Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Fabrica Airbus de la Ghimbav nu este încă gata, dar are deja clienţi

Ziarul de Vrancea
6 sep 2016 614 vizualizări
Uzina va produce elicoptere H215 u Airbus Helicopters realizează astfel un transfer important de tehnologie către Romania, spun oficialii fabricii

Fabrica de elicoptere Airbus de la Ghimbav, care va fi inaugurată în curand, are deja clienţi pentru aparatele H215 care urmează să fie produse începand de anul viitor, a declarat, într-un interviu acordat News.ro, directorul general al companiei Airbus Helicopters Industries, Serge Durand, care a precizat că elicopterul este ideal pentru misiunile ONU, însă grupul Airbus speră ca printre primii clienţi să se afle entităţi din Romania. Marţi, surse oficiale au declarat, pentru News.ro, că fabrica de elicoptere Airbus de la Ghimbav va fi va inaugurată săptămana viitoare de către premierul Dacian Cioloş şi preşedintele Franţei François Hollande. "Suntem în grafic cu investiţia de la Braşov, construcţia fabricii fiind în curs de finalizare. Foarte curand vom inaugura fabrica. Airbus Helicopters realizează astfel un transfer important de tehnologie către Romania, ţară pe care grupul nostru o consideră un loc ideal pentru investiţii în domeniul aeronauticii", a afirmat Durand, în interviul acordat News.ro. Înainte de inaugurarea fabricii, francezii de la Airbus s-au asigurat că dispun de personal calificat, una dintre problemele tot mai mari cu care se confruntă investitorii străini pe piaţa locală. Astfel, 21 de specialişti romani au absolvit în această vară un curs de pregătire de 11 luni la fabrica Airbus Helicopters de la Marignane, Franţa. Însă pregătirea angajaţilor în Franţa rezolvă doar o parte din necesarul de forţă de muncă. Pentru asigurarea forţei de muncă pe termen lung, Airbus Helicopters a încheiat un parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Inspectoratul şcolar Braşov, Ambasada Franţei şi a Germaniei, Clusterul Transilvania Aerospace, Institutul Francez din Romania, Alianţa Franceză Braşov, Colegiul Tehnic Transilvania, Universităţile Aix din Marsilia şi Paris-Sud. "Proiectele noastre educaţionale şi de profesionalizare sunt, dacă vreţi, o formă de „loializare” a muncitorilor romani din domeniul aeronauticii, care în absenţa unor investiţii aleg să plece din ţară. Nu mai este cazul acum, Airbus Helicopters contribuie la construcţia unei forţe de muncă bine pregătită, competitivă la nivel internaţional", a menţionat directorul Airbus Helicopters Industries.Francezii de la Airbus au un grafic strict legat de producţia pe care vor să o realizeze la fabrica din Romania. "Fabrica de la Ghimbav va atinge capacitatea maximă de producţie în 2020, cand vom livra 15 elicoptere H215 pe an. Cu aceste aparate de zbor de ultimă generaţie, fabricate în Romania, Airbus Helicopters ţinteşte piaţa globală a elicopterelor semi-grele la costuri reduse", a precizat Durand.

Ministerul Agriculturii afirmă că legumele romaneşti nu sunt periculoase pentru sănătate

Reziduurile de pesticide din legumele şi fructele romaneşti nu prezintă niciun risc pentru consumatori, deoarece procentele produselor cu reziduuri de pesticide sunt sub limita maximă admisă, potrivit rapoartelor de monitorizare realizate anual de către Autoritatea Naţională Fitosanitară. Rezultatele obţinute la aceste controale se înscriu în media la nivel european, menţionează oficialii Ministerului Agriculturii. „Nu orice conţinut de reziduu de pesticid înseamnă şi pericol pentru sănătatea umană. Periculoase sunt într-adevăr doar cele ale căror valori depăşesc limita maximă admisă. Fiind vorba de produse convenţionale şi nu ecologice este evident că acestea conţin reziduuri de pesticide, dar care nu depăşesc limita maximă admisă de legislaţia în vigoare”, mai arată datele ministerului de resort. Legumele şi fructele produse în Romania sunt controlate din punct de vedere al reziduurilor de pesticide în concordanţă cu prevederile europene. Inspectorii fitosanitari din cadrul oficiilor fitosanitare prelevează probe conform calendarului de prelevare şi le transmit laboratoarelor pentru a fi analizate. Analizele chimice sunt realizate în concordanţă cu sistemul de asigurare al calităţii ISO 17025/2005 şi metodele de analiză sunt validate. Romania, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară, dispune de laboratoare dotate cu echipamente performante care pot determina reziduuri de pesticide la nivel de “urme de pesticide”, iar rezultatele acestor controale sunt în parametrii ceruţi de legislaţia în vigoare. Conţinutul de reziduuri de pesticide, în limitele prevăzute de legislaţia europeană nu trebuie să afecteze comercializarea produselor romaneşti. Hipermarketurile şi supermarketurile solicită aceste buletine de analiză şi astfel se asigură că produsele sunt conforme, mai precizează Ministerul Agriculturii.

Caştigul mediu net din Romania a stagnat la 463 euro

Caştigul salarial mediu net la nivel naţional, care include atat salariile, cat şi bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajaţii, s-a menţinut în iulie la nivelul din luna precedentă, de 2.078 lei (463 euro), însă ritmul anual de creştere s-a temperat la 12,4%, după ce atinsese în iunie un nivel maxim după 2008, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS). În iunie, ritmul anual de creştere a caştigurilor angajaţilor din Romania a accelerat, ajungand la un nivel-record după 2008, de 14,3%, faţă de 14,2% în perioada mai 2015-mai 2016. Accelerarea creşterii salariilor în ritm anual era previzibilă, în condiţiile în care, de la 1 mai, salariul minim brut pe economie a fost majorat de guvern cu 19%, de la 1.050 lei pană la 1.250 lei. În iulie, ritmul anual de creştere a încetinit la 12,4%, în condiţiile în care caştigurile salariaţilor au rămas neschimbate faţă de luna iunie. Statisticile oficiale publicate marţi mai arată că, în termeni reali, ţinand cont de inflaţie, caştigurile au fost mai mari, în luna iulie 2016, cu 13,3% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ritmul fiind în scădere faţă de luna iunie, cand nivelul a fost de 15,1%. "Valorile cele mai mari ale caştigului salarial mediu nominal net s‐au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (5.487 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.296 lei)", se arată într-un comunicat al INS. Potrivit tabelelor INS, pe langă sectorul tehnologiei informaţiei (IT), caştigul mediu net din Romania a depăşit nivelul de 1.000 de euro (4.500 lei) în luna iulie în doar trei sectoare: fabricarea produselor de cocserie (4.868 lei), activităţi de servicii anexe extracţiei de petrol şi gaze (4.659 lei) şi extracţia petrolului şi a gazelor naturale (4.523 lei), în timp ce în asigurări şi în sectorul bancar cîştigul mediu net este apropiat de acest pragm, situandu-se la 4.300-4.400 lei. Creşterea salariilor a accelerat în ultimele luni ale anului trecut, după ce s-au aprobat mai multe majorări salariale consistente în sistemul bugetar.

UE investighează rolul de consultant al lui Jose Barroso la Goldman Sachs

Autoritatea pentru etică a Uniunii Europene cere clarificări din partea Comisiei Europene, după ce fostul preşedinte al instituţiei, Jose Barroso, s-a angajat la Goldman Sachs într-o funcţie din care va oferi consultanţă referitoare la ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, transmite Bloomberg. Numirea lui Barroso, la mai puţin de doi ani de la încheierea mandatului său la conducerea Comisiei Europene, provoacă îngrijorare ”avand în vedere importanţa rolului său şi puterea globală, influenţa şi istoria băncii cu care are acum legături”, afirmă ombudsmanul UE, Emily O’Reilly, într-o scrisoare datată 5 septembrie, trimisă succesorului lui Barroso, Jean-Claude Juncker. ”Această îngrijorare publică va fi amplificată de faptul că Barroso a afirmat public că va oferi consultanţă legată de decizia Marii Britanii de retragere din UE”, a scris O’Reilly. Ea a întrebat dacă negociatorul pentru Brexit al Comisiei, Michel Barnier, va fi sfătuit cum şi dacă să discute cu Barroso. ”Un astfel de sfat este important avand în vedere necesitatea de a se asigura că muncă lor nu este afectată de un posibil eşec lui Barroso de a se comporta cu integritate”, a mai scris O’Reilly. Goldman Sachs a anunţat în iulie că Barroso, care a condus Comisia Europeană în perioada 2004-2014, fiind şi fost premier al Portugaliei, va fi preşedinte fără rol executiv al diviziei internaţionale a băncii americane şi va oferi consultanţă în probleme globale. În următorii caţiva ani se va negocia accesul liber al băncilor din Londra pe piaţa din UE, alte oraşe europene, între care şi Parisul, urmand probabil să fie interesate de miile de locuri de muncă aflate în prezent în capitala britanică. Un purtător de cuvant al Goldman Sachs din Londra a refuzat să comenteze în legătură cu scrisoarea.

Deutsche Telekom analizează r revizuirea activelor din Europa de Est

Deutsche Telekom analizează opţiuni de reducere a costurilor care includ desfiinţarea a mii de locuri de muncă în Germania, revizuirea activelor din Europa de Est şi Grecia şi vanzarea parţială a subsidiarei T-Systems, potrivit publicaţiei germane Handelsblatt, transmite Reuters. Surse citate de Handelsblatt au participat săptămana trecutpă la o întalnire la care membri ai conducerii şi ai consiliului de supraveghere au discutat strategia grupului pentru reducerea cheltuielilor, la care nu au fost luate decizii oficiale. Reprezentanţii Deutsche Telekom nu au comentat informaţiile. Un purtător de cuvant a spus însă că nu sunt planificate noi tăieri ale costurilor. Grupul Deutsche Telekom este concurat de Vodafone pe piaţa germană, unde veniturile serviciilor de comunicaţii mobile au scăzut, iar investiţiile au crescut în trimestrul al doilea. Grupul Deutsche Telekom este cel mai mare acţionar al operatorului elen de telecomunicaţii OTE, cu o participaţie de 40%. În Romania, OTE este acţionar majoritar la Telekom Romania Communications (54.01%) şi Telekom Mobile Romania Communications, fosta Cosmote (70%).

Investiţiile în economie au crescut în primul semestru cu 8,7%

Investiţiile nete realizate în economia romanească au crescut în primul semestru din acest an cu 8,7% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, pană la 29,3 miliarde de lei (circa 6,5 miliarde de euro), după o accelerare în trimestrul al doilea, continuand revenirea observată anul trecut, potrivit datelor publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS). Datele anterioare au arătat că, în 2015, investiţiile în economie au crescut cu 8,4% comparativ cu anul anterior, pană la 71,3 miliarde de lei (circa 16 miliarde de euro), după doi ani la rand de scădere. În primul semestru din 2016, cele mai mute investiţii s-au realizat în utilaje, cu o valoare totală de 13,3 miliarde de lei, în creştere cu 13,3% faţă de primele şase luni din 2015, arată datele INS. Lucrările de construcţii noi au atras şi ele investiţii de 12,9 miliarde de lei, în creştere cu 6,1% faţă de primul semestru al anului trecut. Restul investiţiilor au avansat cu 1,7%, la 3,1 miliarde lei, şi s-au realizat pentru lucrări geologice şi de foraj, dar şi în agricultură, pentru cumpărarea de animale de muncă, de producţie şi reproducţie şi pentru plantaţii de viţă de vie, pomi, împăduriri.


       


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.