Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Blaga revendică postul din conducerea BNR

Ziarul de Vrancea
1 aug 2016 1024 vizualizări
Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, ieri, că, în urma demisiei lui Bogdan Olteanu, Consiliul de Administraţie al BNR poate funcţiona, pană în septembrie, cand se reuneşte Parlamentul şi că nu depinde doar de PNL să se convoace o sesiune extraordinară, el arătand că postul li se cuvine liberalilor, în baza algoritmului din legislativ.

Vasile Blaga a spus că a fost discutat subiectul Bogdan Olteanu în Comisia de unificare, nu în Biroul Politic Naţional, iar concluzia a fost că, dacă acesta îşi dă demisia, Consiliul de Administraţie funcţionează. ”Nu depinde doar de noi, de PNL, să convocăm Parlamentul. Dacă conducerile celor două Camere vor ajunge la această concluzie, noi vom răspunde pozitiv, dar poate funcţiona pană la 1 septembrie şi cu un om în minus, CA al BNR”, a mai arătat Blaga. Copreşedintele PNL i-a răspuns şi lui Victor Ponta, care afirmase, pe Facebook, că decizia prelungirii mandatului lui Bogdan Olteanu, în 2014, s-a luat la insistenţa Alinei Gorghiu, Blaga precizand că nu o face din solidaritate pentru Alina Gorghiu, ci şi pentru a respecta adevărul.  ”Atunci cand am decis în Biroul Politic şi apoi în grupurile parlamentare să continuăm mandatul lui Bogdan Olteanu, colega mea nu făcea parte din conducerea partidului. Era, sigur, în grupul parlamentar, şi asta basta. Să arunci cu noroi, într-o zonă sau alta, nu cred că este elegant, mai ales din partea unui politician cu pretenţiile domnului Ponta şi experienţa sa”, a afirmat Blaga. Întrebat dacă PNL va revendica acest post, Vasile Blaga a ţinut să precizeze că ”liberalilor li se cuvine nominalizarea pentru acest post în cadrul conducerii BNR”. ”Există un algoritm parlamentar care a funcţionat întotdeauna şi s-a respectat întotdeauna. Nu văd de ce nu s-ar respecta şi acum”, a arătat Blaga, adăugand că nu discută de nume, în acest moment.

Statul s-a împrumutat la dobanzi în scădere

Ministerul Finanţelor a plasat luni, în prima licitaţie din august, obligaţiuni de stat în valoare de 721,15 de milioane de lei (161,9 milioane euro) scadente în 26 iulie 2027, pentru care băncile primesc un randament mediu anual de 3,42%, în scădere puternică faţă de licitaţia pentru acelaşi tip de titluri desfăşurată în iunie, pe fondul cererii puternice, arată datele publicate de Banca Naţională a Romaniei (BNR). Valoarea anunţată a licitaţiei a fost de doar 500 milioane lei, dar Ministerul Finanţelor a preferat să ia o sumă mai mare cu aproape 50% pe fondul cererii puternice, dare a dus dobanzile în jos. Băncile participante la licitaţie au oferit 1,4 miliarde de lei, de aproape trei ori peste valoarea anunţată a licitaţiei, în condiţiile în care, în această perioadă, au crescut puternic intrările de fonduri din partea investitorilor străini, interesaţi să facă plasamente în titlurile de stat romaneşti, spun analiştii.  În 2 şi 3 iunie, la licitaţia anterioară din aceeaşi emisiune de obligaţiuni scadente 26 iulie 2027, statul a luat cu împrumut 320 milioane lei cu o dobandă medie de 3,98% pe an. Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 5,8%. Randamentele cerute de bănci la titlurile de stat romaneşti sunt în scădere în ultima perioadă, cererea fiind în creştere mai ales de la începutul verii.  În luna august, Ministerul Finanţelor vrea să împrumute 4,4 miliarde lei de pe piaţa internă prin vanzarea de titluri de stat, stabilind un calendar mai încărcat faţă de cel din iulie, cand a atras 3,7 miliarde lei. Ministerul a precizat că va organiza în august emisiuni de titluri de stat în valoare de 4 miliarde lei, din care 1,1 miliarde lei certificate de trezorerie şi 2,9 miliarde lei obligaţiuni benchmark, la care se pot adăuga împrumuturi de pană la 435 milioane lei prin licitaţii suplimentare de obligaţiuni, pentru ofertele necompetitive. Pentru acest an, programul de împrumuturi al Romaniei prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vanzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.

Tesla Motors cumpără SolarCity, pentru 2,6 miliarde dolari

Tesla Motors a ajuns la un acord de preluare a producătorului de echipamente pentru energie solară SolarCity, în valoare de circa 2,6 miliarde de dolari, relatează MarketWatch. În cadrul tranzacţiei care va avea loc integral în acţiuni, acţionarii SolarCity vor primi 0,11 acţiuni Tesla pentru fiecare titlu al companiei lor, ofertă care o evaluează la 25,83 dolari pe unitate, la nivelul preţului de la închiderea de vineri a tranzacţiilor din Statele Unite. Directorul general al Tesla, Elon Mursk, a propus unificarea celor două companii, aceasta fiind cea mai recentă dintr-o serie de reorganizări între companiile care fac parte din imperiul său de afaceri. Acordul are nevoie de aprobarea acţionarilor ambelor companii. Musk, care s-a împrumutat atat pentru finanţarea Tesla cat şi a Solar City, s-a recuzat la votul din board-ul Tesla pentru aprobarea tranzacţiei şi va proceda la fel şi în cazul votului board-ului Solar City.

China plănuieşte să concureze şi mai serios ArcelorMittal

Autorităţile chineze analizează fuzionarea marilor producători de oţel din ţară în doi giganţi în nordul şi sudul ţării, care să concureze eficient producători globali precum ArcelorMittal, potrivit unor persoane apropiate situaţiei, citate de Bloomberg. Hebei Iron & Steel Group, cel mai mare producător de oţel din China, va fi combinat cu Shougang Group şi va fi format Northern China Steel Group, în timp ce al doilea mare producător, Shanghai Baosteel Group, va fuziona cu Wuhan Iron & Steel Group, rezultand Southern China Steel Group, au spus sursele. Acţiunile diviziilor listate ale Hebei şi Shougang au crescut în urma informaţiei. Reprezentanţii Comisiei pentru Supravegherea şi Administrarea Activelor au refuzat să comenteze. Fuziunile vor conferi oţelăriilor chineze capacitatea de a concura cu grupuri cu operaţiuni globale precum ArcelorMittal şi vor spori abilitatea guvernului de a reduce supracapacitatea, în cadrul măsurilor de reformare a sectorului de stat ineficient. Producătorii de oţel mai mici vor putea fi ulterior absorbiţi în cele două noi grupuri. Planul nu a fost încă aprobat oficial, au spus sursele.

Rezervele valutare ale BNR au urcat la 32,66 miliarde euro

Rezervele valutare gestionate de Banca Naţională a Romaniei (BNR) au crescut în luna iulie cu 930 milioane euro, sau 2,9%, faţă de iunie, ajungand la 32,66 miliarde euro, pe fondul intrării unor sume mai mari de la Comisia Europeană, potrivit unui comunicat publicat luni. Rezervele valutare administrate de BNR au crescut în iulie cu 930 milioane euro, la 32,66 miliarde euro. Rezervele valutare gestionate de Banca Naţională a Romaniei (BNR) au crescut în luna iulie cu 930 milioane euro, sau 2,9%, faţă de iunie, ajungand la 32,66 miliarde euro, pe fondul intrării unor sume mai mari de la Comisia Europeană, potrivit unui comunicat publicat luni. La finele lunii iunie, rezervele se situau la 31,73 miliarde euro. În iulie, au intrat în rezervele valutare 1,17 miliarde euro, din care  983 milioane euro au venit de la Comisia Europeană. Ieşirile au fost mult mai mici, de doar 237 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime în valută constituite de bănci, plăţi de rate şi dobanzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Înmatriculările de autoturisme noi Dacia în Franţa au crescut cu 12,3%

Înmatriculările de autoturisme noi Dacia în Franţa au crescut cu 12,3% în primele şapte luni ale anului, la 70.159 unităţi, conferind mărcii o cotă de 5,68%, în timp ce piaţa a avansat cu 6,1%. În luna iulie, înregistrările de autoturisme Dacia au scăzut cu 0,6%, la 8.234 unităţi, iar cota de piaţă a atins 6,2%, în timp ce la nivelul pieţei a avut loc un declin de 9,6%, potrivit datelor publicate luni de asociaţia constructorilor auto francezi CCFA. La nivelul pieţei franceze, înmatriculările au atins peste 1,2 milioane de autoturisme în primele şapte luni şi 132.999 de unităţi în luna iunie. Grupul Renault a consemnat un avans de 9,6% al înmatriculărilor de autoturisme în primele şapte luni, la 397.848 unităţi. În iulie, înregistrările de maşini Renault au scăzut cu 3,8%, la 36.180 unităţi. Înmatriculările liderului pieţei franceze, PSA, au scăzut cu 14,4% în luna iulie, la 47.802 autoturisme, în timp ce în intervalul ianuarie-iulie grupul a consemnat un avans al înregistrărilor de 3,9%, la 431.046 unităţi. În 2015, vanzările de autoturisme Dacia noi au coborat cu 5% în Franţa, la 97.441 unităţi. Evoluţia negativă a vanzărilor Dacia pe o piaţă în creştere a dus la scăderea cotei de piaţă a mărcii de la 5,71% în 2014 la 5,08% anul trecut.




































       





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
curios, acum 2824 zile, 10 ore, 56 minute, 46 secunde
Isi asuma si coruptul?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.