Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Zeci de mii de angajaţi ai Volkswagen, afectaţi de problemele de producţie

Ziarul de Vrancea
22 aug 2016 672 vizualizări
Peste 27.700 de angajaţi de la 6 fabrici ale Volkswagen, inclusiv principala uzină a grupului din Wolfsburg, sunt afectaţi de problemele de producţie provocate de un conflict între cel mai mare producător auto din Europa şi doi dintre furnizori, relatează Reuters.

Conflictul cu furnizorii pune în pericol profitabilitatea Volkswagen. Potrivit analiştilor băncii elveţiene UBS, oprirea timp de o săptămană a producţiei la fabrica din Wolfsburg are ca rezultat un impact de circa 100 de milioane de euro asupra profitului brut. ”Producţia a fost întreruptă la mai multe fabrici, din cauza opririi livrărilor de componente de către furnizori externi”, a explicat VW într-un comunicat. Grupul a precizat că încercările în justiţie de a obliga CarTrim, care fabrică scaune, şi ES Automobilguss, furnizor de componente pentru cutiile de viteză, să reia livrările nu au avut succes. Furnizorii vor să obţină despăgubiri pentru veniturile pierdute, de zeci de milioane de euro, în urma anulării unui contract de către VW. Producătorul auto a precizat că încearcă în continuare să ajungă la un acord cu furnizorii.

Statul a împrumutat 500 milioane lei la dobanzi de 1,81%

Ministerul Finanţelor a vandut luni obligaţiuni de stat în valoare de 500 milioane de lei (112 milioane euro) scadente în 26 februarie 2020, în linie cu nivelul programat, pentru care băncile primesc un randament mediu anual de 1,81%, în scădere sensibilă faţă de ultima licitaţie pentru aceeaşi scadenţă, arată datele publicate de Banca Naţională a Romaniei (BNR).  La licitaţia precedentă din cadrul aceleiaşi emisiuni de titluri, din 6-7 iunie, randamentul mediu obţinut de bănci a fost de 2,25% pe an pană la scadenţă. Luni, la redeschiderea emisiunii, băncile au obţinut un randament mediu anual de 1,81%, iar randamentul maxim acceptat de stat a fost de 1,84%. Cele nouă bănci participante la licitaţie au oferit 1,36 miliarde de lei, de aproape trei ori mai mult decat suma cerută de stat. Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 2,25%. În luna august, Ministerul Finanţelor vrea să împrumute 4,4 miliarde lei de pe piaţa internă prin vanzarea de titluri de stat, stabilind un calendar mai încărcat faţă de cel din iulie, cand a atras 3,7 miliarde lei. Ministerul a precizat că va organiza în august emisiuni de titluri de stat în valoare de 4 miliarde lei, din care 1,1 miliarde lei certificate de trezorerie şi 2,9 miliarde lei obligaţiuni benchmark, la care se pot adăuga împrumuturi de pană la 435 milioane lei prin licitaţii suplimentare de obligaţiuni, pentru ofertele necompetitive. Pentru acest an, programul de împrumuturi al Romaniei prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vanzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.

Pfizer cumpără Medivation cu aproape 14 miliarde de dolari

Grupul farmaceutic american Pfizer a anunţat luni achiziţia producătorului de medicamente destinate tratării afecţiunilor oncologice Medivation, într-un acord de aproape 14 miliarde de dolari, relatează CNBC. Pfizer va oferi acţionarilor Medivation 81,5 dolari pe acţiune în numerar, cu 21,35% peste cotaţia de la închiderea de vineri, de 67,1 de dolari pe unitate. Acţiunile Medivation au urcat cu aproape 20% în tranzacţiile electronice premergătoare deschiderii bursei de pe Wall Street. Board-urile ambelor companii au aprobat în unanimitate fuziunea. Potrivit Pfizer, acordul va plasa grupul într-o poziţie de lider pe piaţa medicamentelor oncologice. ”Achiziţia Medivation va accelera imediat creşterea veniturilor şi va creşte protenţialul de profitabilitate al Pfizer”, a afirmat directorul general al Pfizer, Ian Read. Potrivit Reuters, pentru preluarea Medivation îşi exprimaseră interesul Pfizer, Sanofi, Merck, Celgene şi Gilead Sciences.

Samsung ar putea vinde smartphone-uri premium recondiţionate

Samsung Electronics intenţionează să lanseze un program de comercializare a unor smartphne-uri premium recondiţionate, cel mai devreme de anul viitor, a declarat o persoană apropiată situaţiei, transmite Reuters. Compania sud-coreeană caută modalităţi de susţinere a creşterii profiturilor, după măsurile de restructurare a gamei de produse. Pe fondul maturizării pieţei globale a smartphne-urilor, Samsung vrea să îşi maximizeze eficienţa costurilor şi să menţină marja oprraţională la peste 10%. Cel mai mare producător de smartyphone-uri din lume va recondiţiona telefoanele premium returnate companiei de utilizatorii care s-au înscris în programe de upgrade de un an, pe pieţe precum Coreea de Sud şi Statele Unite. Samsung va revinde aceste telefoane la preţuri mai mici, a spus sursa. Persoana nu a spus cat de mare va fi discount-ul pentru telefoanele recondiţionate, pe ce pieţe vor fi vandute sau cat de multe astfel de aparate ar putea fi comercializare. Un purtător de cuvant al Samsung a refuzat să comenteze.
















































       




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.