Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Benzinăriile intră în concurenţă cu supermarketurile

Ziarul de Vrancea
7 aug 2016 787 vizualizări
Benzinăriile intră în concurenţă cu supermarketurile şi vor să vandă cat mai mult pe langă carburanţi, astfel că produsele non-fuel caştigă teren în staţiile "Fresh corner", cu vanzări în creştere, chiar de peste două ori mai mari în cazul cafelei, au declarat pentru News.ro reprezentanţii MOL Romania, estimand că aceste produse vor urca semnificativ încasările în următorii ani, "cu un ritm de peste două cifre"

"Ne aşteptăm la rezultate şi mai bune pe viitor. Grupul MOL estimează că vanzările non-fuel în benzinării vor creşte semnificativ în următorii ani, cu un ritm de peste două cifre. În prezent, ponderea vanzărilor de produse, altele decat carburanţii, în vanzările medii pe staţie, este de asemenea exprimată cu două cifre", au afirmat reprezentanţii companiei pentru News.ro. De altfel, noul concept de retail "Fresh corner" urmează să fie extins. În prezent, MOL are opt staţii de tip "Fresh corner" în Romania şi intenţionează să implementeze conceptul în alte 40 de staţii pe plan local. Compania are totodată în plan să îşi extindă reţeaua de benzinării din Romania. "Vom continua să implementăm strategia noastră de creştere pe termen mediu şi lung în Romania, atat prin extindere organică, cat şi prin eventuale achiziţii. Atunci cand vor apărea oportunităţi de achiziţie le vom analiza cu atenţie, din perspectiva criteriilor de investiţii ale Grupului MOL", precizează oficialii companiei petroliere. Pentru acest an, MOL vrea să deschidă în total peste 10 staţii de carburant în Romania, inaugurand deja patru unităţi de la începutul anului. "MOL are o strategie de creştere pe termen mediu şi lung pe piaţa romanească, pentru că noi credem în potenţialul acestei pieţe. Pe langă achiziţiile de reţele pe care le-am făcut, ultima finalizată în luna februarie 2015, am deschis benzinării noi în fiecare an", spun oficialii companiei. Ei adaugă că MOL va continua să implementeze strategia de creştere şi "cu siguranţă" va deschide benzinării noi şi anul viitor.

Preţurile acţiunilor de pe bursa romanească sunt mici

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ar trebui să aibă o evoluţie bună pană la sfarşitul acestui an, avand în vedere preţurile mici şi evoluţia bună a economiei romaneşti, cel mai mare potenţial de creştere avandu-l în continuare marile companii din energie şi sectorul financiar, consideră specialiştii consultaţi de News.ro. Cele mai importante zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au pierdut în primele şapte luni 1 miliard de euro din valoarea de piaţă. Singurele titluri care au înregistrat creşteri au fost cele ale monopolurilor din energie. Tocmai această corecţie, apărută în condiţiile în care preţurile erau deja mici, iar Produsul Intern Brut (PIB) este aşteptat să crească cu 4% în 2016, poate crea premisele unei evoluţii bune pană la sfarşitul acestui an. Companiile care merită urmărite sunt cele din energie şi din sectorul financiar-bancar. ”Sectorul energetic are un mare potenţial. Este de urmărit evoluţia vremii, dacă va fi prea cald, va scădea consumul de petrol şi gaze, dar va creşte cel de energie electrică. şi de la sectorul financiar-bancar mă aştept la o evoluţie bună, acţiunile se tranzacţionează de mai mult timp cu un discount mare”, a declarat, pentru News.ro, şeful casei de brokeraj Vienna Investment Trust, Adrian Simionescu.


O decizie care pune în pericol mii de locuri de muncă

Liderii sindicatului „Sodistul” din Ciech Soda Romania (CSR) susţin că decizia lui Remus Borza, administratorul judiciar al CET Govora de a opri furnizarea de abur tehnologic produce un prejudiciu greu de calculat, prin neonorarea contractelor aflate în derulare, lucru care pune în pericol cateva mii de locuri de muncă din Ramnicu Valcea. „Din 3 august s-a sistat furnizarea aburului de către CET Govora catre Ciech Soda Romania, prin suspendarea aplicării contractului care avea termen pană în septembrie 2017, ceea ce produce un prejudiciu greu de calculat, prin neonorarea contractelor faţă de partenerii CSR. În urma impasului în care s-a ajuns se pune în pericol locurile de munca a catorva mii de lucrători din zona Ramnicu Valcea”, anunţă Sindicatul „Sodistul” din Ciech Soda Romania. Liderii sindicatului le cer autorităţilor locale şi centrale să sprijine reluarea negocierilor al căror eşec ar putea produce un dezechilibru economic major în zonă.

Cine este noul director al Tarom

Consiliul de Administraţie al transportatorului naţional aerian Tarom a numit un nou director general al companiei, pe Dan Iulius Plaveti, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în perioada 2010-2012, au declarat reprezentanţii companiei. Plaveti îl înlocuieşte în funcţie pe Gabriel Stoe, care fusese director interimar după demiterea lui Christian Heinzmann. Compania precizează că Plaveti, care este şi membru în Consiliul de Administraţie, preia temporar atribuţiile de director general pană la încheierea procesului de selecţie a unui director general al Tarom, care ar putea dura 4-6 luni. "Între timp, Consiliul de Administraţie doreşte să lucreze în continuare în stransă legătură cu echipa executivă şi a decis ca Dan Plaveti să preia temporar atribuţiile de Director General, începand din 5 august 2016 şi pană la încheierea procesului de selecţie. Dan Plaveti (...) are experienţă managerială în companii private si de stat şi cunoştinţe solide în domeniul aviaţiei, fiind absolvent al Facultatii de Aeronave", a anunţat operatorul aerian într-un comunicat. Noul şef interimar de la Tarom a fost anul trecut preşedintele Consiliului de Administraţie al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB). Totodată, în martie 2015 a fost numit administrator la CFR Călători. Consiliul de Administraţie al Tarom a decis la 21 martie revocarea lui Christian Heinzmann din funcţia de director general şi din cea de accountable manager al companiei şi a lui Tiberiu ţiclea din funcţia de director administrativ. Decizia a fost motivată prin neîndeplinirea unor măsuri prevăzute în contractul de mandat sau în planul de administrare al companiei, susţin acţionarii. Gabriel Stoe îşi va relua funcţia de director financiar, în care fusese numit anul trecut, în urma unei selecţii efectuate conform OUG 109 / 2011. Din martie 2016, el a preluat interimar şi atribuţiile funcţiei de director general. "O atenţie deosebită este acordată evoluţiei financiare a companiei, fapt reflectat de rezultatele financiare pentru primele şase luni din 2016, care se încadrează în bugetul aprobat pentru acest an. Prin urmare, Consiliul de Administraţie a decis ca Gabriel Stoe să îşi reia rolul de Director Financiar în cadrul Tarom, pentru a continua ameliorarea rezultatelor financiare şi atingerea obiectivelor stabilite pentru 2016", precizează operatorul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.