Economic

Transgaz se pregăteşte de o înfruntare cu instituţiile europene

Ziarul de Vrancea
2 aug 2016 811 vizualizări
Compania a primit aprobare să angajeaze o casă de avocatură cu experienţă internaţională ca să apere compania de direcţia de concurenţă a UE

Compania de stat Transgaz, un monopol al transportului de gaze, va angaja o firmă de avocatură cu experienţă internaţională, care trebuie să apere compania în diferendul apărut în urma unui control făcut de Curtea de Conturi în urmă cu cateva luni şi în urma posibilului diferend ce ar putea apărea în urma controlului efectuat luna trecută de Comisia Europeană. Achiziţia a fost aprobată marţi de către reprezentanţii Ministerului Economiei în adunarea generală a acţionarilor şi a fost motivată de faptul că juriştii angajaţi ai Transgaz nu au experienţă în astfel de litigii. Angajarea casei de avocatură ar fi necesară „pentru etapele ce urmează inspecţiei şi în toate acţiunile ulterioare în cazul AT 40335 al Comisiei Europene”, arată un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Cererea de angajare a unie case de avocatură a fost votată la cererea expresă a directorului general Petru Văduva, potrivit convocatorului AGA. Compania consideră că ancheta Comisiei Europene înseamnă riscuri pentru Transgaz, iar juriştii companiei de stat nu sunt suficient de competenţi pentru un astfel de litigiu. "Avand în vedere complexitatea juridică a situaţiei, elementele de risc asupra SNTGN Transgaz SA, cu atat mai mult cu cat societatea este listată la Bursa de Valori Bucureşti, faptul că personalul de specialitate juridică al societăţii nu dispune/beneficiază de experienţă juridică în domeniul dreptului comunitar al concurenţei, proceduri europene în materia inspecţiilor autorităţilor europene necesară pentru a oferi consultanţa, asistenţa şi reprezentarea juridică în speţă, este necesar ca toate acţiunile, documentele, audierile, susţinerile, apărările, inclusiv cererile de clemenţă să fie pregătite şi exercitate printr-o firmă de avocatură specializată care să reprezinte SNTGN Transgaz SA în faţa Comisiei Europene", susţin iniţiatorii propunerii. Inspectorii de concurenţă ai Comisiei Europene au făcut în iunie o inspecţie inopinată la mai multe companii "active în furnizarea şi transportul de gaze naturale" din Romania, pe care le suspectează de încălcarea legislaţiei anti-monopol europene. Companiile în cauză sunt Transgaz, Romgaz şi OMV Petrom. Cazul vizează posibile încălcări ale prevederilor Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene şi este investigat în exclusivitate de către Comisia Europeană, spuneau, la randul lor, oficialii biroului de presă al autorităţii romane de concurenţă. Companiile Romgaz, controlată de stat, şi OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, concentrează aproape toată producţia de gaze naturale a Romaniei, în timp ce Transgaz este un monopol controlat de stat al transportului de gaze naturale. "Comisia Europeană poate confirma că în data de 6 iunie 2016 oficiali ai săi au efectuat inspecţii neanunţate la birourile mai multor companii active în furnizarea şi transportul de gaze naturale din Romania", a precizat Comisia Europeană.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.