Economic

Reacţie amenică a BNR în cazul viceguvernatorului bănuit că a luat mită

Ziarul de Vrancea
29 iul 2016 1073 vizualizări
Atribuţiile lui Bogdan Olteanu vor fi preluate de ceilalţi membri ai conducerii Băncii Naţionale u Olteanu este suspectat că ar fi primit un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vantu

Banca Naţională a Romaniei (BNR) a reacţionat, ieri dimineaţă, la reţinerea viceguvernatorului Bogdan Olteanu pentru trafic de influenţă, precizand că acţiunea DNA nu afectează activitatea băncii centrale, iar atribuţiile viceguvernatorului urmează să fie preluate de către ceilalţi membri ai conducerii executive a BNR. Statutul BNR prevede că un membru al conducerii instituţiei poate fi schimbat din funcţie doar de către Parlament. Bogdan Olteanu se află pe a treia treaptă în ierarhia conducerii Bănci Naţionale a Romaniei, după guvernatorul Mugur Isărescu şi primviceguvernatorul Florin Georgescu. BNR este condusă de un consiliu de administraţie, numit de Parlament, format de nouă membri, din care un guvernator, un primviceguvernator, doi viceguvernatori şi cinci membri simpli. "BNR menţionează că activitatea instituţiei se desfăşoară normal, atribuţiile domnului viceguvernator urmand a fi preluate conform procedurilor interne în vigoare de către ceilalţi membri ai conducerii executive", a precizat banca centrală, într-un comunicat transmis presei. Banca Naţională ţine să sublinieze că faptele pentru care Bogdan Olteanu este anchetat de Direcţiei Naţionale Anticorupţie "vizează activitatea acestuia desfăşurată înainte de încredinţarea de către Parlament a mandatului de viceguvernator al BNR, conform comunicatului publicat de DNA". Statutul BNR, adoptat prin Legea 312/2004 şi intrat în vigoare la 30 iulie 2004, prevede, la articolul 33, alineatul 6, că "revocarea din funcţie a oricărui membru al consiliului de administraţie se face de către Parlament, la propunerea comună a comisiilor permanente de specialitate ale celor două Camere ale Parlamentului, dacă acesta încetează să îndeplinească condiţiile necesare pentru exercitarea atribuţiilor sale sau dacă se face vinovat de abateri grave". Legislaţia nu prevede ce abateri pot fi considerate grave, fiind la latitudinea parlamentarilor să decidă dacă există sau nu motive pentru revocare. De altfel, nu exită nicio altă modalitate de revocare a unui membru al conducerii BNR. "Nici un membru al Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Romaniei nu va fi schimbat din funcţie din alte motive sau prin altă procedură decat cea prevăzută la alin. (6)", prevede Statutul BNR. Documentul prevede că hotărarea de revocare din funcţie a membrilor consiliului de administraţie al BNR poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în termen de 15 zile de la publicarea. în Monitorul Oficial.

O noapte de pomină

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost reţinut de procurorii anticorupţie, joi noapte, pentru trafic de influenţă, în dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu a fost audiat la DNA, în cursul zilei, pentru cumpărare de influenţă, au declarat surse judiciare pentru News.ro. Bogdan Olteanu este suspectat că ar fi primit de la Vîntu un milion de euro şi alte beneficii pentru numirea guvernatorului Deltei Dunării. Potrivit surselor citate, Bogdan Olteanu este suspectat că ar fi primit de la Sorin Ovidiu Vîntu, printr-un intermediar, un milion de euro şi alte beneficii pentru numirea guvernatorului Deltei Dunării. Sursele judiciare citate spun că lui Olteanu i-ar fi fost dusă suma de două milioane de euro cash, de la Sorin Ovidiu Vîntu, printr-un intermediar, după ce cei doi se întalniseră la proprietatea omului de afaceri, în Delta Dunării. Din această sumă, un milion de euro i-ar fi revenit lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei. De asemenea, surse judiciare spun că Olteanu ar fi recunoscut în faţa procurorilor că s-ar fi întalnit cu Vîntu, dar nu şi că ar fi primit bani de la acesta.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.