Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Bancherii se plang de caştigurile la creditele ipotecare

Ziarul de Vrancea
7 iul 2016 680 vizualizări
Băncile locale operează pe zona creditării imobiliare la o marjă netă de caştig de 2,26%, acest nivel fiind ce la mai scăzut din regiune cu care Romania se compară, a declarat Sergiu Oprescu, preşedinte al Asociaţiei Romane a Băncilor (ARB)

Pe de altă parte, în Ungaria băncile înregistrează o marjă netă pe ipotecare de 3,77%, în timp ce în Cehia căştigul ajunge la 3%. "Marjele mici sunt un beneficiu pentru consumatori, însă din punct de vedere al investitorilor care iau în calcul deschiderea unor sucursale în Romania nu este un lucru îmbucurător", a explicat Oprescu. Potrivit statisticilor ARB, băncile locale vand creditele ipotecare în lei la o dobandă de 3,5% în prezent, faţă de o dobandă de 12% în 2010.

Conducerea France Telecom, acuzată de "hărţuire morală"

Parchetul din Paris a cerut organizarea unui proces privind acte de "hărţuire morală" împotriva conducerii companiei France Telecom, inclusiv a fostului director general Didier Lombard, în ancheta privind seria de sinucideri în randul angajaţilor, scrie cotidianul Liberation. Membrii conducerii companiei sunt suspectaţi că au aplicat o politică care avea rolul "destabilizării" angajaţilor, pentru a accelera plecările acestora. Numeroşi angajaţi ai companiei s-au sinucis în perioada 2008 - 2009. Devenită între timp Orange, France Télécom este prima companie prezentă în indicele bursier CAC 40 acuzată de hărţuire morală. Printre persoanele acuzate direct în acest scandal se numără fostul director general France Telecom Didier Lombard, fostul director executiv Louis-Pierre Wenes şi Olivier Barberot, directorul pentru Resurse Umane. Alţi patru membri ai conducerii companiei sunt inculpaţi pentru complicitate. Procurorii susţin că France Télécom a început să aplice, din 2007, "măsuri de austeritate" care au avut ca efect "destabilizarea" angajaţilor şi "crearea unei atmosfere profesionale îngrijorătoare", pe fondul procedurii de restructurare. În perioada 2006 - 2011 s-au înregistrat aproape 40 de victime: 19 s-au sinucis, 12 au încercat să se sinucidă, iar opt angajaţi au suferit de depresie şi au întrerupt activităţile. Conform sindicatelor, 35 de angajaţi s-au sinucis în perioada 2008 - 2009.

Danone va cumpăra producătorul de lapte de soia WhiteWave

Danone, unul dintre cei mai mari producători de iaurturi la nivel mondial, va cumpăra WhiteWave Foods, adăugand în portofoliul deja puternic cel mai bine vandut brand de lapte de soia din Statele Unite, Silk, dublandu-şi cota de piaţă pe acest segment în SUA, potrivit Bloomberg. Valoarea tranzacţiei se ridică la 10 miliarde de dolari. Investitorii WhiteWave vor primi 56,25 de dolari cash, potrivit unui anunţ Danone. Preţul oferit este cu 19% mai ridicat decat preţul de închidere de miercuri al acţiunilor producătorului de lapte de soia. Danone îşi va finanţa achiziţia prin datorie şi speră la o creştere a profitului operaţional de 300 de milioane pană în 2020. Achiziţia ar urma să confere Danone poziţia de lider global pe segmentul de lactate proaspete şi mancăruri sănătoase, în condiţiile în care consumatorii încep să fie din ce în ce mai atenţi la etichete şi la ce conţin alimentele şi elimină treptat mancărurile procesate, potrivit Bloomberg. WhiteWave Silk este cel mai vandut brand de lapte de soia din SUA, o piaţă unde mulţi clienţi încearcă să facă tranziţia către lapte pe bază de plante.

Salariul mediu net s-a redus în luna mai cu 1,1%

Caştigul salarial mediu net s-a redus în mai cu 1,1% faţă aprilie, la 2063 lei, dar a marcat un avans de 14,2% raportat la mai 2015, cele mai mari valori fiind înregistrate în tehnologia informaţiei, inclusiv în servicii informatice (5421 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1248 lei). Salariul mediu brut a fost de 2853 lei, cu 0,9% mai mic decat în luna aprilie, a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică. Indicele caştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a fost de 118,3%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele caştigului salarial real a fost de 156,9%, cu 2,1 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna aprilie 2016. Potrivit INS, în mai, în majoritatea activităţilor economice nivelul caştigului salarial mediu net a fost mai mic decat în luna precedentă ca urmare a acordării în luna aprilie de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv tichete de masă sau tichete cadou).

P&G este investigată pentru evaziune fiscală în Italia

Procter & Gamble, unul dintre cei mai mari producători de bunuri de larg consum, este investigată de autorităţile italiene pentru evaziune fiscală, căutand dovezi că şi-ar fi redirecţionat veniturile prin Elveţia şi alte entităţi pentru a nu plăti taxele în ţară, scrie Bloomberg. Investigaţia, care este încă în prima fază, este direcţionată spre a afla dacă P&G a folosit entităţi precum Procter & Gamble International Operations din Geneva pentru a face evaziune fiscală. P&G este ultima companie americană prinsă în investigaţii europene legată de fraudă. Apple, Google şi Amazon au fost de asemenea ţinta Uniunii Europene sau autorităţilor fiscale legate de modul în care îşi mută veniturile pe continent. "Politica P&G este şi a fost mereu de a se supune literei şi spiritului legii, indiferent unde face business. Cooperăm pe deplin cu autorităţile în acest caz şi nu avem alte informaţii pe care dorim să le oferim în acest moment", au spus reprezentanţii companiei.





















       





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.