Economic

Procurorii vor să facă prioritate zero din lupta împotriva marilor toporatori

Gabriel Sava
10 iul 2016 1454 vizualizări
Delictele silvice, criminalitatea economică şi combaterea corupţiei sunt prioritare pentru procurorii vranceni u prejudiciile calculate de inspectorii antifraudă se cifrează la aproape un milion euro

Toporatori, păzea! Procurorii sunt cu ochii pe voi! Este mesajul clar lansat zilele trecute de prim procurorul Florin Ţîrlea, şeful Parchetului de pe langă Tribunalul Vrancea. “O să ne capacităm mai mult asupra dosarelor importante, dintre care locul I îl ocupă tăierile ilegale de păduri şi implicit delictele silvice. Am demarat deja mai multe acţiuni în acest sens”, a explicat prim procurorul vrancean într-o declaraţie oficială legată de activitatea unităţii de parchet pe care o coordonează. Dosare importante în lucru mai sunt şi pe zona economică, după cum a mai precizat Florin Ţîrlea, în special pe zona de achiziţii publice. De altfel, din această sferă vin şi cele mai importante sume calculate drept prejudicii. Conform datelor statistice, în cele şase luni, prejuciiile calculate de inspectorii antifraudă, cu precădere în zona economică, se cifrează la aproape un milion de euro. Pagubele produse de inculpaţi au cumulat 1,545 milioane lei şi 28.031 euro iar procurorii au luat măsuri asigurătorii luate în valoare de 430.000 lei. Alţi 248.515 lei au fost recuperaţi din prejudicii achitate la evaziune fiscală de către inculpaţi. 

Mai multe rechizitorii, mai mulţi inculpaţi trimişi în judecată

În prima jumătate a acestui an, procurorii Parchetului de pe langă Tribunalul Vrancea şi a celor trei unităţi subordonate (cele de pe langă judecătoriile Focşani, Adjud şi Panciu) au avut de soluţionat 11.687 cauze, conform datelor statistice. O treime dintre acestea au fost soluţionate, după cum a precizat prim procurorul Florin Ţîrlea, de la Parchetul de pe langă Tribunalul Vrancea. Cele mai multe au fost soluţionate prin clasare, respectiv 2.358 cauze, după care prin renunţare la urmărirea penală, respectiv 1.141 de cauze, 332 prin rechizitoriu şi 34 prin acord de recunoaştere a vinovăţiei, toate acestea cumuland cele 3.865 de dosare soluţionate în perioada ianuarie-iunie 2016. “Din datele statistice rezultă că în perioada de comparaţie, trimestrul I din 2015, avem indicatori foarte buni la rechizitorii, al căror număr a crescut dar şi la numărul inculpaţilor trimişi în judecată. Am demonstrat o fermitate mult mai mare în cazul măsurilor preventive”, a mai spus şeful procurorilor vranceni.

Dosarele cu AN, în uşoară creştere

Numărul dosarelor cu autori necunoscuţi a crescut uşor faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, cu 110 cauze, ajungand la 2006. Prim procurorul Florin Ţîrlea a explicat că nu există însă dosare “grele” care să fie nesoluţionate, cum ar fi pe infracţiuni de omor, viol sau talhărie. O excepţie ar putea să o reprezinte însă jaful de la Raiffeisen Bank, de anul trecut, din centrul Focşaniului, unde, deşi există indicii despre posibilul autor, acesta rămane încă neidentificat. Au fost trimişi în judecată 444 de inculpaţi în urma celor 332 de dosare trimise la instanţele de judecată, din care 34 în urma acordurilor de recunoaştere a vinovăţiei şi alţi 44 în stare de arest preventiv. Au fost şi 9 inculpaţi achitaţi faţă de 15 în perioada de referinţă a anului 2015. “Se observă astfel o creştere a calităţii actului de urmărire penală, fiind vorba de o scădere cu circa 40% a numărului de inculpaţi achitaţi”, a indicat prim procurorul Florin Ţîrlea. Peste 1.000 de dosare au fost preluate de la cele două unităţi de parchet de la Panciu şi Adjud, unde există în prezent cate un singur procuror. Dintre acestea, au fost soluţionate aproape jumătate. Asta în condiţiile în care, cel puţin în această perioadă, procurorii vranceni se lovesc de o acută lipsă de personal. (Gabriel SAVA)

•    14 cauze de corupţie, din care 2 rechizitorii şi 5 inculpaţi trimişi în judecată
•    67 de cauze de evaziune fiscală, 9 rechizitorii, 9 inculpaţi trimişi în judecată
•    8 cauze de contrabandă, un rechizitoriu, un inculpat trimis în judecată




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.