Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Decizie şoc a celui mai mare producător auto din Europa

Ziarul de Vrancea
20 aug 2016 1152 vizualizări
Volkswagen, cel mai mare producător auto european şi unul dintre cei mai mari din lume, va suspeda începand de luni, pentru o săptămană, producţia modelului Golf la cea mai mare uzină pe care o deţine în Germania, la Wolfsburg, din cauza disputei cu doi furnizori, măsura venind după ce grupul a redus programul de lucru la mai multe fabrici din Germania, relatează AFP

Anunţul a fost făcut de un purtător de cuvant al Volkswagen, care a precizat că producţia va fi oprită pentru întreaga săptămană. Uzina din Wolfsburg a produs anul trecut 815.000 automobile, din care în jur de 500.000 din modelul Golf şi Golf Sportsvan. Anterior, angajaţii fabricii din Emdem, unde sunt fabricate modele Passat, au început de joi să lucreze mai puţine ore, iar VW a anunţat că ar putea fi nevoie să ia o măsură similară la uzinele din Zwickau şi Braunschweig. Problemele Volkswagen sunt legate de un conflict cu două companii deţinute de grupul Prevent, din Wolfsburg. Car Trim, divizie a Prevent, care fabrică materiale pentru scaune, a oprit livrările către VW din cauza unui litigiu legat de plăţi, iar o altă divizie, Automobilguss, producătoare de elemente de transmisie, a luat o măsură similară. Grupul Prevent este controlat de omul de afaceri bosniac Nijaz Hastor. Disputa ar putea reduce profitul Volkswagen cu pană la 40 de milioane de euro pe săptămană, estimează analiştii. Conflictul scoate în evidenţă amploarea problemelor de producţie pe care le pot provoca furnizorii de componente constructorilor auto, care sunt tot mai dependenţi de aceştia, în timp ce îi presează să reducă preţurile. Furnizorii care au întrerupt livrările acuză Volkswagen de comportament abuziv, după ce grupul auto ar fi denunţat mai multe contracte fără să anunţe din timp şi fără să ofere compensaţii."Modul în care Volkswagen îi tratează pe furnizori nu este acceptabil şi îi poate ruina pe furnizorii mici", a declarat Alexander Gerstung, director în cadrul ES Automobilguss, citat de Bloomberg. Compania acuză Volkswagen că încearcă să "exploateze" poziţia sa dominantă de pe piaţă în relaţia cu furnizorii.

Grupul rusesc TMK, care deţine două fabrici în Romania, plănuieşte vanzări de active

Grupul rusesc TMK, cel mai mare producător de conducte de oţel pentru industria petrolului şi gazelor naturale, ia în calcul o majorare de capital şi vanzarea unor active pentru a-şi reduce datoriile, transmite Reuters. Grupul deţine în Romania combinatul siderurgic TMK din Reşiţa şi uzina TMK Artrom din Slatina. Rezultatele TMK sunt afectate în prezent de vanzările slabe de conducte în Statele Unite. Grupul rusesc s-a împrumutat masiv în urmă cu circa opt ani pentru a se extinde pe plan mondial şi are în prezent active în Rusia, Statele Unite, Canada, Romania, Oman şi Kazahstan. "Am putea decide vanzarea unor active, în afara celor de bază din Rusia, dar intenţionăm să rămanem o companie globală", a afirmat Vladimir şmatovici, vicepreşedinte pentru strategie şi dezvoltarea afacerilor în cadrul TMK, pentru Reuters. Unele fabrici din Statele Unite ale TMK nu au activitate în acest moment, iar grupul rusesc ia în calcul vanzarea unor active mici sau medii, chiar dacă nicio tranzacţie nu este prevăzută pe termen scurt, potrivit reprezentantului grupului. Măsura anunţată de TMK vine în contextul în care producătorii de ţiţei şi de gaze naturale au tăiat cheltuielile în toată lumea, ca urmare a preţurilor scăzute generate de cererea slabă şi de oferta abundentă. Grupul TMK este controlat de către un om de afaceri rus controversat, Dmitri Pumpianski, şi şi-a fixat ca obiectiv reducerea datoriilor pană la un nivel de cel mult 2,5 ori profitul înainte de dobanzi, taxe, deprecieri şi amortizări (EBITDA), faţă de 4,6 ori la jumătatea acestui an.

Cel mai bogat ucrainean a pierdut trei sferturi din avere

Omul de afaceri Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean, a pierdut aproape trei sferturi din avere din februarie 2014, cand a început intervenţia ruseasscă în Ucraina, pană în prezent, arată datele Bloomberg. În prezent, averea lui Ahmetov este estimată la 3,2 miliarde dolari, valoare cu 74% mai mică faţă de nivelul din februarie 2014. Totuşi, averea miliardarului ucrainean a revenit puţin după minimul atins la începutul acestui an, cand scăderea faţă de februarie 2014 a atins 80%. Ahmetov a făcut avere în perioada tulbure de după prăbuşirea URSS, în 1991. Originar din Doneţk, estul Ucrainei, el a ajuns cel mai bogat ucrainean şi proprietar al clubului de fotbal şahtior Doneţk, la care Mircea Lucescu a lucrat ca antrenor pană în acest an. Principala companie a lui Rinat Ahmetov, System Capital Management (SCM) are afaceri diverse, de la minerit pană la bănci şi asigurări. Însă afacerile oligarhului ucrainean au avut de suferit după intervenţia rusească în estul Ucrainei, soldată cu auto-proclamata secesiune a regiunilor Lugansk şi Doneţk.

Trei terase din Mamaia, închise temporar din cauza neregulilor

Comisarii de la Protecţia Consumatorului au închis temporar trei terase din staţiunea Mamaia, după ce au descoperit alimente fără date de identificare, mancare depozitată la o temperatură de aproximativ 30 de grade Celsius, precum şi porţii cu 10% mai mici decat cantitatea indicată. Comisari ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) au verificat în ultima perioadă mai multe terase, autoserviri şi restaurante din staţiunea Mamaia. ANPC a anunţat că, în urma verificărilor, activitatea teraselor Hora, Cleopatra si a Restaurantului ”La Steaguri” a fost oprită temporar, ”pană la remedierea deficienţelor constatate.” În urma verificărilor, comisarii au găsit ”alimente fără elemente de identificare şi caracterizare, fără a se putea stabili data durabilităţii minimale sau data limită de consum şi fără a se putea stabili modul de păstrare/depozitare recomandat de operatorul economic, precum şi datele de identificare ale acestuia”. Totodată, au fost descoperite şi alimente depozitate la ”temperatura mediului ambiant”, adică peste 30 de grade Celsius.

MFE: 2,9 miliarde de euro au intrat în Romania în 2016 din fonduri europene

Ministerul Fondurilor Europene anunţă că în 2016 au intrat în Romania 2,9 miliarde de euro din fonduri europene, aferente exerciţiului 2007-2013, ministrul Cristian Ghinea afirmand că echipa cu care a venit la minister "are de ce să fie mandră", deşi nu a comunicat aceste rezultate permanent, pentru că au "un stil mai puţin predispus la cotcodăceală". "2,9 miliarde de euro, sumă aferentă exerciţiului financiar 2007-2013, au intrat în ţară în acest an. Astfel, rata de absorbţie a crescut de la 56%, la 1 noiembrie 2015, la 78% în prezent", potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene. Instituţia precizează că, aşa cum a anunţat şi premierul Dacian Cioloş, după ce Autorităţile de Management vor fi acreditate, în anul 2017 Romania ar putea beneficia de rambursări în valoare de aproape 4 miliarde de euro. Într-o postare pe Facebook, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a prezentat şi alte date, potrivit cărora instituţi a lansat ghiduri de 7,1 miliarde de euro de cand este ministru, pentru bugetul 2014-2020. "Am găsit lansate 6,2 miliarde de euro pe 23 ghiduri la 30 aprilie. La 31 iulie aveam 13,3 miliarde de euro si 39 de ghiduri. În 100 de zile. (...) Mă uit acum pe el şi spun fără echivoc: echipa cu care am venit la MFE are de ce să fie mandră. Veţi vedea", a scris ministrul. El a explicat şi faptul că echipa de la MFE nu a avut timp să comunice toate aceste date pentru că "a fost prinsă cu munca". "I-am lăsat pe cei pe care i-am oprit de la furat să vorbească despre noi. E drept şi că avem un stil mai puţin predispus la cotcodăceală", a mai scris Cristian Ghinea.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.