Economic

Romanii au cheltuit peste jumătate de miliard de euro pe produse electro-IT

Ziarul de Vrancea
16 aug 2016 606 vizualizări
Pe lista de cumpărături au fost mai ales smartphone-urile cu diagonale mari, între 5 şi 5,6 inchi, dar şi electrocasnicele mari şi electronicele

Au, n-au bani, romanii cumpără mai ales telefoane inteligente, televizoare, sisteme audio deştepte sau electrocasnice, pe care au cheluit 529 milioane de euro în al doilea trimestru al acestui an, potrivit studiului de piaţă GfK Temax. Pe lista de cumpărături au fost mai ales smartphone-urile cu diagonale mari, între 5 şi 5,6 inchi, dar şi electrocasnicele mari şi electronicele. Şi dacă ai un astfel de telefon în buzunar ce rost mai are să-ţi cumperi alt aparat foto? Aşa că vanzările de camere compacte au continuat să scadă în aceeaşi perioadă. Piaţa foto a înregistrat o valoare de 5 milioane de euro, cu o scădere de 18% faţă de primul trimestru din 2016. Cu vanzări totale de 176 de milioane de euro, în al doilea trimestru al acestui an, telecomunicaţiile răman cel mai mare sector de pe piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată şi asta datorită vanzărilor de smartphone-uri, care sunt dotate şi cu camere foto performante. Şi accesoriile pentru telefoane mobile, în mod specific căştile, au raportat o creştere a vanzărilor de aproape 28% comparativ cu primele trei luni din 2016. Telefoanele mobile şi phablet-urile au scăzut. De asemenea, piaţa de electronice a însumat 87 de milioane de euro în perioada menţiontă, în reştere de peste 30% faţă de acelaşi trimestru al lui 2015. Cea mai mare categorie a sectorului – televizoarele cu ecran plat – a crescut cu aproape 34%, înregistrand vanzări de 76 de milioane de euro. Boxele portabile au avut o performanţă bună, în timp ce DVD playerele şi sistemele de navigaţie au continuat să scadă. Dar romanii ţin şi la confortul casei – vanzările de electrocasnice mari, în special cele incorporabile au avut o creştere de 31% în al doilea trimestru al 2016, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pană la o valoare de 125 milioane de euro. Toate categoriile au înregistrat rate de creştere de două cifre, însă cele mai mari au fost pentru frigidere. La capitolul electrocasnice mici, cel mai bine vandute au fost aspiratoarele fără sac şi cele verticale, de mană, tip robot, da şi cele cu spălare. Aparatele de epilat, dar şi cele de îngrijire a părului au avut cele mai mari creşteri din cadrul sectorului. Vanzările de electrocasnice mici au însumat 36 de milioane de euro, în creştere cu 23% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Piaţa a crescut şi în ceea ce priveşte imprimantele, multifuncţionalele şi consumabilele. Au crescut atat vanzările de tonere, cat şi cele de cartuşe cu cerneală, mai arată datele GfK Temax. În schimb, cererea pentru tablete şi laptopuri a continuat să scadă. După un sfarşit de an cu o performanţă bună, atat desktop-urile cat şi calculatoare portabile au pierdut teren. În schimb, s-au vandut mai bine camerele web, mouse-urile şi tastaturile. Piaţa IT a scăzut în cel de-al doilea trimestru al anului cu aproape 14%, pană la 85 de milioane de euro.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.