Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Avem cea mai mare creştere a comerţului din UE

Ziarul de Vrancea
3 aug 2016 735 vizualizări
Romania a înregistrat în iunie cea mai mare creştere a afacerilor în comerţul cu amănuntul din Uniunea Europeană, pentru a şasea lună consecutiv, cu un avans ajustat la numărul de zile lucrătoare de 16,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care creşterea medie la nivelul UE a fost de numai 2,4%,

potrivit datelor publicate miercuri de biroul european de statistică Eurostat. Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat miercuri că cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, considerat cel mai important indicator al consumului populaţiei, a avansat în a şasea lună a acestui an cu 16,1% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, susţinute, în premieră pentru ultimele luni, mai ales de vanzările de carburanţi şi de bunuri nealimentare, în timp ce vanzările de alimente au încetinit sensibil după eliminarea efectului scăderii TVA. Datele INS sunt brute, în timp ce Eurostat publică cifre ajustate în funcţie de numărul de zile lucrătoare. Seriile Eurostat arată că luna iunie a fost a şasea în acest an în care Romania a înregistrat cea mai mare creştere a afacerilor din comerţul cu amănuntul din Uniunea Europeană.

Directorul propus de BRD a avut probleme în Rusia

François Bloch, propus de grupul Société Générale pentru a prelua funcţia de director general al BRD din noiembrie, a fost interogat de autorităţile ruse în 2013, în cadrul unei anchete legate de Vladimir Golubkov, fostul preşedinte al Rosbank, filiala rusească a grupului francez, acuzat de corupţie, potrivit unui articol publicat în iulie 2013 de agenţia rusească Sputnik, controlată de guvernul rus, care citează publicaţia Izvestia. Potrivit Sputnik, Bloch a fost unul dintre cei zece manageri de top din cadrul Rosbank interogaţi de comisia rusească de anchetă. François Bloch este vicepreşedinte al Rosbank responsabil pentru finanţe, management al riscului, resurse umane şi control, potrivit datelor publicate pe site-ul bpncii ruseşti. Potrivit relatării agenţiei ruseşti, acuzată de mulţi observatori din Occident că este un instrument de propagandă al regimului lui Vladimir Putin, Bloch a dat declaraţii extinse anchetatorilor ruşi. Astfel, Bloch "a declarat că Golubkov nu putea lua nicio decizie fără colegul său - vicepreşedintele băncii Juan Carlos Albizzati, nici fără autorizaţia conducerii băncii-mamă - Groupe Société Générale", a scris Sputnik.  Golubkov a fost reţinut de autorităţile ruse în mai 2013 pentru acuzaţii de corupţie, în condiţiile în care Société Générale se numără printre puţinele bănci străine care au continuat să opereze pe o piaţa bancară dominată de grupurile controlate de statul rus, potrivit Reuters. Mai exact, anchetatorii susţineau că Golubkov a luat mită în jur de 160.000 de dolari şi că ar fi cerut o sumă de 1,5 milioane de dolari de la un om de afaceri pentru a aproba un împrumut. La puţin timp după demararea anchetei, grupul francez l-a concediat pe Golubkov. Publicaţia rusă Izvestia, care a stat la originea ştirii din Sputnik, a relatat, citand surse din cadrul anchetei, că Bloch a fost prudent în declaraţii, dar ar fi dezvăluit o informaţie importantă comisiei de anchetă.

Numărul de turişti în Romania a crescut în iunie cu 8,1%

Numărul de turişti în Romania a continuat să crească, dar ritmul a scăzut puternic în iunie pentru a doua lună la rand, avansul fiind de 8,1% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, pană la 1,025 milioane, pe fondul majorării turismului intern cu aproape 10%, în timp ce numărul de vizitatori din străinătate a urcat cu doar 3%, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cumulat, în primele şase luni din acest an, numărul de turişti a crescut cu 11,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, pană la 4,49 milioane. Numărul de turişti romani a crescut în primul semestru din acest an cu 11,5% faţă de acelaşi interval din 2015, pană la 3,4 milioane, şi reprezintă 75,7% din numărul total de turişti, în timp ce numărul de turişti străini a avansat cu 12,1%, pana la 1,09 milioane. În iunie, ritmul de creştere este uşor peste cel din luna mai, cand numărul de turişti din Romania a avansat cu 6,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, pană la 885.500. Însă ritmul a scăzut faţă de primele patru luni din acest an, cand s-a înregistrat o creştere cu 15% a numărului de turişti în Romania. ”Din numărul total de sosiri, sosirile turiştilor romani în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în luna iunie 2016  75,9%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 24,1%, ponderi similare cu cele din  luna  iunie 2015”, precizează comunicatul INS. Numărul turiştilor străini a crescut, în iunie 2016 comparativ cu a şasea lună a anului trecut, cu 3%, pană la 247.000, cel mai modest ritm de creştere din acest an. Din străinătate, cei mai mulţi turişti străini – 183.500 - au venit în iunie din Europa, în principal din celelalte 27 de state ale Uniunii Europene (159.000).

Firmele insolvente din primul semestru aveau pierderi de 13 miliarde lei

În primul semestru al acestui an, 4.291 de firme au intrat în insolvenţă, cu 25% mai puţine faţă de primele şase luni ale anului trecut, cele mai mari după cifra de afaceri fiind Interagro SA, Complexul Energetic Hunedoara şi CET Govora, iar pierderile totale au fost cuprinse între 13 şi 14 miliarde lei în anul anterior intrării în insolvenţă, potrivit unei analize prezentată miercuri de Coface Romania, în care se estimează că în acest an circa 7.800 de companii vor intra în insolvenţă. În ultimul an de activitate, firmele intrate în insolvenţă au disponibilizat între 80 şi 90.000 de angajaţi. ”Estimăm un nou minim pentru acest an, privind intrările în insolvenţă, circa 7.800. În anul 2015, 9.230 de firme au intrat în insolvenţă. Dar comparativ cu ceea ce se întamplă la nivel regional, încă mai sunt lucruri de făcut”, a declarat miercuri Iancu Guda, senior economist al Coface Romania, într-o întalnire cu presa. Potrivit Coface, în ultimii cinci ani 100.000 de firme din Romania au intrat în insolvenţă. În primul semestru al anului trecut au fost deschise 5.759 insolvenţe. Conform estimărilor Coface, numărul total al insolvenţelor nou deschise în acest an urmează să fie de aproximativ 7.800, cu 55% sub media ultimilor 10 ani. Reprezentanţii Coface Romania spun că, pentru prima dată după zece ani, scade riscul sistemic cauzat de evoluţia insolvenţelor. ”Deşi numărul acestora a înregistrat o scădere semnificativă în 2014 (-28%) şi în 2015 (-50%) şi în primul semestru al anului curent (-25%), impactul economic a fost relativ constant, în condiţiile în care pierderile financiare s-au situat între 13 şi 14 miliarde lei, iar cele sociale, adică numărul locurilor de muncă pierdute, au variat între 80.000 şi 90.000”, arată un raport al Coface Romania. Scăderea cu 25% a insolvenţelor din prima parte a acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, este corelată şi cu o diminuare a efectului negativ de domino propagat în economie, pentru că pierderile financiare au scăzut cu 56%, iar numărul locurilor de muncă pierdute cu 12%.

ASF a aprobat preluarea Eurolife Insurance

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat preluarea firmei de asigurări greceşti Eurolife Insurance de către grupurile financiare Fiarfax Financial şi OPG Commercial Holdings şi achiziţia societăţii de administrare de fonduri SAI Intercapital Investment Management de către banca Patria Bank, potrivit unui comunicat publicat ieri.  Banca grecească Eurobank, care deţine în Romania Bancpost, a vandut 80% din divizia sa de asigurări, Eurolife, prezentă şi în Romania, către companiile canadiane Fairfax Financial Holdings şi OPG Commercial Holdings, membre ale grupului OMERS, pentru 316 milioane de euro. Comisia Europeană a aprobat această tranzacţie în luna mai a acestui an. În Romania, Eurobank controlează Bancpost, ERB Retail Services IFN, ERB Leasing IFN, Eurobank Finance, Eurobank Securities, Eurobank Property Services, Eliade Tower, IMO Property Investments Bucuresti, IMO - II Property Investments, EFG IT Shares Services, EFG Eurolife Asigurari Generale, EFG Eurolife Asigurari de Viata, Retail Development si Seferco Development. Totodată, ASF a aprobat şi preluarea firmei de administrare de fonduri SAI Intercapital Investment Management de către Patria Bank, fosta Nextebank, controlată de fondul de private equity Axxess Capital.


BNR a amendat OTP Bank de trei ori într-o singură zi

Banca Naţională a Romaniei (BNR) a acordat trei sancţiuni, sub forma unor amenzi de cate 10.000 lei fiecare, subsidiarei din Romania a grupului bancar ungar OTP în data de 1 iulie, pentru neîndeplinirea unor măsuri dispuse de către banca centrală în noiembrie 2015, arată datele publicate de Banca Naţională. Sancţiunile au fost dispuse în 1 iulie prin ordinele 42, 43 şi 44 ale prin-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, care are printre principalele atribuţii supravegherea suistemului bancar din Romania.  Toate cele trei amenzi au fost acordate pentru "neaducerea la îndeplinire a unor măsuri dispuse de Banca Naţională a Romaniei prin Ordinul Prim - viceguvernatorului BNR nr.70/09.11.2015", potrivit băncii centrale.  OTP Bank este a şasea bancă sancţionată de BNR în acest an, însă a primit cele mai drastice sacţiuni, prin amenzile cu o valoare cumulată de 30.000 lei. Prima bancă sancţionată de către BNR în 2016 a fost Carpatica, care a primit avertisment scris în 5 ianuarie pentru "nerespectarea măsurii dispuse la art. 1 din Ordinul Prim-viceguvernatorului BNR nr. 52/04.08.2015 de reîncadrare a indicatorului rata fondurilor proprii totale, în limita de minim 10%, în termenul stabilit prin ordinul menţionat".




































       





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.