Economic

BCR reduce avansul pentru creditele ipotecare în oraşele medii şi mari

Ziarul de Vrancea
30 aug 2016 736 vizualizări
Odată cu adoptarea legii dării în plată cea mai mare bancă din ţară a ridicat avansul la împrumuturile ipotecare la 35% u acum, avansul va pleca de la 15%

Banca Comercială Romană (BCR), cea mai mare bancă din Romania după valoarea activelor, a anunţat reducerea avansului minim pentru creditele ipotecare pană la 15% în anumite condiţii în 42 de localităţi medii şi mari, la trei luni după ce anunţase creşterea avansului la 35%, potrivit unui comunicat publicat marţi, măsura fiind aplicată în contextul scăderii puternice a creditării imobiliare după intrarea în vigoare a Legii dării în plată. Legea dării în plată, care permite romanilor ce au cumpărat locuinţe pe credit să scape de datorii dacă cedează casele băncilor, a intrat în vigoare în 13 mai. Cu puţin timp înainte de această dată, BCR a anunţat majorarea avansului la creditele ipotecare de la 15% la 35%, cumulat cu reducerea perioadei de finanţare de la maxim 30 de ani la 25 de ani. ”În 42 de localităţi medii şi mari din Romania, BCR poate acorda credite ipotecare cu avans de 25%, în urma calibrării riscurilor de creditare; avansul scade la 15%, dacă perioada de acordare a creditului este de maxim 20 de ani”, se arată în comunicat. Printre argumentele aduse de către reprezentanţii BCR se numără avansul pieţei imobiliare şi gradul mare de lichiditate existent în piaţă. Primul semestru al acestui an a fost cel mai bun din istoria modernă a pieţei imobiliare din Romania, în special pe zona rezidenţială, unde au fost acordate 21.000 de credite prin programul Prima Casă, cu 40% mai multe decat anul trecut, a declarat recent directorul diviziei New Homes din cadrul firmei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker, Gabriel Voicu. Numărul unităţilor care vor fi livrate în acest an este estimat la 14.000 numai în Bucureşti, faţă de 9.000 în 2008, înainte de criză. BCR oferă ca exemplu un calcul valabil în luna august 2016 pentru un credit ipotecar Casa Mea în valoare totală de 160.000 lei (36.000 euro), pe 25 de ani. Acest credit are o dobandă anuală efectivă (DAE) de 4,53%, cu dobandă fixă cinci ani de 4,95%, ulterior variabilă, în funcţie de ROBOR la şase luni, la care se adaugă o marjpă de 3%.În prezent, ROBOR la şase luni este de 1%, nivel apropiat de minimul istoric, dar unii analişti se aşteaptă ca indicatorul ROBOR, al pieţei interbancare, să crească în anii următori, dacă banca centrală va majora dobanda de politică monetară. În exemplul BCR, comisionul de analiză este zero, costul de evaluare a apartamentului este de 370 lei, iar valoarea totală plătită de către consumator este de 262.886,53 lei (59.102 euro), din care costul total al creditului reprezintă 102.886,53 lei.

Apple primeşte o sancţiune de 13 miliarde de euro în Europa

Comisia Europeană cere Irlandei să recupereze de la Apple taxe de pană la 13 miliarde de euro plus dobanzi, întrucat compania americană ar fi beneficiat de avantaje fiscale necuvenite, relatează Bloomberg. Cea mai bogată companie din lume a beneficiat de un ”tratament fiscal selectiv” în Irlanda, care i-a conferit un avantaj semnificativ faţă de alte companii, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, care aplică astfel cea mai mare amendă în urma investigaţiilor din ultimii trei ani referitoare la facilităţile fiscale oferite de unele state europene unor companii americane importante. „investigaţia Comisiei a conchis că Irlanda a acordat Apple beneficii fiscale incorecte, ceea ce a permis companiei să plătească taxe substanţial mai mici decat alte companii, pe parcursul multor ani”, afirmă în comunicat comisarul pentru Concurenţă Margrethe Vestager. Apple şi guvernul irlandez au anunţat anterior că vor contesta decizia Comisiei Europene. ”Acest tratament selectiv a permis Apple că plătească un impozit de 1% pentru profitul obţinut în Europa în 2003, care a scăzut la 0,005% în 2014, a spus Vestager”. Apple este una dintre primele companii incluse în campania UE de combatere a evaziunii fiscale. Comisia Europeană, ca şi alte autorităţi de reglementare, s-a concentrat pe companiile care evită plata taxelor prin transferarea profiturilor şi a costurilor acolo unde sunt taxate mai avantajos, profitand de lacunele legislative sau de acordurile speciale încheiate cu guvernele prietenoase. Investigaţia CE s-a concentrat pe două acorduri convenite de Apple în 1991 şi 2007, care ”au redus substanţial şi artificial taxele plătite de Apple în Irlanda”. Estimările despre suma pe care o datorează Apple au variat foarte mult. În cel mai prost scenariu, Apple ar fi riscat o factură de 19 miliarde de dolari, potrivit lui Rod Hall, analist la JPMorgan Chase. Potrivit datelor aferente lunii iulie, Apple deţinea rezerve de numerar în valoare de 232 de miliarde de dolari, din care 214 miliarde de dolari în afara Statelor Unite.

Numărul de tranzacţii cu carduri contactless a crescut de şase ori

Numărul de tranzacţii contactless efectuate prin intermediul cardurilor Mastercard şi Maestro a crescut în Romania cu peste 500% în 2015 faţă de 2014, iar sumele tranzacţionate cu carduri contactless au crescut de peste zece ori, una dintre cele mai ridicate rate de creştere din Europa, potrivit unui raport publicat ieri de operatorul de carduri Mastercard. Avansul plăţilor contactless a fost susţinut de creşterea numărului de POS-uri pe care se pot face plăţi cu carduri contactless la retaileri, sisteme de transport public, industria de curierat, operatori de vendomate (automate de cafea sau alimente) sau festivaluri culturale. Într-o perioadă de doar trei luni, ponderea plăţilor contactless din totalul tranzacţiilor a crescut de la 2,7% pană la 40% în cazul anumitor comercianţi, potrivit unor date Mega Image publicate în 2015 şi publicate în comunicat. Numărul de carduri Mastercard şi Maestro din Romania a crescut cu peste 30% între 2011 şi 2016, avansul susţinut de creşterea gradului de adopţie al noilor tehnologii din ecosistemul plăţilor electronice, precum tehnologia contactless, şi extinderea bazei de acceptare a cardurilor la nivelul pieţei. “Piaţa cardurilor din Romania a început să îşi arate deschiderea pentru o creştere masivă a plăţilor electronice, dacă luăm în considerare evoluţiile recente din mediul de afaceri, dar şi din spaţiul public, pe marginea dezvoltării metodelor moderne de plată disponibile consumatorilor din Romania” a declarat directorul general al Matercard Romania, Cosmin Vladimirescu. Potrivit unor date publicate în luna mai de Visa Europe, una din zece plăţi cu cardul procesate de Visa în Romania este contactless.

Uber anunţă reducerea tarifelor în Bucureşti

Uber anunţă reducerea tarifelor cu 10 la sută, respectiv cu 30 la sută pentru serviciile uberX şi UberSelect, începand de marţi. Astfel, 1 kilometru cu uberX costă 1,3 lei, în loc de 1,45 de lei.  Începand de ieri, ambele servicii Uber disponibile în Bucureşti, uberX şi UberSelect, vor oferi tarife mai mici. uberX va costa cu 10% mai puţin, în timp ce UberSelect primeşte o reducere de 30%. Astfel, 1 kilometru cu uberX costă 1,3 lei, în loc de 1,45 lei, iar tariful pe minut scade la 0,22 lei, de la 0,26 lei. UberSelect va costa 1,65 lei pe kilometru, în loc de 2,45 lei pe kilometru, iar un minut cu UberSelect va fi 0,28 lei, în loc de 0,40 lei. Astfel, preţul unei curse de la Gara de Nord pană în complexul studenţesc Regie va fi de aproximativ 8 lei, în condiţii de trafic normal. ”Vrem ca Uber să fie cea mai ieftină modalitate de a te deplasa prin oraş, indiferent de oră, în fiecare zi”, anunţă Uber Romania. uberX este serviciul de bază, care oferă acces la autoturisme precum Dacia Logan, Peugeot 207, Skoda Fabia, Volkswagen Polo sau Renault Clio. UberSelect este considerat serviciul superior, cu o flotă compusă din maşini precum AudiA3, Citroen C4, Dacia Duster sau Ford Focus. Cu aceeaşi ocazie, vor putea fi înscrise în programul Uber maşini de pană la 15 ani vechime. Pană acum, erau acceptate maşini care aveau cel mult 10 ani. Cei de la Uber susţin că în Bucureşti există foarte multe maşini care au între 10 şi 15 ani vechime şi se află în condiţii foarte bune. Aceasta este prima reducere de tarif de cand Uber activează în Romania. În Bucureşti, firmele de taximetrie practică, în general, un tarif de 1,39 lei/kilometrul.

Şeful Volkswagen aşteaptă rezultate pozitive în doi trei ani

Directorul general al Volkswagen, Matthias Mueller, anticipează că primele efecte ale măsurilor de redresare vor apărea în doi-trei ani, în condiţiile în care tranziţia către noi tehnologii întampină opoziţie internă, relatează Bloomberg. ”Unii cred că asta va trece pană la urmă, că Mueller va fi aici numai cinci ani, că este un şef nou şi că atunci cand va trece criza emisiilor ne va fi mai bine oricum. Nu este aşa. Indiferent de criza emisiilor, această companie trebuie să se reformeze şi să adapteze pentru viitor”, a declarat Mueller reporterilor. Board-ul VW lucrează la circa 60 de proiecte pentru modernizarea producătorului auto german, inclusiv pentru o schimbare culturală care să ducă la colaborarea celor 12 mărci şi a numeroaselor divizii, a spus directorul general, luni seara, la Hamburg, la o întalnire cu jurnaliştii. Scandalul manipulării testelor de poluare la 11 milioane de automobile diesel din întreaga lume, izbucnit în septembrie 2015 în Statele Unite, a determinat VW să accelereze reorganizarea pe care o pregătea pe fondul orientării industriei auto către automobilele electrice cu noi funcţii, cum sunt cele pentru conducerea autonomă.

Bucureştiul mai poate absorbi încă un mall

Bucureştiul va avea încă două mall-uri pană la sfarşitul anului, ambele în estul oraşului, unde vor fi în total patru centre comerciale, dar Capitala mai poate absorbi încă un mall în anii următori, în contextul în care suprafaţa tuturor mall-urilor va ajunge la 1,13 milioane metri pătraţi în acest an, potrivit unui studiu publicat marţi de compania de consultanţă imobiliară Colliers International. Piaţa spaţiilor comerciale din Bucureşti va creşte cu peste 100.000 metri pătraţi pană la finalul anului, prin livrarea a două proiecte în zona de est a Capitalei. Pe langă această suprafaţă, Colliers International estimează că în Capitală mai este loc pentru încă un centru comercial de mari dimensiuni. ”Odată cu livrarea centrului comercial ParkLake Plaza, stocul actual de spaţii comerciale moderne în Bucureşti va creşte de la 1,06 milioane mp la 1,13 milioane mp, ceea ce înseamnă că stocul de centre comerciale la mia de locuitori din zona metropolitană va ajunge la aproximativ 452 mp, fiind mult în urma mediei oraşelor mari din regiune”, se arată în raport. Dezvoltatorii Sonae Sierra şi Caelum Development vor deschide centrul comercial ParkLake din apropierea parcului Titan din Capitală, o investiţie de circa 180 milioane euro, pe 1 septembrie 2016, cu o întarziere de circa patru luni.


Politica Facebook provoacă îngrijorare în SUA şi UE

Noua politică a Facebook în domeniul confidenţialităţii datelor utilizatorilor serviciului de mesagerie WhatsApp provoacă îngrijorare în Statele Unite şi Uniunea Europeană, relatează Bloomberg. WhatsApp a promis utilizatorilor, în urmă cu doi ani, că practicile companiei referitoare la protejarea datelor personale nu se va modifica după preluarea companiei de către Facebook. Facebook a anunţat săptămana trecută că va începe să folosească date ale utilizatorilor aplicaţiei de mesagerie pentru o eficienţă mai mare a publicităţii pe Facebook şi Instagram. În plus, companiile vor putea trimite mesaje directe utilizatorilor WhatsApp. Schimbarea politicii ar putea ajuta WhatsApp să genereze venituri, dar şi să irite utilizatorii atraşi de politica anterioară a serviciului de mesagerie în domeniul protejării datelor. Comisia Federală pentru Comerţ (FTC) a Statelor Unite analizează o plangere depusă luni de două organizaţii pentru protejarea consumatorilor, care susţin că Facebook nu respectă o lege federală care interzice practivile incorecte şi înşelătoare, a declarat o persoană apropiată situaţiei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.