Economic

Cetăţenii scapă de hartii, chitanţe şi copii legalizate

Ziarul de Vrancea
11 iul 2016 994 vizualizări
O parte din corvoada birocratică va deveni istorie, după ce Guvernul a adoptat un pachet de măsuri pentru simplificarea procedurilor u vor dispare hartii, drumuri în plus, copii legalizate, taxe, iar multe plăţi se vor putea face on-line u de asemenea, probele pentru permis sunt filmate

Guvernul a adoptat ieri  un pachet de măsuri destinate simplificării procedurilor şi reducerii eforturilor cetăţenilor de procurare a unor documente, precum şi consolidării procesului de digitalizare la nivelul administraţiei publice centrale. Multe dintre solicitările prin intermediul platformei online de consultare publică „maisimplu.gov.ro” au vizat plata taxelor online pentru cat mai multe categorii de taxe şi impozite, reducerea numărului de taxe şi hartii, precum şi a numărului de copii de pe cartea de identitate, a copiilor legalizate solicitate cetăţeanului în relaţia cu administraţia publică, precum şi recunoaşterea documentelor emise în format electronic cu semnătură electronică. Printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul a introdus o serie de noutăţi pentru reducerea birocraţiei, simplificarea şi digitalizarea procedurii de reducere a documentelor. Astfel, instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale au obligaţia de a publica, din oficiu, informaţii şi modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate, în format electronic, atat pe website-ul propriu, cat şi pe punctul de contact unic electronic www.edirect.e-guvernare.ro,  în varianta actualizată şi într-un format tehnic care să permită descărcarea şi editarea lor în scopul completării pe calculator de către beneficiar. Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale vor accepta şi copia electronică după cartea de identitate, prin furnizarea unei adrese de poştă electronică, atat pe pagina proprie de internet, cat şi pe punctul de contact unic electronic. În termen de 30 de zile instituţiile publice au obligaţia să anunţe adresa de email unde se vor putea transmite. În cazul copiilor legalizate solicitate de către instituţii în furnizarea serviciilor publice, acestea vor fi înlocuite cu verificarea de către funcţionar, la ghişeu, a conformităţii cu originalul.

Dispare taxa extrajudiciară pentru buletin

Datele cu caracter personal necesare pentru furnizarea unui serviciu public, care sunt colectate, deţinute sau gestionate de o altă autoritate sau instituţie publică se iau direct de la respectiva autoritate sau instituţie dacă acest lucru a fost solicitat expres de către beneficiarul serviciului public sau dacă există consimţămantul expres al acestuia. Instituţiile publice şi organele administraţiei publice centrale sunt obligate să specifice pe formularele proprii durata de completare a fiecăruia şi motivul colectării informaţiei. Va fi scutită de plata taxei extrajudiciare de timbru eliberarea cărţii de identitate, eliberarea şi prelungirea valabilităţii actelor de identitate pentru cetăţenii străini şi a cazierului judiciar. Această măsură a fost luată avand în vedere că plata acestei taxe de valoare mică presupune deplasări la Poştă şi la Poliţie. La ridicarea cărţii de identitate şi a paşaportului cetăţenii vor plăti o singură taxă, într-un singur loc. Taxele extrajudiciare de timbru rămase în vigoare se vor plăti prin mijloace electronice, ordin de plată sau numerar, cu excepţia taxei pentru eliberarea titlurilor de proprietate asupra terenurilor dobandite în baza legii 18/1991, pentru taxele de pană la 50.000 lei. Autorităţile şi instituţiile publice, altele decat cele din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, vor putea obţine certificatul de cazier judiciar în mod direct de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), scutind cetăţeanul de obţinerea acestuia, caz în care taxa de eliberare şi taxa extrajudiciară de timbru vor fi eliminate. Astfel, orice altă instituţie publică, cu excepţia celor prevăzute deja în lege, va solicita electronic unităţilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, în baza consimţămantului scris al solicitantului, copie de pe cazierul judiciar al persoanei pentru care se efectuează verificări specifice. Unităţile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne vor furniza electronic copiile solicitate într-un termen de 24 de ore de la primirea solicitării, iar persoana pentru care se efectuează verificări specifice este scutită de plata serviciului.

Probele pentru permis  vor fi filmate

În vederea simplificării plăţii taxelor pentru paşaport, au fost comasate cele două taxe astfel încat acestea se vor putea achita într-un cont unic, facilitandu-se astfel şi plata lor online. O altă măsură are în vedere obligativitatea instituţiilor publice să ofere metode alternative de plată a serviciilor publice furnizate contra cost, a amenzilor contravenţionale şi a taxelor şi impozitelor, fie prin plata cu cardul, fie prin intermediul sistemelor electronice de plată, fie prin intermediul altor sisteme de plată. În cazul plăţii amenzii rutiere, dificultatea semnalată de un număr semnificativ de cetăţeni este reprezentată de obligativitatea de a transmite dovada plăţii amenzii la unitatea de poliţie. În sensul eliminării acestei proceduri, actul normativ introduce posibilitatea transmiterii dovezii de plată şi prin poştă electronică, respectiv eliminarea acestei obligativităţi atunci cand plata se realizează prin mijloace electronice. Astfel, art. 28 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor va fi completat în consecinţă, facilitand plata prin Sistemul Naţional Electronic de Plată şi a altor mijloace electronice de plată. De asemenea, pentru a reduce riscurile de corupţie în obţinerea permisului auto şi avand în vedere cazurile mediatizate care au scos la iveală riscuri la adresa siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, se va implementa un sistem de monitorizare şi verificare a desfăşurării examenului pentru obţinerea permiselor auto. Proba teoretică se înregistrează video, iar cea practică audio şi video. În cazul procedurii de înmatriculare auto,  se introduce posibilitatea plăţii într-un cont unic a tarifelor aferente confecţionării şi valorificării plăcilor cu numere de înmatriculare permanentă, de probă, temporare şi provizorii, atribuirii unui număr de înmatriculare preferenţial, păstrării combinaţiei numărului de înmatriculare, precum şi contravaloarea certificatelor de înmatriculare, a autorizaţiilor provizorii şi a permiselor de conducere. Prin Memorandumul care însoţeşte Ordonanţa de simplificare au fost introduse principiile necesare acestor simplificări în randul instituţiilor publice. O prevedere importantă din Memorandum este aceea că se pot plăti online amenzi de circulaţie prin Ghiseul.ro. (Z. V.)În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.