Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Oltchim a raportat un profit net de 18,5 milioane lei

Ziarul de Vrancea
12 aug 2016 616 vizualizări
Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea (simbol bursier OLT), aflat în insolvenţă din 2013, a realizat un profit net de 18,5 milioane lei (4,1 milioane euro) în primul semestru al acestui an şi vanzări nete mai mari cu aproape 4%, în sumă de 378,13 milioane lei (84 milioane euro), potrivit raportului semestrial transmis ieri de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Oltchim raportase la jumătatea anului trecut un profit net, contabil, de 2,31 miliarde lei (518 milioane euro), după anularea unor datorii de 2,35 miliarde lei în baza planului de reorganizare, din activitatea curentă combinatul chimic avand în primul semestru din 2015 pierderi în scădere la 9,12 milioane lei. “Profitul de anul trecut era un profit financiar, provenit din tăierea datoriilor, nu era un profit fiscal. Anul acesta avem un profit curat. Este un enorm succes pe care îl înregistrăm de la reorganizare”, a declarat vineri pentru News.ro avocatul Gheorghe Piperea, unul din administratorii judiciari ai Oltchim. În primul semestru al anului trecut, Oltchim a raportat vanzări nete de 364,6 milioane lei. “Rezultatele înregistrate în semestrul I 2016 de către Oltchim SA demonstrează faptul că măsurile avute în vedere prin planul de reorganizare pentru eficientizarea societătii, aprobat de creditori, au fost implementate cu succes. Recaştigarea pieţelor de desfacere cu preponderenţă externe, retehnologizările efectuate la principalele instalaţii tehnologice, coroborate cu reducerea personalului excedentar au contribuit la obţinerea acestor rezultate”, se arată în raportul companiei. La 30 iunie 2016, Oltchim SA înregistra datorii totale în suma de 1,35 miliarde lei, din care 1,052 miliarde lei sunt datorii înregistrate în conformitate cu planul de reorganizare, iar 231 milioane lei sunt datorii nete acumulate după intrarea în insolvenţă. “În totalul datoriilor acumulate în insolvenţă este cuprins şi impozitul pe profit aferent lui 2015 în sumă de 35 milioane lei calculat pentru veniturile din anularea datoriilor. Conform planului de reorganizare, acesta se achită în termen de cinci zile de la încasarea preţului de vanzare al participaţiilor Oltchim la Oltchim SPV”, se mai precizează în raport.

Datoria externă a Romaniei a scăzut cu 1,78 miliarde euro

Datoria externă a Romaniei, care include atat împrumuturile statului din străinătate, cat şi datoriile entităţilor private, a scăzut în primul semestru cu aproape 1,78 miliarde euro, la 88,26 miliarde euro, însă nivelul a urcat uşor faţă de sfarşitul lunii mai, cand se situa a 88,02 miliarde euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a Romaniei. La finalul anului trecut, datoria externă totală a Romaniei a fost de 90,03 miliarde euro. Din totalul datoriilor înregistrate de Romania faţă de entităţi din străinătate la 30 iunie, datoriile pe termen lung reprezentau 68,9 miliarde euro (78,1% din total datorie externă), în scădere cu 1,8 miliarde euro faţă de finalul anului trecut (-2,5%), iar datoriile pe termen scurt însumau 19,35 miliarde euro, în urcare uşoară, cu 23 milioane euro. Din datoria pe termen lung, suma de 31,32 miliarde euro reprezenta datorie publică, în scădere cu 208 milioane euro. Totodată, datoria negarantată public, în special a băncilor şi firmelor către finanţatori din străinătate, însuma 36,35 miliarde euro, în scădere cu 1,25 miliarde euro. Datoria autorităţii monetare, care reprezintă alocările de drepturi speciale de tragere (DST) de către Fondul Monetar Internaţional (FMI), considerată datorie a BNR faţă de FMI, s-a redus cu 137 milioane euro, la 1,24 miliarde euro.  La finalul lunii mai, datoria totală externă ajunsese la un nivel minim din august 2010, cand s-a situate la 87,8 miliarde euro. De atunci, datoria a crescut puternic pană în martie 2013, cand s-a înregistrat nivelul maxim istoric al datoriei externe a Romaniei, de 101,1 miliarde de euro. Ulterior, datoria externă a Romaniei a reintrat pe o pantă descendentă şi a scăzut cu circa 13 miliarde de euro în ultimii trei ani, potrivit datelor publicate de BNR. Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 30,5% în primul semestru, comparativ cu 35% anul trecut. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri şi servicii a fost 6,3 luni la 30 iunie 2016, comparativ cu 6,4 luni la 31 decembrie 2015. Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 30 iunie 2016 a fost de 101,3%, în creştere de la 99,5% la finele anului trecut.

Investiţiile străine directe în Romania au crescut cu 23%

Investiţiile străine directe au totalizat în primul semestru 2,036 miliarde euro, în creştere cu 22,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, firmele cu capital străin atrăgand fonduri de 475 milioane euro de la companiile-mamă, dar şi datorită infuziilor de capital şi profitului reinvestit, mai ales în luna iunie, care a cumulat investiţii de 919 milioane de lei, cel mai bun nivel din an, potrivit datelor publicate luni de Banca Naţională a Romaniei (BNR). În primele şase luni ale anului trecut, investiţiile străine au fost de 1,66 miliarde euro. "Investiţiile directe ale nerezidenţilor în Romania au însumat 2.036 milioane euro, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 1.561 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 475 milioane euro", a precizat Banca Naţională. În cursul acestui an, pană în luna mai au fost atrase investiţii de 1,117 miliarde euro, astfel că luna iunie a înregistrat un record, cu un nivel de 919 milioane euro, fiind de două ori şi jumătate mai mare decat cel din iunie 2015, potrivit calculelor News.ro. Potrivit seriilor lunare publicate de banca centrală, investiţiile străine au fost de 100,5 milioane euro în ianuarie, de 219,2 milioane euro în februarie, 534,6 milioane euro în martie, 32,4 milioane euro în aprilie şi de circa 230 milioane euro în luna mai. Anul trecut, investiţiile străine directe în Romania au crescut cu 25%, pană la puţin peste 3 miliarde de euro, de la 2,42 miliarde de euro în 2014. Investiţiile străine directe sunt considerate cele mai benefice investiţii realizate de companii străine într-o economie, deoarece sunt realizate pe termen lung şi au, de obicei, efecte pozitive asupra economiei ş salariilor.

Transportatorii anunţă protest la nivel naţional

Transportatorii vor să oprească total activitatea, la nivel naţional, în perioada 14-15 septembrie, din cauza nemulţumirilor legate de creşterea subtanţială a tarifelor RCA în ultimul an, potrivit unui comunicat publicat vineri de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din Romania (COTAR). După aproape un an de negocieri cu reprezentanţi ai guvernului şi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), pe fondul creşterii tarifelor RCA şi de cinci ori în unele cazuri, nemulţumirile transportatorilor au crescut în contextul în care părţile implicate nu au reuşit să ajungă la un compromis. Transportatorii cheamă toţi participanţii la trafic să participe la un protest naţional în perioada 14-15 septembrie, prin oprirea totală a activităţii, fiind invitaţi la această formă de protest inclusiv cetăţenii persoane fizice cu autoturisme propietate personală, care sunt nemultumiţi de valoarea RCA. În Bucuresti, posesorii de automobile, care vor trece, zilnic, prin faţa clădirii guvernului şi a ASF, între orele 9-17, sunt sfătuiţi să claxoneze în semn de protest.

Cel mai avut chinez a devenit şi mai bogat
 
Averea lui Jack Ma, fondatorul grupului de comerţ online Alibaba şi cel mai bogat om din Asia, a crescut la 34 de miliarde de dolari, după veniturile şi profitul peste aşteptări raportate de retailer, care au urcat cu 5% acţiunile acestuia, transmite Bloomberg. Potrivit indicelui miliardarilor calculat de Bloomberg, averea lui Jack Ma a crescut cu 749 milioane de dolari şi este cu 1,2 miliarde de dolari mai mare decat cea a lui Wang Jianlin, fondatorul Dalian Wanda Group. Alibaba a înregistrat în trimestrul încheiat în iunie cea mai mare creştere a veniturilor de la listarea sa la bursă, la sfarşitul lui 2014, iar acţiunile grupului au atins cel mai ridicat nivel din peste un an. Grupul nu a oferit detalii despre o investigaţie a Comisiei americane pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) referitoare la practicile sale de contabilitate, care sunt criticate de mult timp. Alibaba a mai informat că pentru prima oară a obţinut mai mulţi bani din cumpărăturile de pe dispozitive mobile, decat de pe PC-uri.












































       




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.