Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Cea mai mare bancă din ţară a raportat un profit de 636 milioane lei

Ziarul de Vrancea
5 aug 2016 649 vizualizări
Banca Comercială Romană (BCR), cea mai mare bancă din Romania după valoarea activelor, a obţinut un profit net de 636 milioane lei (141,5 milioane euro) în primul semestru din acest an, în creştere cu 5,4% faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă din 2015, în condiţiile în care rata creditelor neperformante a scăzut la 14%, de la peste 23% în urmă cu un an, potrivit datelor publicate vineri de bancă.

În primul semestru din 2015, BCR a înregistrat un profit net de 603,4 milioane lei. Activele băncii au crescut cu 2,5% în prima jumătate a acestui an, pană la 63,94 miliarde lei (14,2 miliarde euro) la finalul lunii iunie, de la 62,36 miliarde lei la 31 decembrie 2015. Banca afirmă că poziţia sa a devenit mai solidă în acest an şi că are un rol esenţial în economia romanească.  "Suntem o ancoră pentru stabilitatea financiară a economiei şi o bancă a angajamentelor pe termen lung pentru oameni, companii şi instituţii publice. Romania are nevoie de infrastructură, are nevoie să fructifice oportunităţi economice, are nevoie să răspundă provocărilor sociale", a declarat directorul general al BCR, Sergiu Manea, citat într-un comunicat al BCR.  "BCR are capitalizare substanţială, lichiditate excelentă şi o solvabilitate semnificativă pentru a sprijini aceste priorităţi ale ţării noastre", a completat Manea. În primele şase luni din acest an, BCR a înregistrat o scădere a veniturilor din dobanzi cu 7,8% faţă de perioada similară din 2015, pană la 934,7 milioane lei, pe fondul reducerii semnificative a dobanzilor la creditele în lei. Din octombrie 2012, BCR acordă împrumuturi imobiliare doar în lei pentru persoanele cu venituri în moneda naţională. Finanţările către populaţie au luat avant în acest an, pe fondul cererii mari de credite prin programul guvernamental Prima Casă. "În activitatea bancară dedicată persoanelor fizice, BCR a acordat volume noi de credite în valoare totală de 2,6 miliarde lei, înregistrandu-se vanzari solide de credite negarantate şi garantate - în special datorită faptului că programul Prima Casă a accelerat ca urmare a alocării unui plafon de garantare suplimentar, deja epuizat în prezent", a menţionat banca, în raportul financiar semestrial.

Titlurile de stat pentru populaţie au fost suprasubscrise de peste şapte ori

Ministerul Finanţelor a anunţat vineri, la bilanţul operaţiunii de subscriere, că titlurile de stat pentru populaţie au fost suprasubscrise de peste şapte ori, cererea totală ajungand la 735,3 milioane lei (echivalent cu 165 milioane euro), în condiţiile în care valoarea orientativă a ofertei a fost de 100 de milioane de lei, iar 20.185 de persoane fizice au cumpărat titluri. Emisiunea a fost suplimentată pentru a acoperi întreaga cerere. Potrivit ministerului, în cele trei săptămani de subscriere, 20.185 de persoane fizice au subscris titluri de stat, de 16 ori mai multe faţă de numărul total înregistrat la emisiunea similară de anul trecut, de 1.236 de persoane. „Este cel mai mare succes înregistrat în urma unei emisiuni de titluri de stat adresate populaţiei. Au fost circa trei subscrieri pe minut, 194 de subscrieri pe oră. Acest lucru demonstrează încrederea cetăţenilor în statul roman şi faptul că era nevoie de un astfel de instrument de economisire în piaţă”, a afirmat ministrul Finanţelor, Anca Dragu, la un eveniment organizat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), unde pot fi tranzacţionate aceste titluri începand de vineri. "Aşa cum am declarat încă de la început, întreaga cerere va fi onorată", a precizat ministrul.  Succesul ofertei a fost stimulat în primul rand de dobanda oferită de stat, de 2,15% pe an, peste dobanzile oferite în acest moment de bănci. Pentru şefii bursei, numărul mare de romani care au investit în astfel de valori mobiliare reprezintă un semnal pozitiv. "Sunt bucuros că un număr ridicat de romani sunt cu un pas mai aproape de bursă şi au decis să-şi administreze activ finanţele personale investind în titluri de stat", a afirmat preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Lucian Anghel, la acelaşi eveniment.  Un alt avantaj important pentru investitori este faptul că veniturile generate de deţinerea titlurilor de stat nu sunt impozitate, spre deosebire de veniturile din dobanzile bancare, care sunt taxate cu 16%. Pentru a spori atractivitatea titlurilor de stat din emisiunea dedicată centenarului Marii Uniri, Ministerul Finanţelor va organiza o loterie aniversară la scadenţă, prin care 100 de persoane care au cumpărat titluri de stat vor caştiga premii de 1.000 de lei fiecare, indiferent de numărul de titluri deţinute.

Înmatriculările de autoturisme au urcat cu 19,2%

Înmatriculările de autoturisme în Romania au crescut în prima jumătate a acestui an cu 19,2% ale acestui an faţă de primele şase luni ale anului trecut, pană la 175.317 de unităţi, potrivit datelor publicate vineri de către Institutul Naţional de Statistică (INS). Înmatriculările sunt dominate de autoturismele second hand aduse din străinătate, în timp ce maşinile noi reprezintă doar în jur de 20% din total.  În primul semestru al anului trecut au fost înmatriculate 147.139 de autoturisme.  În al doilea trimestru al acestui an, înmatriculările de autoturisme - principalul segment al pieţei - a crescut cu 13,8% faţă de al doilea trimestru din 2015, de la 81.087 la 92.295 de unităţi.  Cumulat pe primele şase luni, numărul de autoturisme noi şi la mana a doua înmatriculate în Romania a fost de 175.317. Singurul segment care a scăzut în primul semestru a fost cel al autobuzelor şi microbuzelor, cu un declin 7,9%, la 1.296 unităţi înmatriculate.  În schimb, înmatriculările de autovehicule de transport marfă au crescut cu 17,5%, la 52.312 de unităţi. Datele publicate de INS includ înmatriculările cumulate de maşini noi şi second-hand, fără a exista detalii legate de ponderea maşinilor noi sau de ocazie în totalul înmatriculărilor.  Însă potrivit unor date anterioare publicate de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), în primele şase luni din 2016, înmatriculările de autoturisme noi în Romania au crescut cu 2,8%, la 35.452 de unităţi, ritm mult mai scăzut decat cel din Uniunea Europeană, de 9,4%. În schimb, piaţa maşinilor second hand din import a avut cel mai bun semestru din ultimii şapte ani, numărul unităţilor înmatriculate depăşind 135.700, în creştere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate recent de site-ul de anunţuri Autovit.ro.

Află ce defecte au produsele Apple şi poţi caştiga bani frumoşi

Apple intenţionează să ofere recompense financiare de pană la 200.000 de dolari cercetătorilor care identifică vulnerabilităţile produselor sale, alăturandu-se zecilor de firme care au lansat deja programe de acest tip, transmite Reuters. Programul Apple va fi limitat iniţial la circa 24 de cercetători pe care compania îi va invita să ajute la identificarea unor probleme de securitate ascunse, de cinci categorii. Cercetătorii respectivi au fost selectaţi dintr-un grup de experţi care au mai ajutat anterior Apple, dar care nu au fost plătiţi pentru munca lor. Categoria care va oferi cele mai mari recompense, de pană la 200.000 de dolari, se referă la problemele firmware-ului (microprogramului) ”secure boot”, care împiedică lansarea unor programe neautorizate atunci cand un dispozitiv cu sistemul de operare iOS este deschis. Apple a precizat că a optat pentru un program limitat la recomandarea altor companii care au lansat în trecut programe de recompense. Un analist în domeniul securităţii informatice, Rich Mogull, a spus că limitarea participării protejează Apple de un val de informaţii legate de vulnerabilităţi minore.

Investiţiile Nissan în Marea Britanie sunt puse sub semnul întrebării

Viitorul investiţiilor Nissan la cea mai mare fabrică de automobile din Marea Britanie va depinde de termenii acordului cu Uniunea Europeană referitor la Brexit în domeniul vamal, al comerţului şi al circulaţiei libere a bunurilor, a declarat directorul general al alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, transmite Reuters. Fabrica Nissan din Sunderland, în nordul Angliei, a construit anul trecut aproape unul din trei, din cele 1,6 milioane de automobile produse în Marea Britanie şi a fost apreciată ca una dintre cele mai eficiente din Europa. La fabrica respectivă sunt fabricate popularele SUV-uri Qashqai. Cea mai mare parte a automobilelor produse de Nissan la Sunderland sunt exportate în Europa, iar Ghosn a declarat pentru BBC că Nissan şi alte companii aşteaptă să vadă rezultatul discuţiilor referitoare la Brexit, înainte de a lua decizii legate de investiţii. ”Întrebarea este ce se va întampla în privinţa vamei, ce se va întampla în privinţa comerţului şi a circulaţiei, în special a bunurilor”, a spus Ghosn. El a arătat că acestea sunt elemente foarte sensibile care vor determina cum şi cat de mult va investi Nissan în Marea Britanie, în special pentru piaţa europeană.





































       





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.