Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Băncile au acordat în cinci luni credite de 12 miliarde de lei către populaţie

Ziarul de Vrancea
4 iul 2016 746 vizualizări
Faţă de intervalul ianuarie mai 2015, volumul împrumuturilor este cu 50% mai mare

Băncile au acordat în perioada ianuarie-mai credite noi în lei pentru populaţie în valoare de 12 miliarde de lei, în creştere cu 50% faţă de acelaşi interval de timp din 2015, pe fondul scăderii dobanzilor la lei şi al promovării agresive a creditelor în monedă naţională. Defalcat, creditele noi contractate de populaţie pentru achiziţia de locuinţe au crescut cu 54% în perioada ianuarie-mai şi au atins un volum total de 5 miliarde de lei, în timp ce creditele noi de consum au depăşit 7 miliarde de lei, adică un avans de 44% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, potrivit datelor BNR.  La nivelul lunii mai, creditele de consum au crescut cu circa 5%, atat faţă de luna anterioară, cat şi faţă de mai 2015.Creditele imo¬biliare au crescut însă cu 17% faţă de aprilie şi cu peste 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Volumul total a atins 1,35 miliarde de lei în luna mai. Creditele de consum s-au apropiat de 1,6 miliarde de lei în luna mai.

Şoferii romani sunt tot mai interesaţi de contractele CASCO

Şoferii romani au început să acorde mai multă atenţie protecţiei maşinii lor şi nu se mai limitează doar la asigurarea RCA, numărul contractelor CASCO fiind în creştere şi anul trecut şi în 2016. Potrivit unei analize realizată de Gothaer Asigurări Reasigurări, clienţii nu caută la o poliţă de asigurare numai serviciile acordate în caz de daună, alte criterii pe care le iau în considerare în momentul în care aleg o asigurare CASCO fiind calitatea serviciilor, prima de asigurare, ţările acoperite, riscurile incluse în poliţă, existenţa unei francize, reputaţia asigurătorului. "Sigur, un factor care a favorizat evoluţia pozitivă îl reprezintă pe această linie de asigurare şi creşterea cu peste 12% a înmatriculărilor noi de autoturisme în 2015, comparativ cu anul precedent", se arată într-un comunicat al asigurătorului. Gothaer plăteşte daunele pe linia CASCO într-o medie de 5 zile de la ultimul document depus.În Romania, grupul german Gothaer a vandut poliţe de 82 milioane de lei (18 mil. euro) anul trecut, cu 3% mai mult decat în 2014, afacerile din Romania reprezintand 14% din afacerile întregului grup.

AmCham: Romania are nevoie de reformarea educaţiei

Pentru atragerea investitorilor în Romania şi pentru păstrarea tinerilor antreprenori în ţară este nevoie de reformarea sistemului educaţional din Romania, care să fie orientat către nevoile pieţei, a afirmat luni Ionuţ Simion, preşedintele Camerei de Comerţ Americane în Romania (AmCham Romania).  În acelaşi timp, această reformă poate aduce acasă antreprenorii romani de succes din străinătate, care s-ar întoarce cu o experienţă profesională colosală, a spus Simion, în cadrul unei conferinţe de presă organizate cu ocazia Zilei Independenţei SUA. Pentru a atrage investitori în Romania este nevoie de un mediu de afaceri benefic, iar acest lucru se poate face prin reformarea sistemului educaţional romanesc. Avantajul pe care îl are Romania este că resursele umane sunt educate şi generează costuri mici pentru dezvoltare. Permanenta schimbare a sistemului educaţional romanesc reprezintă însă un risc semnificativ pentru păstrarea acestui avantaj pe termen lung, de aceea o reformă educaţională care să fie benefică pentru mediul de afaceri şi investitori este foarte importantă.  Mai mult decat atat, este păcat ca tinerii antreprenori să migreze spre alte ţări pentru că noi nu putem oferi aici cele mai bune condiţii, a afirmat Ionuţ Simion. Sistemul educaţional din Romania nu stimulează nici pe departe, la niveul la care ar trebui, spiritul antreprenorial din Romania. „Ar trebui ca noi să putem să avem la toate nivelele, începand de la ciclul gimnazial, informaţii cat mai utile despre ce înseamnă să fii antreprenor, ce înseamnă să îţi construieşti o afacere, cum să interacţionezi cu ceilalţi care îşi construiesc o afacere, astfel încat tanărul antreprenor să aibă o autonomie, o independenţă cat mai mare în procesul decizional, un fel de Junior Achievement. Avem un program, Teach for Romania, în care mediul de afaceri susţine tineri absolvenţi de facultate care se duc şi predau în zone defavorizate tocmai ca să se poată ajuta cat mai bine să se integreze cat mai bine şi să le lărgească orizonturile viitorilor antreprenori. Sunt doar două dintre iniţiativele la care eu particip în mod activ şi care mi se par extrem de utile şi de interesante”, a spus Ionuţ Simion. Camera de Comerţ Americană în Romania (AmCham Romania) este o asociaţie profesională de afaceri, înfiinţată în anul 1993 de un grup de companii americane, dar care reuneşte în prezent peste 400 de companii americane, internaţionale şi locale. Acestea au cumulat investiţii totale de peste 20 de miliarde de dolari, generand în jur de 250.000 de locuri de muncă.

Preţul petrolului a depăşit 50 de dolari barilul

Preţul petrolului a crescut luni la 50,41 dolari pe baril, în urma anunţului că producătorii americani au suferit pierderi în aprilie faţă de anul precedent. Pierderile au fost mai mari chiar şi decat producţia totală a unor ţări OPEC, semnaland succesul strategiei pentru petrol al grupului. De asemenea, producţia din SUA ar fi putut să scadă şi mai mult în luna mai, potrivit unui consultant de la Energy Aspects, citat de Bloomberg. Un grup de militanţi din regiunea de sud a Nigeriei, unde sunt cele mai mari campuri de petrol din ţară ar fi atacat cinci sonde duminică noapte, în ciuda eforutilor guvernului şi a acordurilor de pace.

Argintul şi aurul continuă să se aprecieze

Argintul a crescut luni cu pană la 7%, cel mai mare avans într-o singură zi din ultimii doi ani, în condiţiile în care investitorii văr metalele preţioase ca un refugiu în faţa turbulenţelor şi incertitudinilor din piaţă.  Aurul de asemenea a crescut cu 0,88%, la 1.348 dolari uncia, potrivit Reuters. "Brexitul a creat tot felul de temeri şi incertitudini în piaţă. Aurul şi argintul, după cum se aştepta, sunt cei mai mari caştigători, pentru că sunt active sigure şi sunt căutate de investitori", a spus Tobin Gorey, unul dintre analiştii de la Commonwealth Bank of Australia. Nichelul, care este folosit în producţia de oţel inoxidabil, a rămas în jurul valorii de 10.000 de dolari tona în Londra, după o creştere de 5,6% vineri. Creşterea a fost datorată unui anunţ al guvernului din Filipine, care vrea să auditeze operaţiunile miniere. Mai puţin de o treime dintre minele din ţară sun în conformitate cu standardele internaţionale.

Marea Britanie vrea să reducă impozitul pentru companii

Ministrul de Finanţe britanic, George Osbrone, şi-a propus să reducă impozitul pentru companii la 15%, într-un efort de a păstra investiţiile business-urilor în Marea Britanie, în condiţiile în care regatul se pregăteşte să iasă din Uniunea Europeană. Osbrone, care a susţinut rămanerea în UE, a declarat într-un interviu pentru Financial Times că acceptă rezultatul referendumului din 23 iunie şi că acum doreşte să minimizeze impactul economic.  În prezent, Marea Britanie are un impozit de 20% pentru business-uri, iar acesta este programat să scadă la 19% în aprilie şi la 17% în 2020. "Acum trebuie să facem un efort national suprem dacă dorim ca Brexitul să funcţioneze pentru britanici", a spus Osbrone într-un interviu. Osbrone îşi păstrează avertismentul iniţial pe care l-a făcut legat de impactul Brexitului şi susţine în continuare că economia britanică se îndreaptă spre o recesiune. Planurile de reducere a taxelor ilustrează riscurile pe care Marea Britanie le are în faţa deciziei istorice de a se despărţi de Uniunea Europeană după mai bine de patru decenii. Lira a pierdut 11% după referendum, iar alte naţiuni europene se aliniază pentru a-şi scoate business-urile din Londra.




















       






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.