Economic

Consultant financiar: Romanii economisesc, dar nu ştiu să multiplice banii

Ziarul de Vrancea
17 iul 2016 1119 vizualizări
Oamenii s-au obişnuit să economisească în ultimii ani, învăţând una dintre lecţiile crizei, de a nu fi prins nepregătit în perioade dificile, însă nu ştiu să-i multiplice, cei mai mulţi depozitându-i în bănci, unde randamentele sunt foarte mici, în timp ce soluţia este de a ieşi din capcana blocării banilor, întrucât ei produc valoare doar prin circulaţie, a declarat pentru News.ro consultantul în administrarea banilor Eusebiu Burcaş.

“Cu siguranţă va veni o nouă criză, e un lucru foarte clar, pentru că face parte din ciclicitatea economică. Se întâmplă că se văd două fenomene: oamenii economisesc bani, criza i-a pus în postura de a nu-i mai prinde nepregătiţi următorul moment de criză, dar ce sesizez este că nu ştiu cum să-i multiplice”, a afirmat Burcaş. El spune că oamenilor le este cel mai la îndemână să-şi depună economiile în bănci, considerând plasamentele sigure şi comode, însă dobânzile au ajuns foarte mici, ceea înseamnă că banii sunt doar stocaţi. “Cred că următorul pas va fi cum generăm încredere între noi astfel încât banii aceia să poată fi fructificaţi, cum să ieşi din capcana strânsului banilor, pentru că rolul lor este să producă valoare adăugată prin circulaţie, nu prin blocarea lor la anumiţi deţinători”, punctează Burcaş. Rata de economisire a gospodăriilor din România a ajuns în primul trimestru din acest an la 14%, nivel maxim după 1990, potrivit unui raport de cercetare publicat de Banca Transilvania.
Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că veniturile totale ale gospodăriilor din România au crescut în primele trei luni cu 15,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 2.969 lei (circa 660 euro), din care 84,6% reprezintă venituri băneşti. O parte din sumele economisite ajung în depozitele bancare, astfel că la finele lunii mai populaţia avea economii în lei la bănci de 95,9 miliarde lei şi depozite în valută de 56,5 miliarde lei.
În perioada mai 2015 - mai 2016, depozitele în lei ale persoanelor fizice au avansat cu 9,3%, iar cele în valută cu 7%.
Potrivit consultantului financiar, soluţia este diversificarea investiţiilor, iar populaţia să nu mai mizeze doar pe banii din bancă, unde câştigurile sunt mici.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.