Economic

Producţia agricolă a Romaniei a fost de 69 miliarde euro anul trecut

Ziarul de Vrancea
25 iul 2016 518 vizualizări
Faţă de 2014, valoarea producţiei agricole este în scădere cu 6,6%

Valoarea producţiei agricole în Romania a totalizat, anul trecut, 68,98 miliarde de euro, în scădere cu 6,6% faţă de valoarea înregistrată în 2014, de 74,52 miliarde de euro, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS). În Romania, 63,5% din valoarea totală a producţiei agricole, adică 43,8 miliarde de euro, a fost generată, anul trecut, de producţia vegetală, dintre care culturile de cereale au reprezentat 33,7%, cele de legume şi pepeni – 21%, iar culturile de fructe şi struguri au contribuit cu 10,3%, potrivit sursei citate. În comparaţie cu anul precedent, producţia vegetală a scăzut însă cu 10,4%. Dacă ponderea valorii culturilor de legume şi pepeni precum şi de plante uleioase a crescut cu 3,8 puncte procentuale, respectiv cu 0,9 puncte procentuale, ponderea valorii culturii de cartofi şi a culturilor de cereale a scăzut cu 3,4 puncte procentuale, respectiv cu 1,2 puncte procentuale. La fructe şi struguri, ponderea se menţine constantă. ”Diminuarea producţiei agricole vegetale a fost cauzată, în principal, de condiţiile climatice nefavorabile”, se precizează în comunicatul INS. Creşterea animalelor a contribuit cu 35,3% la valoarea producţiei agricole din Romania, 26,5% din valoarea producţiei animale de 24,3 miliarde de euro fiind generată de produse obţinute din prelucrarea laptelui în ferma zootehnică. Comparativ cu 2014, producţia animală a lui 2015 a crescut cu 1,5 %. Serviciile agricole şi activităţile anexe au generat, anul trecut, cu 1,2 din valoarea totală a producţiei agricole, adică 859,6 milioane euro, în scădere cu 13,5%, faţă de anul precedent. Producţia agricolă a Romaniei reprezintă 4% din valoarea producţiei totale din Uniunea Europeană, de peste 392,3 miliarde de euro, potrivit datelor Eurostat. Cea mai mare contribuţie o au Franţa (18% din totalul la nivelul UE), Germania (13% din total), Italia (12,3%), Spania (10,47%) şi Marea Britanie (7,8%).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.