Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Dacia şi Ford au exportat maşini de peste 1,5 miliarde de euro în prima jumătate a lui 2016

Ziarul de Vrancea
24 iul 2016 983 vizualizări
Modelul cu cele mai mari exporturi a fost Dacia Duster, cu 100.182 de maşini

Exporturile de maşini au scăzut cu 5,3% în primele şase luni ale acestui an, faţă de perioada similară din 2015, la 182.097 de unităţi, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). În total, 90,5% din producţia naţională de maşini a mers la export în perioana menţionată. Dacă luăm în calcul un preţ mediu de 13.000 de euro pentru maşinile exportate, valoarea acestora a depăşit 2,3 miliarde de euro, potrivit estimărilor News.ro. Modelul cu cele mai mari exporturi a fost Dacia Duster, cu 100.182 de maşini, în creştere cu 19,8% faţă de primele cinci luni din 2014, urmat de Dacia Sandero, cu 27.078 unităţi vândute peste graniţe (-7%), Ford B-MAX - 23.254 unităţi (11,7%), Logan MCV, care a exportat 20.382 de maşini (^0,9%) şi Dacia Logan, cu 11.201 de unităţi trimise peste graniţe, în scădere cu  66,1%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Datele APIA mai arată că în primul semestru din 2016 s-au fabricat 201.274 autovehicule, cu 5,3% mai puţin decât în perioada similară din 2015. Dintre acestea, 178.017 au fost produse de către Dacia şi 23.257 de către Ford.
În primul semestru din 2016, piaţa auto românească (autoturisme şi vehicule comerciale) a crescut cu doar 10,2%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015. Cu aproape 12.600 de autoturisme noi vândute, iunie a fost cea mai bună lună din ultimii şase ani, în condiţiile în care ultima lună în care s-au vândut peste 12.000 de maşini a fost iunie 2010, cu aproape 13.900 de unităţi livrate, potrivit datelor APIA. 

România, avantajată de scăderea exporturilor de grâu ale Ucrainei

Exporturile de grâu ale Ucrainei vor scădea probabil în acest sezon cu aproape un sfert, evoluţie care va avantaja alţi producători din regiune, precum România şi Rusia, relatează Bloomberg. Livrările Ucrainei vor scădea cu 23%, la 13 milioane de tone, în sezonul care a început în această lună, potrivit mediei estimărilor a trei analişti. Anul trecut, Ucraina a exportat o cantitate record de grâu, de 16,9 milioane de tone, potrivit firmei de analiză a pieţei UkrAgroConsult. Ucraina a fost afectată de secetă în toamna trecută, când au avut loc însămânţările. Iarna cu temperaturi ridicate şi ploile din primăvară au îmbunătăţit perspectiva, dar estimările de producţie sunt de 24,2 milioane de tone, cu 9% sub cele de anul trecut, conform UkrAgroConsult. Exporturile mai mici ale Ucrainei vor avantaja alte state europene, precum România, dar şi Rusia, consideră Laure Guinet, analist la traderul ED&F Man Holdings. Rusia îşi va mări probabil livrările de grâu cu 10% în acest sezon, analiştii anticipând că producţia ţării va urma la un nivel record. Cei mai importanţi clienţi ai Ucrainei au fost în sezonul trecut Egiptul şi Thailanda. Ucraina a asigurat un sfert din necesarul de grâu din Coreea de Sud, mare parte pentru furaje, în anul încheiat în iunie. 

Sfârşitul unei ere: Compania Funai Electric renunţă la producţia aparatelor video

Compania japoneză Funai Electric renunţă la producţia VCR (Video Cassette Recording), iar ultimele aparate video vor fi realizate luna aceasta, notează The Huffington Post. După 40 de ani de la lansarea primelor suporturi pentru casetele video (VHS), Funai Electric (Sanyo) - care a intrat pe această piaţă în anii '80 - a decis că este momentul să renunţe la ele. Anul trecut, compania a vândut aproximativ 750.000 de unităţi. Cifra este în scădere, având în vedere că, în anii 1980, acelaşi producător vindea până la 15 milioane de aparate anual. Compania Sony a luat aceeaşi decizie, în luna martie a anului trecut, când producţia Betamax a încetat. Un motiv invocat de Funai, ultimul producător VCR, a fost dificultatea de achiziţionare a pieselor componente.
Funai a început producţia de aparate video în 1983. DVD-ul, lansat în 1996, urmat de Blue-ray, în 2003, au surclasat casetele video. Aparatul video deţine încă un loc important în memoria colectivă, ca primul mijloc de înregistrare pentru utilizatorii casnici. Deşi device-ul este demodat de mai mulţi ani, dispariţia VCR marchează sfârşitul unei ere.

Bulgaria aşteaptă 4,6 milioane de turişti străini în sezonul de vară

Bulgaria anticipează o creştere de 10% a numărului de turişti străini în sezonul de vară, a declarat ministrul Turismului, Nikolina Angelkova.
Astfel, 4,6 de milioane de turişti sunt aşteptaţi în această vară în Bulgaria, în creştere de la 4,2 milioane în 2015, a afirmat Angelkova ieri, la postul de televiziune bTV. Până în prezent a avut loc o creştere de 20%-30% a numărului de turişti ruşi, de 20% în cazul celor proveniţi din Franţa şi Germania şi de 10% în cazul celor din Marea Britanie. Pe de altă parte, Angelkova recomandă bulgarilor care vizitează Turcia să respecte cu stricteţe instrucţiunile Ministerului de Externe, în urma tentativei de lovitură de stat care a avut loc în această ţară pe 15 iulie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.