Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: La fiecare doi angajaţi care pleacă de la stat va fi angajat doar unul

Ziarul de Vrancea
10 iul 2016 788 vizualizări
Măsura a fost adusă în discuţie de către vicepremierul Costin Borc u el susţine că un model asemănător se aplică în Franţa u „această măsură trebuie implementată cu mare atenţie şi nu trebuie să afecteze unele sectoare precum învăţămantul, sistemul sanitar, sistemul asistenţei de stat sau sistemul de probaţiune”, a detaliat ministrul

Guvernul analizează posibilitatea implementării principiului potrivit căruia, la fiecare doi angajaţi la stat care pleacă din sistem, să fie angajat unul singur, a declarat, ieri, vicepremierul Costin Borc, în emisiunea "În faţa ta" de la Digi 24. Întrebat dacă sunt prea mulţi angajaţi în acest moment la stat, Borc a răspuns: "O părere proprie: da. Nu sunt un specialist în administraţie publică, însă oamenii cu care ne întalnim în discuţii, experţi în administraţie, spun că, totuşi, din punctul de vedere al administraţiei, faţă de alte ţări nu o ducem foarte bine". Potrivit lui Borc, cu ocazia discuţiilor pe marginea legii salarizării sectorului bugetar, a propus şi implementarea principiului "doi la unu", după modelul francez. "Am propus (principiul "doi la unu" — n.r.) în Guvern în discuţiile pe legea salarizării. Este un principiu care este acceptat de colegi. Nu vreau să-mi arog această idee, pentru că este o idee pe care am văzut-o în Franţa, era ideea de a diminua administraţia într-un mod simplu şi corect şi a nu face nişte valuri de disponibilizări. Fiecare doi funcţionari care ies la pensie sau ies din sistem să fie înlocuiţi prin unul", a explicat vicepremierul. El a subliniat că, totuşi, această măsură trebuie implementată cu mare atenţie şi nu trebuie să afecteze unele sectoare precum învăţămantul, sistemul sanitar, sistemul asistenţei de stat sau sistemul de probaţiune. Întrebat dacă premierul Dacian Cioloş susţine această idee, Borc a răspuns: "Cred că da". "Probabil va exista un act normativ, nu ştiu cum poate concretiza acest lucru. Ca principiu, eu personal îl susţin şi cred că este un principiu corect. Trebuie făcut însă încet", a adăugat oficialul guvernamental.
 

Sindicaliştii din administraţia publică locală anunţă că intră în grevă

Mişscarea de protest este programară pentru ziua de marţi u „va fi grevă în toată ţara, cu întruperea activităţii pe durata întregului program de lucru”, susţine Bogdan Şchiop, secretar general al FNSA

Sindicaliştii din administraţia publică locală anunţă că maine vor face grevă pe parcursul întregii zile după ce negocierile cu Ministerul Muncii privind creşterea salariilor au eşuat. "Marţi va fi grevă în toată ţara, cu întruperea activităţii pe durata întregului program de lucru. Vor participa sindicatele şi salariaţii care au aderat la formele de protest iniţiate de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie. În data de 19 iulie, urmează grevă generală pe termen nelimitat. În Capitală, vor paticipa la formele de protest Primăria Generală şi Primăria Sectorului 3", a declarat Bogdan Şchiop, secretar general al FNSA. Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie au avut sambătă negocieri referitoare la drepturile salariale cu Ministerul Muncii, discuţii în urma cărora sindicaliştii susţin că nu s-a ajuns la un consens. Sindicaliştii susţin că salariaţii din administraţia publică locală din Romania reprezintă cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sistemul bugetar, majoritatea avand venituri salariale brute apropiate ca valoare sau egale cu salariu minim brut pe economie (1.250 de lei pe lună). "Sambătă la ora 15.00 au început discuţiile la Ministerul Muncii. Acestea s-au încheiat la ora 22.30. Pană în jurul orei 21.00 am avut redactat un acord asupra căruia am convenit pe marginea revendicărilor noastre cu termene clare de soluţionare. A ajuns înapoi în altă formă, în sensul că toate termenele de soluţionare a revendicărilor noastre, datele concrete şi alte aspecte au fost excluse din acest acord, varianta finală conţinand doar o propunere prin care Guvernul se angaja să formeze încă un grup de lucru care să analizeze posibilitatea discutării şi revendicărilor noastre, ceea ce este inacceptabil. De la 15.00 la 21.00 am convenit asupra unui lcuru, iar într-o oră şi jumătate s-a schimbat totul. Nu avem nicio explicaţie de ce s-a întamplat lucrul ăsta, mai ales că împreună cu ministrul Muncii l-am formulat. La final a venit altă formă după ce căzusem de acord", a mai precizat Florin Şchiop. La data de 05 iulie, sindicaliştii din administraţia publică au intrat în grevă timp de o oră. Aceştia cer majorarea salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului din administraţia publică locală cu 25% şi acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, eliminandu-se astfel discriminările dintre salariaţii care primesc şi cei care nu-l primesc. Totodată, solicită ca salariaţii din administraţia publică locală să beneficieze de vouchere de vacanţă.

70.000 de turişti pe litoral la sfarşitul săptămanii

Peste 70.000 de turişti s-au aflat la sfarşitul acestei săptămani în staţiunile de pe litoralul romanesc, Mamaia şi Vama Veche fiind ocupate aproape la capacitate maximă. Potrivit hotelierilor de pe litoral, numărul turiştilor care au ales să se distreze în acest sfarşit de săptămană la malul Mării Negre a fost de aproximativ 70.000 - 80.000, cei mai mulţi dintre ei alegand staţiunea Mamaia, care a avut un grad de ocupare de aproape 100 la sută. "Mamaia rămane în continuare în topul preferinţelor pe litoralul romanesc, fiind una dintre cele mai frumoase staţiuni, care se bucură, de la an la an, de schimbări majore, oferind turiştilor din ce în ce mai multe opţiuni şi activităţi în vacanţă lor de vară”, spune preşedintele Asociaţiei Litoral - Delta Dunării, Corina Martin. În sudul litoralului, gradul de ocupare a fost de 80 la sută, numai în Vama Veche unităţile de cazare fiind la capacitate maximă.

Temperaturile cresc uşor începand de luni

Vremea se va menţine frumoasă, cu cer senin, iar temperaturile vor creşte uşor începand de luni, anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Vremea se va menţine frumoasă în cursul zilei de luni. Temperaturile vor creşte uşor, astfel că maximele vor ajunge pană la 34 de grade în Oltenia. În Bucureşti, maximele se vor situa între 31-32 de grade. Temperaturile vor creşte considerabil şi la munte, unde se vor înregistra între 19-23 de grade, anunţă ANM. Potrivit datelor furnizate de ANM, în cursul zilei de duminică, în ţară vremea va fi în general frumoasă, cu un cer mai mult senin. În regiunile nordice este posibil să apară înnorări, însă doar izolat. Vor fi ploi de scurtă durată şi sunt posibile descărcări electrice. Temperaturile maxime se vor încadra între 23 de grade în Maramureş şi Nordul Moldovei şi 33-34 de grade în Sudul Olteniei. În Bucureşti temperatura maximă se va situa între 29-30 de grade Celsius.

Rezultatele la bacalaureat vor fi aflate sambătă

Absolvenţii de clasa a XII-a vor afla primele rezultate la examenul de Bacalaureat marţi, 12 iulie, iar notele finale vor fi afişate la data de 16 iulie. Afişarea primelor rezultate al examenului naţional de Bacalaureat, sesiune iunie-iulie 2016, este prevăzută pentru data de 12 iulie (pană la ora 16.00). În aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţiile, în intervalul orar 16.00-20.00. Rezultatele finale vor fi făcute publice la data de 16 iulie. Prima etapă a examenului de Bacalaureat s-a desfăşurat în perioada 13-15 iunie, cu evaluarea competenţelor linvistice de comunicare în limba romană. În urma datelor publicate de Ministerul Educaţiei, peste 81.000 de elevi au obţinut certificatul de utilizator experimentat la această probă, peste 23.000 pe cel de utilizator avansat, în timp ce peste 9.000 au primit certificatul de utilizator mediu. În săptămana 27 iunie – 1 iulie, candidaţii au susţinut proba de evaluare a competenţelor lingvistice într- o limbă de circulaţie internaţională, constand în înţelegerea unui text audiat, cu durata de 20 de minute, în cadrul căreaia au fost evaluate competenţele privind receptarea textului audiat, o probă scrisă cu durata de 120 de minute, în cadrul căreia s-au evaluat competenţele privind recepratea textului citit şi producerea de mesaje scrise şi o probă orală, cu durata de 10-15 minute, în cadrul căreia au fost evaluate competenţele privind producerea de mesaje orale şi interacţiunea orală.
Consumul de legume este în scădere

Un roman a consumat, în medie, 7,55 kilograme de legume şi conserve de legume, lunar, în scădere cu 0,17 kilograme faţă de anul anterior, se arată într-o publicaţie a Institutului Naţional de Statistică (INS). 'Consumul de legume şi conserve din legume a fost, în anul 2015, de 7,55 kg, în medie lunar pe o persoană, în scădere faţă de anul anterior cu 0,17 kg/persoană. Consumul de legume se diferenţiază cel mai mult în funcţie de mărimea şi componenţa gospodăriei. Consumul cel mai mare s-a înregistrat în gospodăriile formate dintr-o singură persoană (11,46 kg/persoană) şi în gospodăriile fără copii (8,40 kg/persoană), iar cel mai mic în gospodăriile cu 4 şi mai mulţi copii (4,59 kg/persoană) şi, respectiv, în cele compuse din 6 şi mai multe persoane (5,43 kg/persoană)', informează INS. Potrivit instituţiei, consumul de fructe este de nivel relativ scăzut, pe ansamblul gospodăriilor, consumul mediu lunar pe o persoană fiind de 3,69 kg în anul 2015 şi 3,57 kg în 2014. 'Diferenţieri semnificative se constată şi între gospodăriile grupate după mărimea acestora, în gospodăriile formate dintr-o singură persoană consumandu-se 5,56 kg/persoană (5,19 kg/persoană în 2014) fructe lunar, mai mult decat dublu faţă de consumul mediu al gospodăriilor de 6 şi mai multe persoane (2,09 kg/persoană în 2014 şi 2,41 kg/persoană în 2015)', menţionează sursa citată.


O treime dintre familii nu se descurcă cu banii

O treime dintre gospodăriile din Romania, respectiv 32,8%, nu au putut face faţă cheltuielilor cu venitul total net lunar realizat, în 2015, se arată într-o publicaţie a Institutului Naţional de Statistică (INS). Anul trecut, o pondere de 36% dintre gospodării s-au aflat în imposibilitatea de a plăti întreţinerea locuinţei din cauza lipsei resurselor financiare, iar 16,7% — energia electrică.  De asemenea, pentru a face faţă cheltuielilor curente, 6,8% dintre gospodării au apelat la economii, 6,1% s-au împrumutat de la rude, prieteni sau alte persoane, 9,3% au muncit suplimentar, în timp ce 11,5% au aplelat la ajutoare financiare, fără obligaţia de restituire, de la rude, prieteni.  Anul trecut, 17% dintre gospodării şi-au permis o săptămană de concediu în afara casei, 5,9% — înlocuirea mobilei uzate şi/sau demodate, 12,1% — cumpărarea de produse electrocasnice, 28,8% — cumpărarea de haine noi, 10,6% — vizionarea unor spectacole de teatru, cinema, 15,2% — cumpărarea de cărţi, ziare, reviste.

Afacerile cu materiale de construcţii sunt pe plus

Reţeaua Praktiker a încheiat primele şase luni cu un avans de circa 10%, după ce şi al doilea trimestru al anului s-a finalizat pe plus, a declarat Isabelle Pleska, director general al Praktiker Romania. "Al doilea trimestru a înregistrat un trend pozitiv, însă trebuie să recunosc că datorită vremii mai puţin potrivite pentru DIY şi începutul sezonului de exterior, ne-a afectat puţin pe luna mai. Noi ne-am planificat un 10% ritm de creştere anul acesta şi suntem aproape de 10% creştere pe vanzări pe primul semestru", a spus Isabelle Pleska. Anul trecut, Praktiker a rulat afaceri de 607,8 mil. lei şi pierderi de 10,6 mil. lei, faţă de afaceri de 588,9 mil. lei şi profit net de 90,9 mil. lei în 2014. Compania va decide săptămana viitoare care vor fi următoarele magazine modernizate, însă planul este ca în următorii doi ani întreaga reţea să fie actualizată la noile standarde. Pe piaţa locală Praktiker concurează cu Dedeman, în prezent cel mai mare jucător de pe piaţa de bricolaj, cu afaceri de aproape un miliard de euro, dar şi cu jucători precum Leroy Merlin, Brico Depot sau Hornbach
În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.