Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Germania acumulează surplusuri comerciale uriaşe

Ziarul de Vrancea
16 aug 2016 710 vizualizări
Germania, unul dintre cei mai exportatori din lume, a beneficiat de mare parte din avantajele aduse de intrarea în Uniunea Economică şi Monetară Europeană, în 1999, prin reducerea riscurilor comerciale, dar este expusă în schimb la riscuri valutare pe măsură, relatează MarketWatch.

După aproape două decenii, Germania mai mult ca oricand este campioană la exporturi, fiind probabil ca în acest an să înregistreze cel mai mare surplus comercial din lume, de 324 de miliarde de dolari, faţă de 314 miliarde de dolari în China, fiind posibil să atingă un excedent de cont curent record de 9,2% din PIB, conform datelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Totuşi, ca rezultat al dezechilibrelor mari din Uniunea monetară Europeană (EMU), simbolizate de aceste surplusuri, Germania este departe de a fi protejată de riscurile valutare. Bundesbank, banca centrală a Germaniei, este cel mai puternic indicator al acestei schimbări. Instituţia a fost un model pentru Banca Centrală Europeană (BCE), dar în prezent se confruntă, în bilaţul propriu, cu o serie de riscuri pentru stabilitatea monetară pe care părinţii euro le-ar fi considerat în anii 1980 şi 1990 ca imposibil de contracarat.


Start la fondurile nerambursabile de pană la 120 000 de lei

Banii pentru startul în afaceri al tinerilor din Romania vin printr-un program al Ministerului Economiei, care a deschis astăzi o linie de finanţare de 17 de milioane de lei. Cererile de finanţare se fac online, în perioada 16 – 30 august, pe site-ul Direcţiei Politici Antreprenoriale. Tinerii care vor să îşi depună planul de afaceri pentru a accesa fonduri nerambursabile prin programul Start 2016, destinat firmelor nou-înfiinţate, îşi pot depune proiectele online, timp de 10 zile. Ei trebuie să se asigure că obţin un punctaj cat mai mare, pentru a fi printre cei circa 144 de beneficiari ai programului gestionat de Direcţia Politici Antreprenoriale din subordinea Ministerului Economiei, care are un buget total de 17 milioane de lei. În premiera, programul va include anul acesta şi o componentă de creditare. Guvernul a demarat deja procesul de selectare a băncii partenere care va acorda împrumuturi antreprenorilor, pentru acoperirea părţii de cofinanţare şi pentru cheltuielile anticipate care ulterior vor fi decontate de stat în cadrul programului. Cele mai avantajate domenii sunt cele de producţie şi IT, adică domeniile în care Romania doreşte să fie competitivă şi care sunt sprijinite cu punctajul cel mai mare. Are mari şanse să acceseze bani europeni o firmă care investeşte în mijloace fixe peste 60% din valoarea cheltuielilor pentru care cere banii de la stat, angajează cel puţin patru salariaţi, din care  doi absolvenţi sau şomeri începand cu anul 2014, iar valoarea proiectului sau de investiţii este mai mare de 175.000 lei, fără TVA. Programul Start dă posibilitatea tinerilor antreprenori, care respectă anumite criterii, să acceseze 90% din banii necesari lansării unei afaceri, în limita a 120 000 de lei. Ei trebuie să vină şi cu o contribuţie proprie, de 10% din suma totală. După ce va fi evaluat de o comisie, planul de afaceri trebuie să obţină cel puţin jumătate din totalul de 100 de puncte pentru a fi eligibil. Proiectele pot fi încărcate online pană pe 30 august, ora 20.

Profitul Transgaz a scăzut cu 12%

Transportatorul naţional de gaze Transgaz (simbol bursier TGN) a raportat, în primul semestru al acestui an, un profit net de 281,7 milioane lei (aproximativ 63 milioane euro), cu 12% mai mic faţă de cel din prima parte a anului trecut, în timp ce cifra de afaceri a scăzut uşor, la 814,5 milioane lei (181 milioane euro), potrivit rezultatelor financiare raportate marţi de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Compania a realizat numai 5% din investiţiile planificate pentru întregul an, pentru că nu a obţinut la timp autorizaţiile necesare lucrărilor. Pentru comparaţie, Transgaz a avut în primul semestru din 2015 un profit net de 321,5 milioane lei şi o cifră de afaceri de 820,3 milioane lei. În ceea ce priveşte programul de investiţii, valoarea fondurilor pentru acest an, aprobată în bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2016, este de aproape 722 milioane lei, din care au fost cheltuiţi doar  5%, adică 37,7 milioane lei. Suma include şi 5,3 milioane lei care reprezintă lucrările de racordare la Sistemul Naţional de Transport a noilor consumatori. „Cauzele îndeplinirii programului investiţional în proporţie de doar 5,23% constau în principal, în probleme de natură juridică privind accesul în teren, autorizaţii neobţinute în timp util, schimbarea de către ANRMAP a procedurilor de validare a licitaţiilor”, se arată în raport. Transgaz deţine statutul de monopol în transportul gazelor naturale din Romania şi vehiculează circa 90% din totalul gazelor naturale consumate. Din totalul veniturilor realizate în primul semestru din acest an, circa 18% sunt în valută, fiind realizate din activitatea de transport internaţional al gazelor naturale, arată raportul. La 30 iunie 2016, soldul disponibilităţilor în conturi bancare ale societăţii era de 963 milioane lei, din care 10,24% reprezentau disponibilităţi denominate în valută, majoritatea în euro. Cantitatea de gaze naturale transportată prin conductele Transgaz în prima parte a anului a fost de 5,87 miliarde metri cubi, cu 0,55 miliarde mc mai mică decat cantitatea programată.

Protest al transportatorilor: zeci de TIR-uri au mers cu viteză redusă

Cateva zeci de transportatori au circulat cu viteză redusă şi au claxonat, ieri, pe drumul naţional 1, între Sebeş şi Alba Iulia, în semn de protest faţă de valoarea ridicată a poliţelor RCA. Unii dintre transportatori au pornit dinspre Alba Iulia, iar ceilalţi din zona Sebeş şi au parcurs distanţa de caţiva kilometri cu viteză redusă şi claxonand, pe ambele sensuri ale drumului naţional 1 formandu-se cozi de maşini. Pe parbrizul autovehiculelor, transportatorii au afişat mesaje precum ”Protestez RCA”, acţiunea fiind organizată în semn de protest faţă de preţurile ridicate ale poliţelor RCA pentru maşinile de transport. Secretarul general al Asociaţiei Transportatorilor ”Apulum” Sebeş – Alba Iulia, Mircea Matei, a declarat, marţi, că protestul a fost declanşat după ce negocierile purtate de către reprezentanţii transportatorilor cu Guvernul şi Autoritatea de Supraveghere Financiară au eşuat şi nu s-a ajuns la un consens privind valoarea poliţelor RCA. Mircea Matei a spus că transportatorii sunt nemulţumiţi de preţurile ”exorbitante” ale poliţelor RCA pentru maşinile de transport, iar din 15 septembrie sunt pregătiţi să declanşeze un amplu protest la nivel naţional şi apoi să nu mai realizeze nici un transport de marfă. Din cauza protestului transportatorilor, circulaţia între Sebeş şi Alba Iulia s-a desfăşurat, marţi, cu dificultate timp de aproape două ore. Reprezentanţii transportatorilor din Romania au anunţat că, începand de marţi, timp de o lună, la fiecare început de săptămană între orele 10,00 – 12,00, maşinile de transport vor circula cu viteză redusă pe cele mai importante şosele de tranzit în semn de protest, fără a bloca complet circulaţia. La jumătatea lunii septembrie, transportatorii vor să organizeze un protest la nivel naţional.

Managerii de fonduri asiatici ţintesc averile musulmanilor

Managerii de fonduri asiatici ţintesc averile de 11.500 de miliarde de dolari ale musulmanilor, instituţiilor şi guvernelor acestora, iar concurenţa pentru administrarea lor se intensifică, relatează Bloomberg. Diviziile de administrare a activelor ale RHB Bank din Malaysia şi PT Bank Mandiri din Indonezia intenţionează să înfiinţeze noi fonduri islamice, într-o industrie care a atras în ultimii ani manageri de fonduri de la BNP Paribas la Schroder Investment Management. În timp ce cererea pentru investiţii care respectă Coranul este în creştere, averi cumulate de aproximativ 9.500 de miliarde de dolari se află în afara industriei financiare şaria, a estimat în februarie Malaysia International Islamic Financial Centre. ”Va fi o creştere, investitorii căutand în continuare profituri constante şi sustenabile, dar nu anticipăm un impuls puternic. Avand în vedere că Asia reuneşte două treimi dintre musulmani, ţările asiatice sunt cele mai  bine poziţionate să profite de acest lucru”, a declarat Raj Mohamad, director general la firma de consultanţă Five Pillars din Singapore.














































       





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.