Economic

Ministerul Finanţelor se împrumută cu dificultate

Ziarul de Vrancea
12 sep 2016 580 vizualizări
într-o licitaţie deschisă ieri, statul a reuşit să obţină credite la jumătate faţă de cat şi-a propus, în condiţiile în care dobanzile au fost în creştere

Ministerul Finanţelor a avut dificultăţi la licitaţia de titluri de stat de luni, pentru obligaţiuni cu scadenţa în 29 aprilie 2024, reuşind să atragă doar 235 milioane lei, mai puţin de jumătate din nivelul programat, la un randament mediu anual în creştere la 2,74%, arată datele publicate de Banca Naţională a Romaniei (BNR). Licitaţia de luni a fost a doua din cadrul emisiunii pentru această scadenţă. În 25-26 august, la prima emisiune de obligaţiuni cu scadenţa în aprilie 2024, Ministerul Finanţelor a împrumutat 721,3 milioane lei, la un randament mediu de 2,63% pe an şi un randament maxim de 2,65%. La noua licitaţie de luni, băncile au obţinut un randament mediu anual de 2,74%, iar randamentul maxim acceptat de stat a fost de 2,76%. Cererea băncilor a fost slabă, de doar 425 milioane lei. Valoarea anunţată a licitaţiei a fost de 500 milioane lei, dar Ministerul Finanţelor a luat în cele din urmă 235 milioane de lei, pe fondul cererii scăzute. Analiştii se aşteptau la o cerere mai mică, pe fondul creşterii aversiunii la risc a investitorilor în ultima perioadă. Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 3,25%. Randamentele cerute de bănci la titlurile de stat romaneşti au scăzut semnificativ în perioada verii, pe fondul cererii puternice, mai ales din partea investitorilor străini. Însă tendinţa a început să se inverseze în ultimele două săptămani. La o licitaţie de obligaţiuni benchmark pe 11 ani, cererea băncilor a fost la jumătate faţă de oferta de titluri de stat. În luna septembrie, Ministerul Finanţelor vrea să împrumute 4,3 miliarde lei de pe piaţa internă prin vanzarea de titluri de stat, la care s-ar putea adăuga încă 420 milioane lei prin licitaţii suplimentare. Pentru acest an, programul de împrumuturi al Romaniei prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vanzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.




































































       






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.