Economic

Syngenta: Agricultura intensivă este un pericol pentru Romania

Ziarul de Vrancea
8 aug 2016 904 vizualizări
Specialiştii avertizează că există un foarte mare pericol de deşertificare

POZA: M:ă04_economicădanut.constantinăPOZEălocuinta dare in plata.jpg
Agricultura romanească a devenit în ultimii ani tot mai intensivă, pe fondul creşterii numărului firmelor care activează în domeniu şi a suprafeţelor exploatate, însă folosirea tehnologiilor care solicită la maxim potenţialul pămantului ar putea afecta semnificativ suprafaţa agricolă fertilă, existand un foarte mare pericol de deşertificare, susţin reprezentanţii companiei elveţiene Syngenta, unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de seminţe şi produse pentru protecţia culturilor. Agricultura intensivă presupune exploatarea la potenţial maxim a fiecărui hectar, pentru a obţine o producţie cat mai mare. „Agricultura romanescă va înregistra, în acest an, o producţie record, însă pericolul exploatării intensive şi nesustenabile a terenurilor riscă să amaneteze viitorul agroalimentar al ţării”, susţin reprezentanţii Syngenta Romania, într-o analiză privind evoluţia agriculturii romaneşti. De asemenea, datele Comitetului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) arată că o treime din teritoriul Romaniei, adică aîn jur de 7 milioane de hectare, şi 40% din suprafaţa agricolă se află în zone cu risc de deşertificare. În plus, spre deosebire de ţări precum Germania sau Franţa, cantitatea de produse pentru protecţia plantelor folosite de către agricultorii romani este de 3-4 mai mică, conform surselor citate de către Syngenta. „Agricultura care exploatează resursele naturale peste limite poate avea însă, în timp, efecte dăunătoare pentru calitatea mediului. Un simplu exemplu îl constituie lucrările necorespunzătoare ale solului, care pot duce la reducerea fertilităţii solului, la eroziune şi limitarea surselor de apă”, a declarat directorul de comunicare şi relaţii publice al Syngenta Romania şi Republica Moldova, Andrei Măruţescu. Dezvoltarea spectaculoasă a afacerilor din sectorul agricol, din ultimii ani, a adus multe beneficii economice Romaniei dar, pe termen lung, poate pune în pericol echilibrul dintre ecosisteme şi agricultură, susţine Syngenta. Practicarea unei agriculturi intensive folosind tehnologii adaptate tipului de sol aduce beneficii calităţii acestuia, prin reducerea gradului de compactare, creşterea conţinutului solului în materie organică, fertilitate şi, cel mai important, reduce fenomenul de eroziune. „Un alt exemplu se referă la poluarea neintenţionată a cursurilor de apă. Atunci cand folosim produse pentru protecţia plantelor, este important să ne asigurăm că luăm toate măsurile pentru a proteja mediul inconjurător”, a afirmat Măruţescu. Syngenta Romania apreciază că evoluţia cifrei de afaceri din sectorul agricol demonstrează că Romania are un potenţial semnificativ, iar viitorul arată excelent pentru acest sector de activitate. Totuşi, Romania are nevoie de tehnologii şi soluţii moderne pentru combaterea dăunătorilor, bolilor şi buruienilor, mai ales în contextul în care presiunea factorilor climatici asupra ecosistemelor agricole este tot mai mare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.