Economic

Firmele care au fraudat statul nu vor mai putea participa la licitaţii

Ziarul de Vrancea
20 aug 2016 993 vizualizări
Guvernul intenţionează să creeze o listă neagră cu societăţile care au adus prejudicii fondurilor publice u anunţul a fost făcut ieri de către ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a declarat ieri, la Digi 24, că în Guvern se analizează posibilitatea introducerii unei "liste negre" a firmelor care au prejudiciat statul şi care nu ar mai avea dreptul să participe la licitaţii publice, însă a precizat că măsura ar putea fi contestată, deşi legea o permite. "Am avut o discuţie cu preşedintele Agenţiei de Achiziţii Publice. Cred că soluţia la care trebuie să recurgem este să facem aceste <> cu firme care au fraudat statul şi care nu ar mai trebui să fie primite la licitaţii, doar că din punct de vedere juridic este contestabil", a spus ministrul. Ghinea a explicat că ar putea apărea contestaţii din două direcţii: de la Consiliul Concurenţei, care ar putea decide că măsura este neconcurenţială, şi din instanţă. Tocmai de aceea, a prezentat această idee la nivelul Guvernului, unde se fac acum analize. "Este o situaţie atat de gravă încat să recurgem la aceste măsuri care sunt, într-adevăr, extraordinareţ Răspunsul meu este da. (...) Am avut o discuţie la nivel de Guvern şi a urmat să fie analizate soluţiile tehnice şi juridice", a adăugat Ghinea.

Rată de absorbţie de 80%

Ghinea, a mai declarat că de la 1 noiembrie 2015 şi pană în august rata de absorbţie a fondurilor europene a crescut cu 20%, precizand că se aşteaptă ca în martie 2017 exerciţiul fianciar pentru perioada 2007-2013 să fie încheiat cu o rată de 80%. ”Au intrat în ţară de cand Dacian Cioloş este prim-ministru 3 miliarde de euro. Bani intraţi efectiv în ţară, absorbţie pe exerciţiul 2007-2013. Am ridicat rata de absorbţie cu 20%. 2,9 miliarde era la 31 iulie. 20% absorbţie salt de la 1 noiembrie pană la 8 august anul acesta. Adică Ponta l-a lăsat la 58%, noi l-am dus încă 20% în plus”, a spus Ghinea, la Digi24. El a mai spus că estimează ca la finalul acestui ani în Romania să fie cheltuiţi 3,4 miliarde de euro din fonduri europene. ”Probabil că vor fi 3,4 miliarde (n.r. - euro) estimăm. Dar finalul lui 2016 nu este atat de importat cat e martie 2017. În martie 2017 este data la care ar trebuie să închidem programele operaţionale 2007-2013. Scenariul pe care lucrăm acum e o rată de absorbţie de 80%. Deci să închidem pe 80% rata de absorbţie. Se poate face dacă păstrăm ritmul în care să emitem facturi la Comisia Europeană. Asta e pe închidere”, a mai spus ministrul Fondurilor Europene. Ghinea a explicat că în acest moment ne aflăm între două exerciţii financiare, adică 2007-2013 şi 2014-2020. ”Pentru exerciţiul nou e important şi proiecte lansăm şi de asta vă spun: sunt 13 miliarde lansate per total, dintre care 7 (n.r. - miliarde euro) de cand am venit eu. Altele mau fost lansate de doamna Aura Răducu, altele de Marius Nica, fostul ministru. Eu am reuşit sp lansez şapte miliarde din 13”, a mai spus Ghinea.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.