Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Fuziune importantă pe piaţa serviciilor IT

Ziarul de Vrancea
9 sep 2016 663 vizualizări
Companiile de servicii IT Endava şi ISDC au decis să fuzioneze pentru a-şi consolida prezenţa pe piaţa internaţională, inclusiv în România, unde sunt prezente cu centre de software şi suport.

Ca urmare a fuziunii dintre ISDC, o companie de servicii IT cu aproximativ 300 de angajaţi, şi Endava va rezulta o organizaţie cu un număr total de aproximativ 3.300 de angajaţi aflaţi în birouri de vânzări din Marea Britanie, Olanda, Germania, Statele Unite, respectiv în centre de dezvoltare software şi suport din România, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Moldova şi Columbia, se arată într-un comunicat al celor două companii.
Cele două companii îşi unesc forţele pentru a creşte şi mai mult capacitatea Endava de a răspunde cererii care vine din partea unui portofoliu tot mai mare de clienţi la nivel global, ce include companii mari din domeniul serviciilor financiar-bancare, asigurări, telecomunicatii, media, tehnologie, sau comerţ şi transporturi.
Echipa ISDC va contribui la consolidarea semnificativă a prezenţei Endava pe piaţa locală şi în regiune, având în vedere că în urma acestei fuziuni numărul de angajaţi va trece de 1.000 de persoane în centrul său din Cluj, respectiv de 1.900 de persoane în România, unde compania mai are centre de dezvoltare software în Bucureşti şi Iaşi. De asemenea, Endava urmează să se extindă şi la Sofia.

E ceva putred cu fiscul din Danemarca

Danemarca trebuie să rezolve o pierdere fiscală de 4 miliarde de dolari, înregistrată din cauza fraudelor şi administraţiei defectuoase, iar ministrul însărcinat cu colectarea, Karsten Lauritzen, a avertizat că suma ar putea fi chiar mai mare, relatează Bloomberg. Primele estimări apărute în acest an au fost pentru pierderi de sub 1 miliard de dolari, dar în prezent au devenit de patru ori mai mari. Scandalul provocat de frauda fiscală, care a avut pe parcursul a circa 10 ani, în timpul unor administraţii succesive, a daterminat-o pe Lauritzen să ia în considerare metode de colectare care nu sunt de regulă asociate guvernelor scandinave. Danemarca are de mult timp una dintre cele mai ridicate fiscalităţi, respectiv venituri guvernamentale ca procentaj din PIB, iar un model fiscal eficient este esenţial pentru menţinerea sistemului de asigurări sociale. Autorităţile daneze sunt dispuse să plătească informatori anonimi pentru dovezi din aceeaşi bază de date care a generat documentele Panama Papers.
Un director al Autorităţii Fiscale, Jim Soerensen, a spus că primele informaţii obţinute din această metodă sunt aşteptate la sfârşitul lunii septembrie. Lauritzen a mai spus că analizează şi opţiunea de folosire a recuperatorilor privaţi de datorii.
Danezii nu beneficiază de aceeaşi protecţie faţă de faliment ca americanii, iar companiile de recuperare a datoriilor din sectorul privat le pot accesa conturile şi să le confişte salariile. În schimb, recuperatorii guvernamentali trebuie să se asigure că datornicii rămân cu bani suficienţi pentru nevoile de bază. De asemenea, nu pot fi confiscate ajutoarele sociale.
În luna august au apărut informaţii că Danemarca a pierdut 12,3 miliarde de coroane din cauza scutirilor fiscale ale unor beneficiari offshore. Danezii datorează la rândul lor fiscului aproximativ 14 miliarde de coroane. Cumulat, sumele datorate fiscului echivalează cu circa 3% din veniturile fiscale totale ale Danemarcei din 2015.

Fermierii vor primi subvenţii de 647 milioane lei pentru motorină în 2016

Sprijinul acordat agricultorilor în acest an pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorizei utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare, se ridică la 647 milioane lei (143,8 milioane euro), potrivit unui proiect de Hotărâre publicat de Ministerul Agriculturii. “Suma alocată pentru plata ajutorului de stat în anul 2016 este de 647.248,803 mii lei şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2016“, arată documentul.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va întocmi şi va transmite trimestrial la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale situaţia centralizatoare cu beneficiarii şi sumele aferente cantităţilor de motorină determinate la plată. Centrele judeţene ale APIA vor vira sumele cuvenite în conturile beneficiarilor.
Subvenţionarea motorinei pentru agricultură a fost cerută cu insistenţă de fermieri, pentru a le creea condiţii echitabile în piaţă, mai ales că şi fermierii din vestul Europei beneficiază de această măsură.

ING şi-a revizuit în sus estimarea privind creşterea economiei româneşti

Analiştii grupului financiar ING au revizuit în urcare, de la 4,2% la 5,2%, estimarea privind creşterea economiei româneşti din acest an, după datele peste aşteptări din prima jumătate a anului. În primul semestru, produsul intern brut (PIB) al României a avansat cu 5,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după un  avans de 6% în trimestrul al doilea, evoluţie-record după 2008.
În urma evoluţiei, analiştii ING estimează, în prezent, că economia românească va avansa cu 5,4% în trimestrul al treilea şi cu 5,2% în ultimul trimestru al acestui an. Pentru anul viitor, ING anticipează o încetinire a creşterii PIB la 4,3% în primul trimestru şi 3,4% în cel de-al doilea.
În legătură cu dobânda-cheie a BNR, analiştii ING se aşteaptă la menţinera la nivelul actuial, de 1,75%, până în trimestrul al treilea din 2017, când banca centrală va majora dobânda la 2%. În ultimul trimestru al anului viitor, dobânda de politică monetară va fi majorată din nou, la 2,25%, anticipează ING.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.