Economic

Statul acordă pană la 1,5 milioane de euro pentru infrastructura silvică

Mihai Boicu
17 iul 2016 1753 vizualizări
Ministerul Agriculturii a elaborat schema de ajutor de stat pentru modernizarea infrastructurii silvice u sprijinul financiar acoperă în totalitate cheltuielile eligibile şi poate fi de pană la 1,5 milioane euro u beneficiar sunt proprietarii de păduri în diferite forme de organizare, dar şi primăriile care au păduri u schema de ajutor de stat este aferentă submăsurii 4.3 din PNDR, care urmează a fi lansată în perioada 15 – 19 august

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a elaborat şi publicat pentru consultare pe site-ul instituţiei schema de ajutor de stat aferentă submăsurii 4.3 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, ”Sprijin acordat întreprinderilor pentru investiţii necesare dezvoltării, modernizării sau adaptării infrastructurii silvice”. Schema este derulată de Ministerul Agriculturii prin Direcţia Generală Dezvoltare Rurală – Autoritatea de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Scopul  acestei scheme  îl  reprezintă  creşterea  gradului  de accesibilizare a pădurilor prin înfiinţarea, extinderea şi/sau modernizarea călor de acces din cadrul fondului  forestier. Beneficiarii schemei sunt prevăzuţi în submăsura 4.3.-Sprijin pentru investiţii în infrastructură legate de dezvoltarea, modernizarea şi adaptarea sectorului agricol şi forestier din Programul naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020:
a)  persoane  juridice  de  drept  privat/alte  forme  de  organizare  proprietari  de  pădure  şi/sau   asociaţiile acestora conform legislaţiei în vigoare;    b) unităţi administrativ‐teritoriale şi/sau asociaţii ale acestora proprietari de pădure, conform  legislaţiei în vigoare;  
c)  Administratorul  fondului  forestier  proprietate  publică  a  statului,  conform  legislaţiei  în  vigoare.
Ajutorul acoperă toate cheltuielile eligibile. Valoarea maximă a ajutorului acordat prin această schemă este de 1,5 milioane de euro pentru un proiect. Beneficiarii sprijinului pot primi, după semnarea contractului, un procent de pană la 50% din valoarea sprijinului. Condiţia este eliberarea unei garanţii eliberate de o instituţie pentru valoarea avansului.

Care sunt cheltuielile eligibile

Fondurile pot fi accesate atat de structurile asociative private, dar şi de autorităţile publice

 

 

Schema de ajutor de stat beneficiază de o alocare financiară anunţată pentru acest an de 50 de milioane de euro şi ar trebui să fie să fie lansată în perioada 15 – 19 august, potrivit calendarului lansărilor măsurilor stabilit de Ministerul Agriculturii. În cadrul acestei scheme sunt eligibile pentru finanţare costurile pentru construcţia şi/sau modernizarea drumurilor forestiere, achiziţionarea sau dezvoltarea de software şi achiziţionarea de brevete, licenţe, drepturi de autori mărci, costurile generale ale proiectului, onorariile pentru arhitecţi, ingineri şi consultanţi, onorariile pentru consiliere în domeniul durabilităţii mediului şi a sustenabilitii economice, inclusiv studiile de fezabilitate. Costurile generale ale proiectului vor fi realizate în limita a 10% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele care prevăd construcţii montaj şi în limita a 5% pentru proiectele care prevăd achiziţii simple.  Nu sunt eligibile în cadrul schemei costurile sunt achiziţionarea de bunuri şi echipamente, costurile efectuate înainte de semnarea contractului de finanţare, cu excepţia costurilor generale ale proiectulului, achiziţia de mijloace de transport pentru uz personal şi pentru transport persoane, dobanzile debitoare, achiziţionarea de terenuri construite şi neconstruite, TVA, costuri cu întreţinerea, reparaţiile şi exploatarea investiţiei realizate, închirierea de maşini, utilaje, instalaţii şi echipamente, costuri operaţionale inclusiv costuri de întreţinere şi chirie. (M. B.)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.