Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Evaziunea fiscală nu mai este infracţiune pentru prejudicii sub 20.000 euro

Ziarul de Vrancea
7 sep 2016 1053 vizualizări
Evaziunea fiscală nu mai este infracţiune pentru prejudicii care au o valoare de cel mult 20.000 euro, iar Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va retrage plangerea penală dacă prejudiciul este achitat integral, arată un proiect de act normativ al Guvernului, citat de Profit.ro.

Noile reglementări sunt cuprinse într-un proiect de modificare a Legii pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Proiectul prevede că, pentru fapte precum ascunderea sursei impozabile, omisiunea evidenţierii în actele contabile a operaţiunilor comerciale sau a veniturilor, înscrierea unor cheltuielilor care nu au la baza operaţiuni reale, alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, sustragerea de la efectuarea verificărilor fiscale, substituirea, degradarea sau înstrăinarea bunurilor sechestrate sau stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor vor fi considerate infracţiuni numai dacă valoarea prejudiciului este mai mare de 20.000 de euro. În prezent, legislaţia prevede, pentru faptele prezentate mai sus,  o pedeapsă cu închisoarea între doi ani şi 15 ani, cu o majorare cu cinci ani dacă prejudiciul depăşeşte 100.000 euro. Însă chiar şi în cazul în care prekjudiciul depăşeşte 20.000 euro, Fiscul va retrage plangerea prealabilă dacă prejudiciul este achitat integral de făptuitor, arată proiectul. Prin prejudiciu se înţelege suma impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat şi a dobanzilor aferente acestora.

Romania are 46 de companii în topul celor mai mari 500 din regiune

Retailul a fost locomotiva economiei romaneşti anul trecut, iar faptul că romanii şi-au deschis iar portofelele, intrand mai des prin magazine, a făcut ca firmele din industrie să-şi crească afacerile cu 17,8%, arată datele din top 500 al celor mai mari companii din Europa Centrală şi Ucraina, realizat de compania de consultanţă topul citat, a declarat miercuri unul dintre partenerii Deloitte, Lars Wiechen.  Cu 46 de companii în CE Top 500, la fel ca anul trecut, Romania îşi menţine poziţia patru în top, iar 25 de companii romaneşti şi-au îmbunătăţit poziţia. Veniturile înregistrate anul trecut de acestea au fost de 46,4 miliarde euro, o creştere uşoară faţă de 2014. ”Creşterea a fost impulsionată de producţie şi exporturi în 2013 şi 2014, dar şi de revenirea treptată a cererii interne. În 2014 şi 2015 s-a înregistrat o creştere a consumului şi a investiţiilor. Este de aşteptat ca Romania să depăşească alte ţări în 2016”, a declarat Lars Wiechen. Automobile Dacia este cea mai bine plasată companie romanească în top, respectiv locul 25, cu venituri de 4,3 miliarde euro în 2015. Urmează OMV Petrom, cu venituri de 4 miliarde euro, şi Rompetrol Rafinare cu 2,5 miliarde euro. Deşi puternic afectată de scăderea preţului petrolului, industria energiei şi resurselor a contribuit semnificativ la poziţia Romaniei în clasamentul final, generand venituri de 17 miliarde euro, urmată de industria bunurilor de consum cu 15 miliarde euro. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate de traderul de energie Tinmar, care a urcat 92 de poziţii, pe locul 308, Lidl a urcat 79 de poziţii, pe locul 185, iar Mega Image a urcat 74 de locuri, pe poziţia 266. Primele cinci locuri în clasamentul CE Top 500 sunt identice cu cele de anul trecut. PKN Orlen (Polonia) îşi menţine poziţia de lider al regiunii în ciuda scăderii veniturilor cu 17,2%. MOL (Ungaria) este pe locul al doilea şi în acest an, cu venituri cu 15,6% mai mici faţă de anul trecut. Škoda Auto (Cehia) este pe locul al treilea, cu o creştere de 6,3%. Următoarele două poziţii sunt ocupate de Jeronimo Martins Poland şi Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) din Polonia.

Dezvoltatorii imobiliari persoane fizice vor plăti impozit de 16%

Dezvoltatorii imobiliari persoane fizice vor plăti impozit de 16%, precum persoanele care prestează activităţi independente, comparativ cu nivelul cuprins între 1% şi 3% din valoarea proprietăţii vandute, perceput în prezent, arată un proiect de modificare a Codului Fiscal, citat de Profit.ro. Proiectul de modificare a Codului Fiscal prevede că veniturile obţinute din transferul bunurilor imobile din patrimoniul afacerii se impozitează conform regulilor prevăzute pentru veniturile din activităţi independente. În prezent, dezvoltatorii persoane fizice plătesc impozit între 1% şi 3% pe tranzacţiile imobiliare la fel ca persoanele care vand locuinţe din patrimoniul personal,  însă datorează TVA. Impozitul este diferit în funcţie de perioada de deţinere. Astfel, dacă imobilul s-a aflat în proprietate mai puţin de trei ani, iar valoarea este mai mică de 200.000 lei, cota este 3%. Pentru o valoare a imobilului de peste 200.000 lei, impozitul este de 6.000 lei la care se adaugă 2% din ce depăşeşte 200.000 lei.  În cazul în care imobilul a fost deţinut mai mult de trei ani, cota este 2% pentru cele cu valoare sub 200.000 lei şi de 4.000 lei plus 1% din ce depăşeşte 200.000 lei.


Cei mai nemulţumi locuitori din capitalele europene

Locuitorii din Atena, Roma, Bucureşti şi Paris sunt cel mai puţin mulţumiţi de viaţa în oraşele lor, cei mai satisfăcuţi fiind cei din Vilnius, potrivit unui studiu publicat miercuri de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. În 18 capitale europene, cel puţin 9 din 10 locuitori au spus că sunt mulţumiţi de oraşele în care trăiesc. Astfel, cel mai ridicat nivel de satisfacţie este în Vilnius, unde 98% dintre locuitori s-au declarat mulţumiţi, la mică distanţă urmand Stockholm şi Copenhaga, cu 97% şi Viena şi Luxemburg, cu 96%. Datele sunt aferente anului 2015. În 10 state membre nivelul de satisfacţie este de sub 90%. Cel mai scăzut nivel de satisfacţie este în Atena, unde 71% din locuitori s-au declarat mulţumiţi de oraşul lor. Niveluri scăzute de satisfacţie sunt şi în Roma (80%), precum şi în Bucureşti şi Paris (83% în ambele). Cea mai mare creştere a gradului de satisfacţie faţă de 2012 a avut loc în Atena, cu 15 puncte procentuale, urmată de Budapesta (plus 6 puncte), Riga şi Vilnius (plus 5 puncte). În cazul Bucureştiului a avut loc o creştere de 1 punct procentual.

LG lansează primul smartphone cu Android 7.0 Nougat

LG continuă tradiţia cu două flagship-uri pe an, cu un V20, nou model de top alături de G5. LG V20 este al doilea smartphone din serie şi, totodată, urmaşul modelului V10 de anul trecut şi va intra pe piaţă în acestă toamnă. Caracteristica definitorie a seriei, ecranul secundar, se păstrează în continuare. Ca şi înaintaşul său, V20 are, alături de ecranul principal, un al doilea ecran folosit pentru notificări şi afişarea anumitor informaţii, precum data şi ora. Noul device permite schimbarea bateriei şi este construit dintr-un aliaj de aluminiu care, conform producătorului, este folosi şi în industria aviatică. Capacul din spatele telefonului, care poate fi desprins, este dominat de două camera foto sub care a fost plasat cititorul de amprente. Ecranul principal are 5,7 inch cu rezoluţie QHD, iar la interior V20 ascunde setul standard al unui flagship actual: procesor Snapdragon 820, 4 GB memorie RAM şi o baterie de 3.200 mAh. Configuraţia foto include o cameră de 13 MP cu stabilizare optică, căreia i se alătură o a doua cameră de 8 MP cu obiectiv ultra-angular. Camera de selfie-uri are 5 MP. LG V20 va intra pe piaţă în acestă toamnă şi va fi primul smartphone dotat cu cea mai nouă versiune de Android, 7.0 Nougat.

































































        





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.