman. Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului care preia o parte dintre solicitările transportatorilor rutieri, inclusiv posibilitatea unei intervenţii asupra preţurilor stabilite de către firmele de asigurări, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) putand solicita firmelor de asigurări aprobarea scumpirii poliţelor RCA în anumite condiţii. Solicitarea actuală este făcută de cinci asociaţii ale transportatorilor, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), Asociaţia Romană pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI), Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002), Federaţia Operatorilor Romani de Transport (FORT) şi Asociaţia Operatorilor de Transport Rutier Apulum. Transportatorii consideră că proiectul de OUG publicat dde Ministerul Finanţelor nu răspunde solicitărilor şi continuă pregătirile pentru protest. ”Actuala Ordonanţă de Urgenţă, publicată pe site-ul Ministerului de Finanţe, este doar generală şi nu limitează tarifele RCA, transportatorii rutieri fiind nemulţumiţi de forma acesteia, urmand ca în data de 15 septembrie 2016 să se organizeze un protest naţional împotriva creşterii tarifelor RCA”, se arată în comunicat. Parlamentarii din comisia de buget-finanţe a Senatului au promis transportatorilor că noua lege a asigurărilor auto obligatorii (RCA) va fi adoptată în această lună în forma discutată şi agreată la negocierile purtate pană acum. Transportatorii i-au acuzat, în mai mult randuri, pe asiguratori că au mărit în ultimul an şi de cinci ori tarifele RCA, în mod nejustificat.

iPhone7 şi 7 Plus se dau ca painea caldă

QuickMobile, cu afaceri de distribuţie şi de retail pentru diferite gadgeturi şi produse IT&C, a raportat vanzări record pentru seria iPhone 7. În doar trei zile, romanii au precomandat şi achitat integral peste 1.000 de device-uri iPhone 7 şi 7 Plus, în valoare de 1 milion euro. Precomenzile pentru iPhone 7 şi iPhone 7 Plus au fost listate în premieră pe QuickMobile.ro începand cu 9 septembrie, fiind achitate integral, potrivit informaţiilor retailer-ului. Cele mai multe precomenzi au fost făcute pentru iPhone 7 de 128 GB varinta Jet Black, iPhone 7 în varianta 32GB - Black, respectiv iPhone 7 Plus -  128GB Jet Black. ”Am avut parte de rezultate mult peste aşteptări. Precomenzile au explodat, pur şi simplu, încă din zorii zilei de 9 septembrie. Cel mai tare ne-a bucurat încrederea clienţilor noştri în uşurinţa comenzilor online. Au ales să cumpere noul iPhone din confortul propriei locuinţe, achitand-ul integral, evitand astfel aşteptarea şi statul la cozi în faţa magazinelor”, a declarant ditectorul general al QuickMobile, Tudor ţiboc.

Consumul de peşte în Romania este cu mult sub media europeană

Studii recente privind media consumului anual de peşte în Uniunea Europeană arată că un spaniol, de exemplu, mănancă aproape 40 de kilograme de peşte pe an, pe cand Romania este la coada clasamentului cu o medie de sub 6 kilograme, potrivit datelor Romfood Trading, proprietarul brandului Alfredo Seafood, care îşi propune triplarea consumului de peşte în Romania, în următorii cinci ani. O familie din Romania consumă, în medie, o masă de peşte la trei săptamani, iar obiectivul Alfredo este ca, peste cinci ani, o familie să ia o masă de peşte pe săptamană, ceea ce înseamnă triplarea consumului. În prezent, romanii mănancă puţin peste 6 kilograme de peşte per capita anual, iar la polul opus se situează ţări ca Spania (40 de kg de peşte/capita anual) şi Franţa (38 de kg/capita anual). Dacă romanul prins în statistici va ajunge să consume, în medie, 18 kilograme de peşte pe an, valoarea pieţei locale de peşte şi produse de pescărie va creşte de la 350 de milioane de euro, cat este etimată acum, la 1 miliard de euro, în 2021.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.