Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Banca Transilvania: Romania va dubla ponderea turismului în PIB la 3%

Ziarul de Vrancea
4 sep 2016 634 vizualizări
Turismul este în continuare un contribuitor extrem de slab la Produsul Intern Brut (PIB), iar joburile din acest sector sunt privite ca ultima opţiune de carieră ţinand cont de nivelul scăzut al remuneraţiilor.

Pană în 2020 însă, nivelul redus al riscului terorist şi fiscalizarea mai activă ar putea duce însă la dublarea contribuţiei directe a turismului în PIB la 3%, se estimează într-un raport publicat vineri de Banca Transilvania. Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) confirmă tendinţa ascendentă din turism, sector care traversează cea mai bună evoluţie de după 1990. Cumulat, în primele şapte luni din acest an, numărul de turişti a crescut cu 11% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, pană la 5,89 milioane. Numărul de turişti romani a crescut în perioada ianuarie-iulie din acest an cu 11,2% faţă de acelaşi interval din 2015, pană la 4,53 milioane, şi reprezintă 76,8% din numărul total de turişti, în timp ce numărul de turişti străini a avansat cu 10,5%, pana la 1,37 milioane.”Creşterea veniturilor populaţiei, nivelul redus al riscului terorist şi fiscalizarea mai activă au susţinut această evoluţie. În scenariul central ne aşteptăm la dublarea contribuţiei directe a turismului în PIB la 3% în 2020”, se arată în raportul semnat de Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania. Numărul de turişti în Romania a continuat să crească şi în iulie, dar ritmul s-a menţinut sub 10% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în condiţile în care piaţa a fost susţinută de turiştii romani, sosirile din străinătate avansand într-un ritm temperat faţă de prima parte a anului, arată ultimele date publicate de INS. În total, în iulie au fost înregistraţi 1,4 milioane de turişti în Romania, din care 1,13 milioane de romani, cu o cotă de 80,6% din total, iar restul de 272.100 turişti străini. Numărul de turişti romani a avansat cu 10,4% faţă de iulie 2015, în timp ce numărul de turişti străni a crescut cu 5,4%.

Moody’s a îmbunătăţit ratingul individual al BCR cu o treaptă

Moody's a îmbunătăţit ratingul individual al Băncii Comerciale Romane (BCR) cu o treaptă, de la nivelul b3 la b2, revizuind totodată perspectiva ratingului Ba1 pentru depozitele pe termen lung în lei şi valută de la stabilă la pozitivă. Ratingul individual măsoară probabilitatea unui eşec al băncii în lipsa sprijinului extern. Calificativul privind probabilitatea de default a obligaţiilor operaţionale a fost confirmat la nivelul Baa3. ”Îmbunătăţirea ratingului individual (baseline credit assessment BCA) reflectă îmbunătăţirea calităţii activelor, a adecvării capitalului şi a structurii de finanţare. Rata creditelor neperformante a scăzut la 14% la sfraşitul primului semestru, de la un maxim de 25,7% la sfarşitul lui 2014, ca urmare a vanzării şi reevaluării în scădere a creditelor problemă, a proceselor de restructurare şi a gradului mai ridicat de recuperare, odată cu îmbunătăţirea condiţiilor economice”, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară. Riscurile generate de nivelul încă ridicat al creditelor neperformante sunt compensate de rata mare de acoperire, de 81% din împrumuturile brute, la sfarşitul primului semestru. Potrivit Moody’s, confirmarea ratingului la depozite, cu perspectivă pozitivă, a fost determinată de îmbunătăţirea ratingului individual şi de sprijinul ridicat, nemodificat, din partea companiei mamă Erste Group Bank. Agenţia notează că BCR, ca şi alte bănci din Romania, este afectată de legea dării în plată, aprobată în aprilie 2016. ”Moody’s înţelege că deocamdată doar un număr limitat de împrumutaţi au decis să recurgă la această lege. Totuşi, impactul complet al aplicării legii ar putea deveni clar după cateva luni, în condiţiile în care mai mulţi împrumutaţi ar putea decide să îşi declare incapacitatea de plată, iar băncile ar putea contesta aplicarea retroactivă a legii”, se arată în comunicat. Potrivit Erste, BCR a constituit în trimestrul al doilea provizioane suplimentare de circa 27 de milioane de euro pentru legea dării în plată.

Samsung confirmă oprirea vanzărilor de telefoane Galaxy Note 7

Samsung Electronics a confirmat ieri că opreşte livrările smartphone-urilor premium Galaxy Note 7 şi că va pregăti înlocuirea celor deja vandute, după ce a constatat un defect al bateriilor care poate provoca aprinderea acestora, transmite Reuters. Compania sud-coreeană a anunţat că pregătirile pentru înlocuirea telefoanelor vor dura aproximativ două săptămani. Nu este clar cand vor fi reluate vanzările. Comunicatul Samsung a confirmat declaraţiile de vineri dimineaţă ale unor persoane apropiate situaţiei, potrivit cărora compania analizează posibilitatea rechemării de pe piaţă a telefoanelor premium Galaxy Note 7, din cauza informaţiilor că unele dintre acestea au luat foc atunci cand se aflau la încărcat.Analiştii se aşteaptă ca problemele Note 7 să fie rezolvate rapid, dar acestea au potenţialul să deturneze redresarea diviziei de dispozitive mobile a Samsung. Şefii Samsung se bazau pe succesul Note 7 pentru menţinerea creşterii vanzărilor în semestru al doilea, pe fondul concurenţei intense din partea unor companii precum Apple, care ar urma să lanseze noi modele iPhone săptămana viitoare. ”Ultimul lucru de care au nevoie este răspandirea pe Internet a informaţiilor care asociază numele Samsung cu baterii care explodează”, a declarat Bryan Ma, analist la firma de cercetare a pieţei IDC. Samsung a anunţat miercuri că a oprit livrările de dispozitive Galaxy Note 7 către principalii trei operatori de telecomunicaţii din Coreea de Sud, pentru a fi efectuate teste suplimentare de calitate. Compania nu a oferit detalii referitoare la problemele identificate la telefoanele Galaxy Note 7, care au fost lansate în Coreea de Sud şi alte pieţe pe 19 august, fiind în general bine primite de critici. Capitalizarea de piaţă a Samsung Electronics a scăzut joi cu circa 7 miliarde de dolari în urma informaţiilor, dar încrederea investitorilor pare să fi revenit vineri, acţiunile urcand cu 0,6%, peste avansul bursei coreene, de 0,3%.

Preţurile petrolului cresc uşor

Preţurile petrolului sunt în creştere uşoară vineri, susţinute de deprecierea de joi a dolarului şi de comentarii din Rusia referitoare la îngheţarea producţiei, dar pe ansamblul săptămanii se îndreaptă spre cea mai amplă scădere săptămanală din ulimele opt luni, transmite Reuters. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că un acord între exportatorii de petrol ar fi decizia corectă pentru susţinerea pieţei. Reprezentanţii statelor din OPEC vor discuta despre o posibilă plafonare a producţiei la o întalnire informală programată să aibă loc pe 26-28 septembrie, în Algeria. Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la Londra, este în creştere cu 23 de cenţi, la 45,68 dolari pe baril, dar la nivelul săptămanii este pe cale să înregistreze un declin de 8,5%, cel mai grav de la jumătatea lunii ianuarie. Petrolul WTI, de referinţă pe piaţa americană, este tranzacţionat în urcare cu 19 cenţi, iar pe ansamblul săptămanii se îndreaptă spre o scădere de 9%, de asemenea cel mai amplu declin de la începutul acestui an.

Apple face curăţenie în magazinul online

Apple a trimis comunicări dezvoltatorilor de aplicaţii de iOS prin care aceştia sunt înştiinţaţi de planurile companiei de curăţare a magazinului de aplicaţii pentru iPhone şi iPad. Atat Apple, cat şi Google, s-au lăudat în ultimii ani cu numărul de aplicaţii disponibile pentru platformele lor. Însă, cum orice utilizator de Android sau iOS a observat pană acum, în magazinele de aplicaţii ale celor doi există şi foarte multe aplicaţii care nu mai funcţionează sau care nu mai corespund principiilor moderne de funcţionare şi design. Apple pare să fie primul dispus să ia măsuri în acest sens. Astfel, compania a informat dezvoltatorii de aplicaţii pentru iPhone şi iPad că va demara un proces de curăţare a magazinului de aplicaţii. Concret, curăţenia va începe pe 7 septembrie, dată care coincide cu lansarea noului iPhone şi, probabil, disponibilitatea iOS 10. Toate aplicaţiile care se blochează în momentul lansării vor fi şterse automat din App Store. În această categorie intră aplicaţii dezvoltate pentru versiuni mai vechi de iOS şi care nu au mai fost actualizate.

Google va lansa în octombrie două noi smartphone-uri

Pixel este numele cu care Google va înlocui brandul Nexus şi sub care îşi va lansa viitoarele smartphone-uri şi tablete cu Android. Conform unor surse apropiate companiei, Google îşi va prezenta oficial noile smartphone-uri în cadrul unui eveniment care va avea loc pe 4 octombrie. Nu se cunoşte deocamdată locul exact, dar se ştie faptul că, la fel ca în anii trecuţi, va fi un aşa-numit eveniment hardware, ce se va concentra pe produse noi. În centrul atenţiei vor fi, din nou, smartphone-urile. Doar că Google este pe punctul de a renunţa la brandul Nexus, cel care i-a făcut celebre atat smartphone-urile, cat şi tabletele. În schimb, va opta pentru numele Pixel. Brandul Pixel nu este la prima apariţie. A fost folosit deja anul trecut, cand s-a lansat Pixel C, o tabletă dezvoltată şi comercializată de Google. Se pare că noile smartphone-uri Google care vor fi prezentate la începutul lunii octombrie se vor numi Pixel şi Pixel XL. Singurele detalii care sunt cunoscute despre acestea sunt dimensiunile ecranelor. Pixel va avea un ecran de 5 inch, în timp Pixel XL îşi va respecta numele şi va oferi un ecran de 5,5 inch.



























































        





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.