Economic

FMI recomandă Fiscului să îşi protejeze mai bine angajaţii

Ziarul de Vrancea
4 sep 2016 679 vizualizări
"Personalul ce acţionează cu bună credinţă trebuie protejat de acuzaţii nejustificate şi de costurile asociate acestora”, arată un raport al instituţiei financiare

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie să îşi protejeze anagajaţii de acuzaţii nejustificate, pentru că frica de a greşi generează în prezent o "paralizie" în randul inspectorilor, iar Fiscul trebuie să poată negocia înţelegeri cu contribuabilii, pentru că "instanţele nu sunt cel mai bun loc de rezolvare a diferenţelor", arată ”Raportul de asistenţă tehnică privind Îmbunătăţirea Administrării Riscului de Conformare pe care îl prezintă Marii Contribuabili”, care a fost întocmit în urma vizitei experţilor Fondului Monetar Internaţional în Romania, din 7-21 aprilie 2016. Raportul face o radiografie a funcţionării ANAF în general şi a Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), structură considerată de către experţii FMI ca avand încă foarte multe probleme, care limitează semnificativ eficienţa. Astfel, experţii FMI recomandă Fiscului romanesc să-i protejeze mai bine pe inspectori. "Personalul ce acţionează cu bună credinţă trebuie protejat de acuzaţii nejustificate şi de costurile asociate acestora. În administraţiile fiscale cu cele mai bune practici, funcţionarii publici ce îşi îndeplinesc sarcinile cu bună credinţă sunt protejaţi împotriva acuzaţiilor nefondate. Teama inspectorilor de control ai DGAMC de răspunderea personală pe care ar putea să o suporte pentru că au omis o ajustare fiscală determină un comportament disfuncţional", arată raportul FMI. Experţii FMI au descoperit că, în prezent, inspectorii FMI pot fi daţi în judecată de către contribuabili dacă aceştia se consideră prejudiciaţi de către controalele efectuate, iar în cazul în care omit prejudicii în timpul controalelor, pot răsfi traşi la răspundere, inclusiv financiar, de către ANAF. "Rezultatul combinat al acestor două aspecte (teama de a nu omite o ajustare şi cea de a fi obligat să acoperi costurile din buzunarul propriu) generează o „paralizie” în randul inspectorilor DGAMC, ratele productivităţii fiind mult mai mici decat cele înregistrate", se arată în raport. Potrivit FMI, inspectorii ANAF nu trebuie să răspundă personal pentru valoarea impozitelor neidentificate pe parcursul unei inspecţii. "Acelaşi principiu ar trebuie să se aplice şi costurilor de apărare împotriva unei acţiuni nefondate. ANAF ar trebuie să acopere costurile atunci cand un contribuabil îl acţionează în instanţă pe inspector, dacă nu este demonstrat un comportament de neglijenţă clară sau în mod deliberat necorespunzător", menţionează documentul citat. O altă recomandare importantă a experţilor FMI pentru agenţia fiscală din Romania este aceea de a negocia înţelegeri cu contribuabilii atunci cand apar diferenţe între sumele plătite şi cele constatate în urma inspecţiilor fiscale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.