Economic

Pagube de 100.000 de euro şi 100 de turişti înşelaţi

Ziarul de Vrancea
19 aug 2016 837 vizualizări
Acesta este bilanţul ecrocheriei Genius Travel u datele au fost făcute publice de Alin Burcea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism

Pagubele create de agenţia de turism Genius Travel, care şi-a anunţat clienţii prin email că un vor mai putea pleca în vacanţele pe care deja le-au plătit, pentru că firma va intra în insolvenţă, se ridică la 100.000 euro, fiind vorba de circa 100 de turişti afectaţi, a declarat pentru News.ro preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea. “Din cate ştim, este vorba de 100 de turişti. Aceştia pot cere chiar ei intrarea în insolvenţă a Genius Travel”, a declarat Alin Burcea, pentru News.ro. Agenţia Genius Travel a fost exclusă din patronatul Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), ca urmare a prejudiciilor create. Burcea afirmă totodată că toate agenţiile membre ale patronatului şi-au plătit cotizaţia, altfel ar fi fost deja excluse din ANAT. Şeful ANAT mai spune că proiectul privind fondul privat de garantare, creat pentru ca turiştii care şi-au cumpărat vacanţe să poată fi despăgubiţi, în situaţia în care agenţia de turism a intrat în insolvenţă sau faliment, va fi gata în luna septembrie, iar ulterior va fi înaintat ministrului Economiei, Costin Borc, care îl va propune în Guvern. Asociaţia a angajat în acest scop un expert, Peter Barta, care lucrează la proiectul de act normativ. “În septembrie proiectul privind fondul de garantare va fi gata, lucrăm la el de vreo şase luni, împreună cu Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT). Am discutat şi la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), este de acord cu proiectul, ne-au oferit consultanţă. ANT îl înaintează vicepremierului Costin Borc, care la randul său îl va propune în Guvern”, a precizat Burcea. Preşedintele ANAT spune că, în cel mai fericit scenariu, proiectul ar putea fi aprobat pană la sfarşitul acestui an şi să fie operaţional din anul 2017. Decizia înfiinţării acestui fond a fost luată deoarece firmele de asigurare nu sunt interesate să acopere riscul de insolvenţă pentru companiile de turism. Asiguratorii au fost reticenţi după ce, din 2009, din cauza crizei, mai multe agenţii de turism au intrat în insolvenţă sau în faliment. Astfel, în ultimii ani, au dispărut peste 300 de agenţii de turism mici, dar şi caţiva touroperatori mari. De exemplu, prin acest fond privat de garantare fiecare agenţie ar trebui să plătească o singură dată în jur de 3.000 de euro, în primul an. De la 1.500 de agenţii se vor strange astfel circa 4,5 milioane de euro. Însă apoi va trebui plătită şi o altă sumă anual. Reprezentanţii ANAT au ajuns la ideea de 500.000 euro garantare, pe care să-i dea fondul şi care ar acoperi eventuala pagubă pe care ar putea să o facă o agenţie care ar intra în insolvenţă. Suma secundară va fi plătită după criteriile bonităţii firmei. Dacă firma este pe pierdere, atunci va plăti mai mult.

Transportatorii anunţă că vor circula cu 30 km/h în semn de protest

Transportatorii vor intra în grevă japoneză în semn de protest faţă de nivelul ridicat al tarifelor la asigurările obligatorii RCA şi vor circula zilnic o oră cu o viteză redusă la 30 km/h, oriunde s-ar afla în Romania, pană cand preţul poliţelor se va reduce la maxim 4.907 lei pe an pentru camioane, de la 22.000 de lei în prezent, a anunţat vineri Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR). Transportatorii au anunţat miercuri că au depus deja cererea oficială pentru a organiza un protest la nivel naţional pe 15 septembrie, la care ar putea participa 40.000 de autovehicule. Protestul va fi organizat de UNTRR, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din Romania (COTAR), Asociaţia Romană pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI), Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002), Federaţia Operatorilor Romani de Transport (FORT) şi Asociaţia Operatorilor de Transport Rutier Apulum. Transportatorii au luat această decizie după eşecul înregistrat în negocierile purtate cu guvernul şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), referitoare la scăderea tarifelor RCA. "UNTRR atrage atenţia Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei Romaniei că transportatorii rutieri s-au săturat de lipsa de măsuri a autorităţilor faţă de criza din piaţa RCA, după ce tarifele pentru camioane la clasa B0 s-au dublat, ajungand la peste 22.000 de lei pe an", precizează organizaţia. Transportatorii cer reducerea primelor RCA la valorile maximale cuprinse în raportul întocmit anul acesta, pentru perioada 2013-2015, de către compania de consultanţă Milliman, la cererea ASF. Asociaţiile au calculat că, la o daună medie de 11.038 lei pentru un camion cu masa de peste 16 tone şi o frecvenţă a daunei de 18,22%, pima medie ar trebui să fie de 4.907 lei, nu peste 22.000 de lei, cat este în prezent. Transportatorii care participă la greva japoneză sunt rugaţi să-şi pună în parbrizul autovehiculelor o pancartă cu mesajul ”Protest RCA - Merg o oră pe zi cu 30 km/h - Vreau să trăiesc”. UNTRR consideră că firmele de asigurare nu sunt, de fapt, interesate de reducerea riscurilor, ci vor doar să pună pe spatele transportatorilor rutieri costuri de administrare extrem de mari, stabilindu-şi tarifele fără a lua în calcul riscurile şi sustenabilitatea.

BCR face un anunţ important pentru toţi clienţii

Banca Comercială Romană (BCR) opreşte temporar sistemul informatic vineri noaptea, în intervalul orar 23:00-05:00, şi duminică, de la ora 7:00 la 14:00, astfel că serviciile de internet banking, mobile banking şi phone banking nu vor putea fi utilizate, a anunţat instituţia de credit. Totodată, clienţii nu vor putea folosi în intervalele menţionate nici maşinile multifuncţionale sau ghişeele automate. “Aceasta oprire se datoreaza derularii unor procese specifice ce privesc actualizări ale sistemului informatic BCR în vederea creşterii calităţii serviciilor oferite”, precizează banca. În schimb, nu vor fi afectate bancomatele, terminalele de plată la comercianţi şi automatele de schimb valutar. BCR recomandă clienţilor să-şi programeze din timp toate operaţiunile bancare pe care trebuie să le efectueze în această perioadă. Cea mai mare bancă pe plan local în funcţie de active are o reţea de circa 2.000 de bancomate şi 13.500 de terminale pentru plata cu cardul la comercianţi.

Tarom a avut pierderi de 28,6 milioane lei în primele şase luni

Transportatorul aerian de stat Tarom a raportat pentru primul semestru pierderi de 28,6 milioane lei (peste 6 milioane euro), de opt ori mai mari faţă de nivelul prevăzut în bugetul de venituri si cheltuieli, din cauza anulării sau întarzierii unor curse, care au generat penalităţi neplănuite şi reducerea veniturilor, dar şi pe fondul performanţei slabe a conducerii executive din primele trei luni ale anului, a anunţat compania. Bugetul de venituri şi cheltuieli prevedea, pentru prima jumătate a acestui an, o pierdere de 3,4 milioane lei. Bugetul de venituri şi cheltuieli al operatorului a inclus o pierdere de 3,4 milioane de lei pentru prima jumătate a anului, dar numai în primul trimestru compania a înregistrat un rezultat negativ de 49,9 milioane de lei, care a fost însă diminuat pe parcursul următoarelor trei luni. Oficialii companiei subliniază că, în domeniul aviatic, primul trimestru al anului este cel mai slab şi că, în această perioadă, companiile aeriene inregistreaza cele mai reduse venituri. Compania a consemnat pierderi neprevăzute, generate în special de problemele tehnice care au condus la anularea sau întarzierea anumitor curse, determinand astfel plata unor penalităţi neplanuite şi reducerea veniturilor. Tarom acuză totodată fosta conducere executivă din perioada ianuarie - martie 2016 de “performanţă slabă”, care ar fi avut “un impact negativ asupra rezultatelor financiare”. “De altfel, acesta a fost şi unul din motivele pentru care, în martie, consiliul de administraţie a decis să facă schimbări în echipa de management”, precizează transportatorul aerian. În prezent, noua echipă de conducere a Tarom şi consiliul de administraţie au demarat procedurile necesare pentru modernizare flotei, eficientizarea operaţiunilor, îmbunătăţirea serviciilor, deschiderea de noi rute şi conturarea unei noi strategii de marketing care să atragă mai mulţi pasageri, precizează reprezentanţii Tarom.

Android creşte la 86% din piaţă

Deşi ritmul de creştere a smartphone-urilor a scăzut considerabil, ceea ce mai este de crescut se duce către Android în al doilea trimestru al anului. Q2 2016 a adus o creştere de 4 procente de la an la an pentru Android, conform Gartner. Sistemul de operare al celor de la Google a crescut de la 82,2% în aceeaşi perioadă a anului trecut, la 86,2%. În principal, Android profită de faptul că singurele surse de creştere pentru smartphone-uri sunt pieţele emergente, acolo unde oferta de smartphone-uri ieftine cu Android are caştig de cauză. Android caştigă şi în ceea ce priveşte varfurile de gamă, acolo unde device-uri precum Galaxy S7 al celor de la Samsung contribuie la creşterea performanţei Android-ului pe zona premium. Dar nu numai Samsung pune umărul în lupta cu Apple. Producători precum Huawei, care vand flagship-uri la preţuri mai accesibile, au şi ei un cuvant din ce în ce mai greu de spus. Samsung şi-a întărit dominaţia în al doilea trimestru al anului, ajungand la 22,3% din piaţa smartphone-urilor. Coreenii sunt secundaţi de Huawei, ajuns la 8,9% şi detaşat deja în cursa de urmărire a celor de la Samsung.













































        






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.